Skocz do zawartości
illa

Antykoncepcja

Antykoncepcja  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy stosujesz antykoncepcję?

2. 2. Jeśli stosujesz, jest to:

• Prezerwatywa
    • Antykoncepcja hormonalna (tabsy, plastry)
    • spirala wewnątrzmaciczna
    • kalendarzyk małżeński
    • inna, jaka?
    • szklanka zimnej wody zamiast ;)
    • stosunek przerywany

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie. Internet nie jest źródłem medycyny. Ja Wam przedstawiam oficjalne stanowiska towarzystw. Chyba, ze mam pracować w oparciu o dane z internetu, ale po co wtedy kończyć srudia i specjalizacje?

Badania maja byc ukierunkowane, a nie na oslep po to wywiad. Leczymy pacjenta, a nie wyniki. 

Nie napisalem ze dziala tak samo, ale mechanizm dzialania maja taki sam dlatego nie ma sensu u zdrowej miesiaczkujacej kobiety sensu np zlecac fsh czy estrogenów bo i tak antykonceocja ma zablokowac te os. Chyba, ze zastanawiamy sie czy nie zmienić pacjentce antykoncepcji na htz. 

Nie robię nigdy problemu ze zlecaniem badań, ale też jestem zwolennikiem robienia badan, które maja sens i moge na ich podstawie cos zmodyfikować itd  

Pozdrawiam drogie Panie i sluze pomocą

• Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, mlody202020 pisze:

Należy przede wszystkim zebrać wywiad (odnośnie nadciśnienia, palenia, zchzz, chorób wątroby itp)

Fajnie, wywiad... Tylko o powyższych, za wyjątkiem palenia ofc. :D  pacjentka może nie mieć pojęcia. 

27 minut temu, Dragonfly pisze:

Gdyby wszystkie tabletki były takie same, to nie byłoby sytuacji typu że na jedne organizm danej kobiety źle reaguje, a na inne dobrze.

Święta prawda! 

Jedne tabletki musiałam odstawić, bo nie dość, że puchłam w oczach, to miałam tak potężne wahania nastroju, że sama ze sobą nie mogłam sobie poradzić, a co dopiero partner. 

• Przytulam 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@mlody202020 ja od zawsze miałam problemy z gospodarką hormonalną stąd moje takie, a nie inne podejście do tematu. Dlatego też z wiekiem zmieniałam tabletki co jakiś czas na inne na podstawie badań, a nie wieści z internetu. Bo ja mówisz, to ma być ukierunkowane na organizm danej kobiety, a nie na oślep, bo zobaczymy ja to się u mnie przyjmie.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Zouza pisze:

Święta prawda! 

Jedne tabletki musiałam odstawić, bo nie dość, że puchłam w oczach, to miałam tak potężne wahania nastroju, że sama ze sobą nie mogłam sobie poradzić, a co dopiero partner. 

To miałaś takie same "burze hormonalne" jak moja połowa. Do tego 100% antykoncepcja, bo libido miała prawie zerowe... (On)

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Zouza pisze:

Fajnie, wywiad... Tylko o powyższych, za wyjątkiem palenia ofc. :D  pacjentka może nie mieć pojęcia

Dlatego trzeba umiejętnie go zbierać. 

Nie da się wykluczyć wszystkiego. Mozna zrobić mnóstwo badan, a i tak cos przegapimy. 

Ja dużo rozmawiam z pacjentkami i zawsze dochodzimy do konsensusu. Prawda jest niestety, ze część osob włącza anty od tak, a potem przychodzi pacjentka z 3 przeciwskazaniami do dwuskładnikowej antykoncepcji i jest zdziwiona, ze proponuję zmiane na minipigulke bo nikt nie mierzył jej ciśnienia i nie pytał o migreny czy palenie. 

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań technicznych odnośnie wkładki. Czy wymaga jakichś wcześniejszych badań, przygotowań, czy można ją założyć od razu na wizycie? Czy robi się to w konkretnej fazie cyklu? Może są jeszcze jakieś istotne szczegóły techniczne tak z Waszych doświadczeń?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, maniurka pisze:

Mam kilka pytań technicznych odnośnie wkładki. Czy wymaga jakichś wcześniejszych badań, przygotowań, czy można ją założyć od razu na wizycie? Czy robi się to w konkretnej fazie cyklu? Może są jeszcze jakieś istotne szczegóły techniczne tak z Waszych doświadczeń?

U mnie założył ją lekarz po badaniu na koziołku i po USG na tej samej wizycie ale wcześniej zrobiłam cytologię - sama dla siebie. Niestety wkładkę trzeba zakładać w trakcie menstruacji. Ona

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, E&Pcouple pisze:

U mnie założył ją lekarz po badaniu na koziołku i po USG na tej samej wizycie

Był w stanie przeprowadzić badanie w trakcie menstruacji? To cenna uwaga, kiedy zakładać, bo po wstępnym rekonesansie cen nie chciałabym wydawać kolejnych milionów na dodatkowe wizyty

Cytologię też mam niedawno robioną.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...