Skocz do zawartości
Pavel

Zmiana prawnej definicji gwałtu - już wkrótce.

Rekomendowane odpowiedzi

Niecałe 4 miesiące miesiące zostały do wejścia w życie przepisów dotyczących nowej definicji gwałtu: brak zgody na seks zamiast obowiązku czynnej obrony (bo większość ofiar wpada w mimowolny paraliż i nie protestuje). Macie jakieś oczekiwania, a może obawy w związku z wejściem w życie tych przepisów? Bo nawet prawnicy mają wątpliwości:

1. Jak ma wyglądać taka zgoda na seks by nikt jej nie podważył (np w sądzie)?
  2. Czy wzorem innych krajów będziemy musieli spisywać kontrakty dotyczące tego co będzie dozwolone w seksie z małżonkiem, z kochanką lub kochankiem? Seks spontaniczny może okazać się bardzo ryzykowny, nawet jeśli odbywa się w ramach związku (małżeństwa). 
  3. Czy to osoba oskarżana o gwałt będzie musiała dowodzić swojej niewinności (że uzyskała taką zgodę)?
  4. Co z  seksem z osobą po alkoholu lub innych stymulantach? Albo gdy obie strony będą pod wpływem (gwałt ścigany jest z urzędu)?
  5. Czy to w ogóle się sprawdzi (ograniczy liczbę gwałtów)? Zwłaszcza w naszym społeczeństwie gdzie o seksie nie potrafi się rozmawiać, a edukacja seksualna leży.

To tylko kilka pytań, które padły w artykule "Polityki", który zainspirował mnie do założenia tego tematu. Macie swoje przemyślenia w tej kwestii? A może kolejne pytania? Zapraszam do dyskusji.

• Lubię 4
  • Wow! 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W .uj skomplikowana sprawa, może  niekorzystnie wpłynąć na relakcje damsko- męskie , bo jak przed , nawet planowanym zbliżeniem ,  poprosić o zgodę na piśmie, o spontanie nawet nie wspomnę ...

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@Pavel Ja czytałem o bardzo różnych konsekwencjach takich zapisów. Nie wiem, czy nie było nawet na tym forum, ale część osób uważała, z czym chwilowo trudno mi się zgodzić, to mnie trochę szokuje, że będzie więcej więcej gwałtów i morderstw, bo osoba, która będzie miała być oskarżona, będzie uważała, że już nie ma nic do stracenia. Może chodziło o podwyższenie kar.

Do takich zmian, mam opory, choć może to mieć pozytywne skutki. Trochę pewnie "poczarnowidzę".

1. Moim zdaniem, z punktu widzenia faceta, jeżeli chodzi o prawo, to nic nie poprawi, nie taki będzie tego cel. Każda zgoda od razu będzie nieważna, jak kobieta stwierdzi, że po wyrażeniu zgody się rozmyśliła.

2. Może to być likwidacja seksu spontanicznego, który wydaje mi się podstawą. Bo jak w grę wchodzą umowy, to tak jakbym miał korzystać z agencji towarzyskiej, a nawet agencje będą mogły okazać się dużo bezpieczniejsze, bo nie będzie pozwów, będzie dużo większy luz psychiczny, po za oczywiście chorobami.

3. Zmierza to do tego, że mężczyzna oskarżony zawsze będzie miał duży problem, zresztą ponoć już tak jest.

4. Mężczyzna wtedy zawsze będzie winny.

5. Tego nie wiadomo, żeby nie zwiększyło, bo seks spontaniczny nie będzie istniał.

Ja jeszcze nie mam przemyśleń, powyższe, to nie przemyślane scenariusze.

Pytanie jakie są tego cele. Wiele osób uważa, wg. teorii spiskowych, że jakieś siły starają się rozbić małżeństwa, doprowadzić do spadku ich ilości. Głównie ponoć ma być atakowana rasa biała, mężczyźni hetero. Może chodzi o podziały w społeczeństwie, dzięki którym łatwiej by było nim sterować.

Może to spowodować zmianę nastawienia do seksu, większą wstrzemięźliwość. Może będzie mniej chorób. Ludzie zaczną się koncentrować na pracy, hobby. Część osób, jak pisałem, przestawi się na agencje. Ciekawe, czy to nie będzie miało wpływu na wzrost popularności homoseksualizmu.

Dużo jest prawdziwych zdrad, co wtedy zrobią kochankowie?

To może zwiększyć inwigilację społeczeństwa, jak będzie w apkach, to będzie dostęp, kto z kim uprawiał seks. To tak jak teraz np. wycieki danych z laboratoriów medycznych.

Może będzie większa koncentracja na stałych układach, bo wchodzenie w nowe będzie bardziej ryzykowne.

Część osób zacznie potajemnie nagrywać spotkania, żeby mieć dowód.

Będzie mogło to sprzyjać różnym układom za kasę i nie chodzi mi w tym momencie o agencje.

Wielu osobom odbierze to radość, jaką dawał im spontaniczny seks.

Kontakty będą dużo bardziej przemyślane. Wydaje mi się, że mężczyźni, będą odrzucali wiele kobiet, z którymi teraz mogli by się z chęcią spotkać.

Może to dużo zmienić.

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tutaj nie byłbym czarnowidzem bo po pierwsze nie wiadomo jaki kształt dokładnie będzie miała ustawa i zapisy a po drugie zawsze pozostaje kwestia interpretacji oraz wykorzystywania danych paragrafów. Zasadniczo zmiana jest in plus ponieważ przepis mówiący o konieczności czynnej obrony jest po prostu idiotyczny, a każde przepisy mające z założenia ograniczyć wykorzystywanie seksualne są dobre. Diabeł może jednak tkwić w szczegółach a jak będzie zobaczymy

• Lubię 4
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wichura pisze:

przepis mówiący o konieczności czynnej obrony jest po prostu idiotyczny

TAK!

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Janek12 pisze:

Wiele osób uważa, wg. teorii spiskowych, że jakieś siły starają się rozbić małżeństwa, doprowadzić do spadku ich ilości. Głównie ponoć ma być atakowana rasa biała, mężczyźni hetero. Może chodzi o podziały w społeczeństwie, dzięki którym łatwiej by było nim sterować.

Boli mnie jak to czytam...

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@Wichura, wiadomo jaki kształt ma ustawa, bo została uchwalona przez sejm pod koniec czerwca, a w sierpniu podpisana przez prezydenta. Wejdzie w życie pod koniec tego roku.

Nowe brzmienie części o gwałcie:

„Kto doprowadza inną osobę do obcowania płciowego przemocą, groźbą bezprawną, podstępem lub w inny sposób mimo braku jej zgody, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 15”

Poprzednia wersja:

"Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12"

Zatem pojawia się zapis o zgodzie, dochodzi "inny sposób" i zwiększa się górny wymiar kary.

Oczywiście nie wiemy jak sądy będą interpretowały nowe prawo, ale niepokój został wzbudzony.

3 godziny temu, Wichura pisze:

przepis mówiący o konieczności czynnej obrony jest po prostu idiotyczny, a każde przepisy mające z założenia ograniczyć wykorzystywanie seksualne są dobre

Pełna zgoda.

@Janek12, trochę odleciałeś z tymi teoriami spiskowymi o celowym krzywdzeniu białych hetero mężczyzn, o siłach rozbijających małżeństwa albo sugestii o wzroście popularności homoseksualizmu (raczej nikt nie zmieni orientacji z powodu rzekomo mniejszego prawdopodobieństwa oskarżenia o gwałt w relacjach homoseksualnych; poza tym mężczyzna może zgwałcić mężczyznę, a nawet kobieta kobietę) albo że zmiana przepisów spowoduje wzrost liczby gwałtów (może za to wzrośnie liczba zgłaszanych i wykrywanych przestępstw?)

Zgodzę się z tym:

9 godzin temu, Janek12 pisze:

będzie większa koncentracja na stałych układach, bo wchodzenie w nowe będzie bardziej ryzykowne

Może to spowodować zmianę nastawienia do seksu, większą wstrzemięźliwość. Może będzie mniej chorób. Ludzie zaczną się koncentrować na pracy, hobby

Kontakty będą dużo bardziej przemyślane. Wydaje mi się, że mężczyźni, będą odrzucali wiele kobiet, z którymi teraz mogli by się z chęcią spotkać

I to w kontekście wchodzenia w nowy związek i w kontaktach krótkoterminowych (jednorazowych, kilkorazowych, tylko na seks)

Część osób zacznie potajemnie nagrywać spotkania, żeby mieć dowód.

Tu przypomniał mi się jeden z odcinków "Czarnego lustra" z kamerami wbudowanymi w oko...

Bo jak w grę wchodzą umowy, to tak jakbym miał korzystać z agencji towarzyskiej, a nawet agencje będą mogły okazać się dużo bezpieczniejsze, bo nie będzie pozwów, będzie dużo większy luz psychiczny

Niektórzy już dziś wolą płacić za seks, wchodzić w tak zwane "układy".

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Pavel pisze:

Zatem pojawia się zapis o zgodzie, dochodzi "inny sposób" i zwiększa się górny wymiar kary.

Moich kontrowersji to nie wzbudza. Przecież wiadomo że nie chodzi o zgodę w formie umowy na piśmie sporządzaną notarialnie przed każdym numerkiem. Raczej chodzi o sytuacje gdy tej zgody nie były gdyż np z różnych względów kobieta nie była w stanie ani wyrazić zgody ani sprzeciwu. Poprzednie brzmnienie zapisu pozostawiało bardzo dużo luk. Jeżeli nie będzie wysypu nadinterpetacji czy jakichś odklejeń osób rozpatrujących sprawy to jak dla mnie wszystko jest ok i podtrzymuję że moim zdaniem są to zmieny in plus

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Idziemy  hiszpańskim  modelem  destrukcji  społecznej . Ustawa  o  przemoc  domową ,  ustawa  o  gwałt  czy  tzw  okupados "ocupas" . Z  miejsca  przypomina  mi  się  sytuacja  z  półwyspu  Iberyjskiego :  dziewczyna  wraz  ze  swoją  matką upozorowały  pobicie , zrobiła  córce  makijaż  ,  pojechały  na  obdukcję  do  szpitala  gdzie  lekarz  stwierdził , że do  pobicia  NIE  DOSZŁO  ,  pomimo  tego  sędzia  skazał  faceta  na  więzienie :D w  dodatku  miała miejsce  konfiskata  jego  mienia na  rzecz  ofiary . Takie  ustawy  itp  nie  tworzą  partie , a  fundacje, w  naszym  kraju  robi  to  Fundacja  Batorego założona  przez  Georg'a Soros'a ,  polecam  poczytać  o  dokonaniach  tego  człowieka , on samymi  pieniędzmi  zrobił  więcej  złego  niż  malarz  , gruzin i  genialny  chińczyk  razem  wzięci . Ciekawostka owa  fundacja dofinansowała  Polskę  w  tworzeniu  struktur  sądownictwa  , praworządności  ...i  rodzi  się  pytanie : jeżeli  ktoś  taki  jak  Soros daje   pieniądze   na  sądownictwo  to  robi  to  bezinteresownie  czy  będzie  oczekiwał z  tego  tytułu  korzyści / manipulacji  . Druga  ciekawostka : większość  ministrów  finansów , premierów na  całym  świecie  kończy  elitarną  szkołę  ekonomiczną  w  Londynie...  tylko  dla najlepszych ;)  ,a kraje  cały  czas  są  zadłużane  😁 .

A  teorie  spiskowe  (np . wycofanie gotówki z  obrotu) są  teoriami  spiskowymi  do  czasu  gdy  nie  staną sie  prawdą ;)  tylko  wtedy  jest  już  za  późno  na  działanie . Ktoś  tutaj  wspomniał  o teorii spiskowej  odnośnie  białej  rasy ,  jeden  z  załozycieli podwalin   pod  dzisiejszą  unie  europejską nijaki Richard Coudenhove-Kalergi  sam  miał  swój  plan ... 

Co  do  samej  ustawy , oczywistym  jest  ,że  ma  to dążyć  do  podziałów  społecznych  ,  wywoływania  oburzenia , sensacji , mężczyźni  zaczną  montować  kamery  w  mieszkaniach by  czuć  się  bezpiecznymi  tak  jak  ma  to miejsce  w Hiszpanii . Gdy  uchodźcy  będą  dopuszczać się  gwałtu  będą  wliczani  statystycznie  jako  tubylcy  , wskaźnik przyrostu  naturalnego  będzie  cierpiał  co    da  partiom  pretekst  ,że  potrzebni  są  nam  uchodźcy  (model niemiecki)  ;)  by  zapełnić  dziurę  na  rynku  pracy . A  gdy  już  dadzą  ludziom  temat  do dyskusji i  odwrócą  ich  uwagę  , oni  ciuchutko  znowu  coś  sprzedadzą ,  wprowadzą  ustawę  która  uderzy  w  kolejne  nasze  swobody  ..w  myśl  powiedzenia  "dziel  i  rządź " .

I  żeby  nie  było , gwałt  to  obrzydliwy  czyn ,  a  temat  bardzo  delikatny i  prawo  trzeba  stworzyć  z głową  ,  z  pewnością  nie  może  to  wyglądać  jak  uchwalanie  ustaw  w  obecnej  formie . 

• Lubię 5
  • Zmieszany 1
  • Facepalm 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko nie podzielać obaw mężczyzn związanych z wejściem w życie nowych przepisów dot. gwałtu. 

Jednak moim zdaniem nie podniesie to jakoś znacząco liczby fałszywych oskarżeń o gwałt.

Załóżmy, że z jakiś powodów kobieta postanawia oskarżyć mężczyznę o gwałt, do którego nie doszło.

Kobieta musi złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, musi przejść cały ten upokarzający proces związany ze złożeniem zeznań, obdukcją i innymi badaniami. Musi znaleźć adwokata, który będzie ją reprezentować w sądzie - a to już dobre kilka tysięcy na początek.

Trzeba być niezrównoważonym psychicznie, mieć poważne zaburzenia a także determinację i umiejętności aktorskie, by kogoś oskarżyć niesłusznie o gwałt i dopiąć swego w sądzie.

Pamiętajmy też, że w grę wchodzą ewentualne konsekwencje za fałszywe oskarżenia- grzywna lub kara pozbawienia wolności.

Co innego gdy w grę wchodzi opłacone zlecenie, by zdyskredytować osobę sławną lub zajmującą eksponowane stanowisko polityczne.

4 godziny temu, Wichura pisze:

Zasadniczo zmiana jest in plus ponieważ przepis mówiący o konieczności czynnej obrony jest po prostu idiotyczny

Dokładnie tak! Pokazuje to choćby sprawa seryjnego gwałciciela z Wrocławia, który w tym miesiącu wyjdzie na wolność- żadna kobieta nie stawiała czynnego oporu. Kobiety leżały sparaliżowane i nie były w stanie nic zrobić.

• Lubię 6
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...