Skocz do zawartości
illa

Antykoncepcja

Antykoncepcja  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy stosujesz antykoncepcję?

2. 2. Jeśli stosujesz, jest to:

• Prezerwatywa
    • Antykoncepcja hormonalna (tabsy, plastry)
    • spirala wewnątrzmaciczna
    • kalendarzyk małżeński
    • inna, jaka?
    • szklanka zimnej wody zamiast ;)
    • stosunek przerywany

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, maniurka pisze:

Był w stanie przeprowadzić badanie w trakcie menstruacji?  

Był, nie takie oni już rzeczy robili i widzieli ;) choć średnio to komfortowe przynajmniej dla mnie. Dobrze ze raz i spokój. Wizyta kontrolna u mnie była po 3 miesiącach od założenia. Ona

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, maniurka pisze:

po wstępnym rekonesansie cen nie chciałabym wydawać kolejnych milionów na dodatkowe wizyty

Chyba i tak nie unikniesz bo najpierw trzeba pójść po receptę

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, E&Pcouple pisze:

Chyba i tak nie unikniesz bo najpierw trzeba pójść po receptę

Są miejsca, gdzie podają cenę z wkładką, więc liczę, że nie będą mnie już ganiać z receptą

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, maniurka pisze:

Są miejsca, gdzie podają cenę z wkładką, więc liczę, że nie będą mnie już ganiać z receptą

To prawda ja załatwiłam wszystko na miejscu bez żadnych recept, po miesiącu była kontrola, teraz idę na kontrolę półroczną LA 

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, maniurka pisze:

Mam kilka pytań technicznych odnośnie wkładki. Czy wymaga jakichś wcześniejszych badań, przygotowań, czy można ją założyć od razu na wizycie? Czy robi się to w konkretnej fazie cyklu? Może są jeszcze jakieś istotne szczegóły techniczne tak z Waszych doświadczeń?

Cytologie dobrze mieć akuralna. Usg robi się w trakcie wizyty. Badania ewentualnie, jak coś podejrzanego wyjdzie w trakcie zbierania wywiadu. Wkładkę zakłada się w trakcie miesiączki lub troszkę trudniej ale też wykonalne - w trakcie owulacji. Ta druga metoda bardziej dla kobiet które rodziły naturalnie bo szyjka już jest inaczej przygotowana. 

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, mlody202020 pisze:

Wkładkę zakłada się w trakcie miesiączki lub troszkę trudniej ale też wykonalne - w trakcie owulacji. Ta druga metoda bardziej dla kobiet które rodziły naturalnie bo szyjka już jest inaczej przygotowana. 

Mimo wszystko nie polecam tej drugiej metody zakładania wkładki -podczas owulacji. Jest mniej bezpieczna i bardziej bolesna.

Podczas miesiączki szyjka macicy znacznie skraca się i nieco rozchyla, co ułatwia aplikację wkładki. Dlatego wtedy zaleca się jej zakładnie. Editt: Podczas owulacji szyjka macicy tylko nieco się rozchyla.

Gdyby ginekolog chciał mi ją założyć podczas owulacji zmieniłabym ginekologa.

11 godzin temu, maniurka pisze:

Czy wymaga jakichś wcześniejszych badań, przygotowań, czy można ją założyć od razu na wizycie?

Ja na przygotowawczej wizycie miałam powtórzoną cytologię, USG macicy i piersi + dokładny wywiad dotyczący mojego pożycia seksualnego. Doktor pytał o częstotliwość stosunków, ilość partnerów seksualnych podczas minionego roku oraz czy i jakie dodatkowe zabezpieczenie poza antykoncepcją hormonalną stosowałam. Chodziło o zabezpieczenie przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Potem umówiliśmy się na telefon. Miałam zadzwonić pierwszego dnia okresu, byśmy mogli precyzyjnie wybrać dzień aplikacji wkładki.

Wkładkę zakupuje przychodnia w której ją zakładałam i nie musiałam chodzić z żadną receptą.

Polecam też na założenie wkładki jechać z kimś, by w razie co ktoś mógł Cię zawieźć po wszystkim do domu. Tuż po aplikacji i przez następne 3h mogą wystąpić nagłe i bolesne skurcze macicy. To normalne i one ustępują, ale lepiej wtedy samej nie prowadzić auta.

Moja ważna uwaga.

Nie polecam zakładania wkładki w pierwszym cyklu po odejściu od antykoncepcji hormonalnej. Organizm nadal jest pod wpływem hormonów. Krwawienie jeszcze nie jest takie jak naturalne, szyjka macicy nie skraca się ani nie otwiera tak jak powinna. Lepiej odczekać minimum dwa czyste cykle - bez hormonów. Wtedy aplikacja będzie bezpieczniejsza i mniej bolesna. Mnie zależało na czasie, odczekałam  tylko jeden cykl i dlatego odczuwałam ból. Szyjka macicy nie była dostatecznie rozchylona i krótka.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Dragonfly pisze:

Nie polecam zakładania wkładki w pierwszym cyklu po odejściu od antykoncepcji hormonalnej. Organizm nadal jest pod wpływem hormonów. Krwawienie jeszcze nie jest takie jak naturalne, szyjka macicy nie skraca się ani nie otwiera tak jak powinna. Lepiej odczekać minimum dwa czyste cykle - bez hormonów. Wtedy aplikacja będzie bezpieczniejsza i mniej bolesna. Mnie zależało na czasie, odczekałam  tylko jeden cykl i dlatego odczuwałam ból. Szyjka macicy nie była dostatecznie rozchylona i krótka.

Hmmm ciekawa uwaga - ja jestem umówiona tuż po zakończeniu tabletek i teraz mam dylemat czy to przekładać, czy liczyć na 

współpracę ze strony szyjki 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Dragonfly pisze:

@maniurka czy w cyklicznych przerwach w braniu pigułek krwawienie masz obfite czy minimalne? 

Dobre pytanie. Tabletki biorę od roku, chwile wcześniej przestałam karmić, nie pamietam już jakie miałam miesiączki w „normalnych warunkach”

@mlody202020 po wypowiedziach wnioskuję, że jesteś lekarzem - czy faktycznie po odstawieniu tabletek należałoby odczekać? Moja szyjka przy porodach była bardzo niewspółpracująca, zastanawiam się więc, czy odczekanie coś zmieni.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...