Skocz do zawartości
Sem.

Psychologia Odchudzania

Rekomendowane odpowiedzi

Moja dziewczyna, buszując ostatnio po bibliotece miejskiej, natknęła się na prawdziwą perełkę która w najlepszym razie, powinna służyć jako podpałka do pieca a na pewno nie powinna zostać dopuszczona do druku. Daleko mi do kwestii odchudzania i wypadałoby nawet żebym kilka kilogramów przytył, ale mimowolnie przyciągnął ją tytuł. "Psychologia Odchudzania" autorstwa Nikołaja Szerstiennikowa. Większość takich książek, które mówią o tym jak schudnąć podczas gdy się dalej wpierdala ciastka, słodycze, chipsy przy użyciu jakiś idiotycznych technik podświadomości, winno moim zdaniem, znaleźć się na półce "komedie" albo "Sci-Fi". Od dawna jest wiadomo, że aby schudnąć, trzeba przestać żreć, lub żreć w sposób umiarkowany takie produkty które nie będą tuczyć człowieka jak prosię. Trzeba zacząć ćwiczyć. Dbać o siebie. Trzeba (i owszem) wykazać się siłą woli, ale w tej właśnie określonej warstwie. Aby nie żreć. Można to porównać do rzucania papierosów, co jak wiadomo łatwe nie jest. Tymczasem w książce pana Szerstiennikowa czytamy między innymi o takich oto technikach odchudzania. Cytuję dosłownie, przepisując z książki:

"Pierwsze dwa paliczki małego palca odzwierciedlają zmysłową informację o poziomie zewnętrznych psychicznych reakcji człowieka. To jest właśnie to co człowiek ukrywa przed otoczeniem za maską zewnętrznej obojętności, siły, pewności lub innych ról. Informację z tego poziomu, można otrzymać skupiając się na odczuciach dotyku palców prawej ręki do pierwszych dwóch paliczków małego palca lewej ręki. Wyobraźcie sobie, że przez nie wciągacie w siebie informacje. Taki dotyk mówi wszystko o naszej masce wg. której ocenia nas otoczenie. Trzeci poziom, odpowiada serdecznemu palcowi, który jest kanałem kontaktu z podświadomością"

Koniec cytatu. Pan Nikołaj Szerstiennikow, pisze także o symbolicznym zwalcowywaniu fałdów tłuszczu, poprzez wykonywanie ruchów: przeciągania ręką po ciele, ruchów symbolicznie zrzucających tłuszcz aż do nasady podbrzusza gdzie tworzy się (oczywiście w podświadomości) swoista obręcz (zapewne z tłuszczu), którą następnie Wy moi mili, będziecie kręcić jak hula hopem, aby w ostateczności pozbyć się nadwagi. Prawda że piękne? Uśmiałem się jak koń. Nie potrzebujesz żadnej diety. Możesz wpierdalać ile wlezie. Podjadać przed spaniem chipsy, mieszać golonko z paczką lodów waniliowych, 18 razy w tygodniu odwiedzać McDonald a potem tylko po-dociskasz sobie paliczki palców swoich rąk, załapiesz kontakt z podświadomością, stworzysz obręcz z tłuszczu, pomachasz hula hopem. Zdejmiesz z siebie wstrętną, tłustą obręcz i symbolicznie zrzucisz z siebie ten ciężar, który wówczas zniknie.

Ciekaw jestem ilu zdesperowanych "grubasów" daje się nabierać na cudowne techniki odchudzania. Na taki psychologiczny BEŁKOT. Celowo daję w cudzysłowie słowo "grubas" bo wiadomo że dużej nadwagi nikt sobie nie wybiera i nikomu nie jest z tym dobrze. Każdy zapewne chciałby pozbyć się fałdów, wyglądać jak zdjęcie zrobione w foto-szopie. Chciałby wierzyć że to co tam napisane jest możliwe. Chciałby wierzyć i na tym właśnie polega problem. Brak silnej motywacji, nakłania ludzi do stosowania takich praktyk i jestem przekonany o tym, że nie jeden "Grubas" siedział i ściskał swoje paliczki w nadziei oraz z przekonaniem że nagle schudnie.

Co myślicie o takich psychologicznych aspektach odchudzania? Czy naprawdę potrzeba się nurzać w podświadomości i czytać brednie o paliczkach które stworzą kontakt z podświadomością, czy może wystarczy odrobina samokontroli, siły woli (własnej a nie wydumanych bredni) żeby odstawić nadmiar i samemu otyłość pokonać?

Tutaj: http://www.tadzimir.pl/product_info.php?products_id=836

I jeszcze ta przecena :lach:

• Lubię 7

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

"Pierwsze dwa paliczki małego palca odzwierciedlają zmysłową informację o poziomie zewnętrznych psychicznych reakcji człowieka. To jest własnie to co człowiek ukrywa przed otoczeniem za maską zewnętrznej obojętności, siły, pewności lub innych ról. Informację z tego poziomu, można otrzymać skupiając się na odczuciach dotyku palców prawej ręki do pierwszych dwóch paliczków małego palca lewej ręki. Wyobraźcie sobie, że przez nie wciągacie w siebie informacje. Taki dotyk mówi wszystko o naszej masce wg. której ocenia nas otoczenie. Trzeci poziom, odpowiada serdecznemu palcowi, który jest kanałem kontaktu z podświadomością"

Kuźwa, nic nie rozumiem z tego bełkotu :lach:

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem na bieżąco, bo zabrałem się w końcu za zrzucanie kg. Sem święta racja, trzeba się kontrolować i basta, ale ciekawym jest obserwowanie swoich skłonności do jedzenia. czasami sięgamy po coś z lodówki, bez wyraźnego powodu i tu można się pobawić i poszperać w podświadomości, co to tam nam się za ścieżki neuronowe poprzecierały i co markujemy tak na prawdę jedzeniem 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A może teoria paliczków działa tez na nikotynizm? :roll:

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

czasami sięgamy po coś z lodówki, bez wyraźnego powodu i tu można się pobawić i poszperać w podświadomości, co to tam nam się za ścieżki neuronowe poprzecierały i co markujemy tak na prawdę jedzeniem

Jakby na to nie spojrzeć, ściskanie paliczków Ci w tym nie pomoże. Wierzę, że siłą woli sam przestaniesz sobie podżerać, albo zastosujesz taką technike własną, lub UZNANĄ (np solidną dietę) która Ci w tym pomoże.

A może teoria paliczków działa tez na nikotynizm? :roll:

Nie będę próbował :lach:

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

nie no umówmy się, że do tez autora książki nawet nie zamiertzałęm się odnosić, w ogólnym kontekście, kazdy sobie sam wypracowuje sposób łapania się za myśli

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No, ja to powiem szczerze... niezrozumialem chyba nic z tego, drogi Sem, sa tam wyrazy ktore nieznam... ale co mi pozostalo z tego w glowie, to ta linijka:

18 razy w tygodniu odwiedzać McDonald 

Nie martwi mnie, co to za dieta odchudzania.. tylko jak mozna chodzic do McD 18 razy w tygodniu????

A kiedy beda ludzie chodzicz do KFC oraz BurgerKinga?

klaniam sie

subi

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko o nim coś znaleźć, ale poszukałem na rosyjskich stronach, jakiś były marynarz lodzi podwodnej po napromieniowaniu jak piszą i odkrył jakąś wielką moc północy, 12 książek popełnił, 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś były marynarz lodzi podwodnej po napromieniowaniu jak piszą i odkrył jakąś wielką moc północy,

To WIELE tłumaczy :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszą drogą są regularne treningi.

Trzeba pokochać wysiłek fizyczny- siłownia, cross fit itd.

To też wymusza regularne posiłki.

Posiadanie mięśni generuje większe zapotrzebowanie na energię. To co się je jest spalane na ich potrzeby.

Przez pewien miałem kontuzję i próbowałem regulować wagę samą dietą.

Nie przepadam za słodkościami.  Nie podjadam.

Nie piłem piwa.

Jadłem regularnie (inaczej organizm ma sygnał, że z jedzeniem będzie ciężko i zaczyna odkładać tłuszcz), wyrachowany aż do bólu.

Niestety przytyłem.

Po powrocie do aktywności- trening siłowy i trening interwałowy w różne dni od razu widziałem efekt w lustrze.

Moja babcia piła pół szklanki octu, ale tego sposobu nie próbowałem.

Kupiłem sobie tabletki na spalanie tłuszczu ale jakość się do nich nie dosiadłem.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...