Skocz do zawartości
Jurysta

Szczerość - co to tak naprawdę oznacza

Rekomendowane odpowiedzi

Ad. 1.

Jak dla mnie nie da się porównać sytuacji "nie zdradzam żony bo takie są moje przekonania i zasady" z "nie zdradzam żony bo nie chcę o tym później rozmawiać". Dlatego twierdzę, że pytanie zadałeś nieprecyzyjnie lub też sprecyzowałeś je w niewłaściwym kierunku.

Ad. 2.

Nie wiem dlaczego zacytowałeś tylko jedno moje zdanie, a nie cały akapit. Mam wrażenie, że tam jest odpowiedź na to co napisałeś.

Podszedłem do tematu tak, że usprawiedliwiasz się sam przed sobą w sytuacji, w której nie masz obaw o reakcję. W przeciwnym razie pojawia się szczerość/prawdomówność do której jest już potrzebna odwaga cywilna o której pisał Sem. I trudno tutaj mówić o usprawiedliwianiu się przed samym sobą.

Możliwe, że nie potrafię lepiej ubrać w słowa tego co mam na myśli :P

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ani jedno ani drugie to czym jest szczerość ?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerość jest nie ukrywaniem swoich pragnień, potrzeb, myśli, zamiarów.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerość jest nie ukrywaniem swoich pragnień, potrzeb, myśli, zamiarów.

Czyli mówienie o wszystkim :) bo jak inaczej można to zrozumieć.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mówienie o wszystkim to nie to samo, co nie ukrywanie. Czasem zwyczajnie o wszystkim się nie rozmawia, z różnych powodów. Bo sam się krępujesz o czymś mówić, albo nie przychodzi Ci w ogóle pomysł na mówienie o tym, bo nie masz takiej potrzeby, albo masz potrzebę mówienia o tym, ale nikt nie pyta, albo nikt nie słucha, a Ty nie masz ochoty się napraszać. O "wszystkim" zwyczajnie nie da się mowić, bo musiałoby się nic nie robić tylko niemal non-stop rozmawiać.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Takie podejście nie może się jednak odnosić do wszystkiego, są sprawy i sytuacje których nie można w ten sposób przemilczeć z różnych ważnych powodów.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem się nie mówi, bo jest świadomośc niezrozumienia, obawa odrzucenia i afery na całego ;)

Albo już się powiedziało i nie podejmuje się kolejnej próby, skazanej z góry na porażkę.

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Illa, idealnie napisane! Z ust mi to wyjęłaś.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...