Skocz do zawartości
odyseusz

Wazektomia

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, dlatego trzeba koniecznie odczekać, żeby nie było reklamacji :)

Albo jak najszybciej wystrzelać się z wszystkich plemników :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jak najszybciej wystrzelać się z wszystkich plemników :)

Lecz ostatniego zachować na pamiatkę :)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

K: Dla mnie jednak jest to zbyt radykalna metoda, wybieram swoją sprawdzoną od lat i też doznania bezcenne :D

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już trzeci rok po wazektomii. Zabieg wykonany w Łodzi; koszt 2000 zł. Oczywiście założyliśmy, że zabieg jest nieodwracalny, a nasze plany prokreacyjne są już zamknięte.Co prawda chirurg, który wykonywał zabieg mówił, że podejmuje się przywrócenia płodności (koszt 10 razy większy niż sama wazektomia) i w zasadzie gwarantuje powodzenie - ja jednak uwzględniałbym przekonanie wielu innych fachowców (nie żebym kwestionował umiejętności lekarza mnie operującego - bynajmniej), że  gwarancji nie ma... Co do samego zabiegu - znieczulenie miejscowe, zabieg 0,5 h poprzedzony wywiadem (ogólny stan zdrowia, konsultacja wyników morfologii krwi i WZW B/C, dyskusja na temat wyboru metody). Bezpośrednio po zabiegu plemniki są obecne w płynie nasiennym. Zrobiłem badanie na obecność plemników po miesiącu - nie było żadnych. Jest jeszcze sprawa samoistnej rekanalizacji nasieniowodów - to znaczy odbudowania się ich poprzez połączenie rozdzielonych fragmentów włóknami kolagenowymi - ma to następować (według niektórych źródeł) po kilku latach od zabiegu - chirurg uświadomił mi, że te bardzo rzadkie przypadki mają miejsce do kilkunastu dni po zabiegu, a nie po latach; ponadto on stosuje metodę wycięcia fragmentów nasieniowodu, zszycia i jeszcze założenia tytanowych zacisków na końcówki rozdzielonych nasieniowodów. Co do jakości życia intymnego - naprawdę bardzo wzrasta - odpada troska o antykoncepcję (Ela nigdy nie stosowała pigułek), wzrasta spontaniczność - nie ma momentu związanego z wyłączeniem się z zabawy spowodowanym koniecznością całej procedury zakładania prezerwatywy. Jeżeli dodatkowo, tak jak my, lubi się zabawy ze spermą, to jest to najlepsza metoda. Zresztą Ela też w zeszłym roku postanowiła zastosować metodę radykalną i poddała się się salpingotomii (podwiązaniu jajowodów) w Ołomuńcu - wyjazd zorganizowany przez klinikę bezpośrednio z Łodzi - bardzo dobra organizacja; zabieg laparoskopowy, całkowity koszt nie przekroczył 3 kzł.

Pozdrawiamy

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek

no właśnie... czy ktoś posiada wiedzę i mi udzieli informacji jak to u nas jest prawnie?

czy wazektomię można zrobić na życzenie (traktując ją jako metodę antykoncepcyją) czy trzeba się uciekać do wyszukiwania innych wskazań zdrowotnych?

bo o ile się orientuję (ze słyszenia wyłącznie) to z kolei salpingotomia nie jest legalna w naszym kraju

oczywiście.... tak mi się to nasunęło w ramach myślenia o równouprawnieniu, a że nie posiadam wiedzy medycznej co do wskazań / konsekwencji zdrowotnych odnośnie jednego i drugiego zabiegu to liczę, że mnie ktoś konsktruktywnie oświeci :)

edit: nic nie chcę R zrobić :D, koledzy nie troskajcie się... ciekawość jest wynikiem mojej rozmowy :D

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek

Tutaj coś znajdziesz odnośnie regulacji prawnych

dziękuję... no i wychodzi, że trzeba iść walczyć o to równouprawnienie co do interpretacji przepisów

tym nie mniej... dziękuję za wyszukanie  

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, widzę ze rozwinęła sie wymiana zdań na temat który mnie dotyczy ;). Podzielę się doświadczeniami i przemyśleniami. Według mnie wymiar prawny zagadnienia nie istnieje. Czemu? Jest to nielegalne, ale panstwo nie ma narzędzi, chęci żeby wymusić zakaz przeprowadzania tego rodzaju zabiegów. Nie ma oddziałów policji szturmujących gabinety zabiegowe, ORMO nie  kontroluje zakładów pracy i sprawdza czy ktoś przypadkiem nie ma podwiazanych nasieniowodów w celu ukarania grzywną...

Oczywiście nie jest to sprawa dla każdego, mnie lekarz zapytał o ilość spłodzonych dzieci i wiek. Chcę wierzyć że gdybym powiedział że nie mam dzieci, to kazałby mi podciągnąć gacie i wracać do domu. Ja mam już trójkę i zabiegu dokonywałem kilka lat temu w wieku 38 lat. Wydaje mi się że podejmowanie tego rodzaju decyzji w zbyt młodym wieku jest trochę nieodpowiedzialne. Sam zabieg jest zatrważająco prosty i szybki. Szybko wróciłem do siebie - w ciagu kilku dni. Oczywiście jak ktoś wspomniał efekty zabiegu nie są natychmiastowe. trzeba odczekać 3-4 tygodnie.

Przez 2 lata odczuwałem drobne dolegliwosci w rejonie gdzie odbyła się interwencja, ale nic dramatycznego. Jakieś ciagniecią, dyskomfort.

Do zabiegu zachęciła mnie oczywiście małżonka i jest zadowolona z efektów ;). Ma ona oczywiscie swoje sklonności do przekory  i lubi czasem z niewinna miną zapytać mnie czy nie powinniśmy zdecydować się na jeszcze jednego dzidziusia. Takie gry i zabawy małżeńskie.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...