Skocz do zawartości
Bergemy

Ciąża z bullem

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, gratt pisze:

Biologiczny ojciec może wnieść powództwo o zaprzeczenie ojcostwa męża matki w ciągu 6 miesięcy od momentu, gdy dowie się o urodzeniu dziecka.

Nie mam pojęcia skąd to wziąłeś, bo na liście osób, które mają prawo wnieść powództwo o zaprzeczenie ojcostwa absolutnie nie ma biologicznego ojca.

(I bardzo dobrze IMO - samo zapłodnienie wydaje mi się co najmniej drugorzędnym powodem w przyznawaniu praw do uczestniczenia w wychowaniu dziecka. Spójne z tym poglądem wydaje się być podejście do sztucznego zapłodnienia nasieniem anonimowego dawcy - nawet jak jego tożsamość uda się jakoś ustalić, to nie przysługują mu ani żadne prawa ani obowiązki względem dziecka).

Co do terminu 6-ciu miesięcy, to takowy faktycznie obowiązuje, ale męża matki, a nie ojca biologicznego (który nigdy nie może takiego wniosku złożyć).

Zacytuję inne opracowanie i mam szczerą nadzieję, że to będzie koniec części prawnej tego wątku:

Zaprzeczenie ojcostwa - kto może tego żądać?
Doprowadzenie do sytuacji, w której mąż matki nie jest traktowany jako prawny ojciec dziecka, wymaga sądowej sprawy o zaprzeczenie ojcostwa. 

Zaprzeczenia ojcostwa może żądać:

- mąż matki,
- matka dziecka,
- dziecko po dojściu do pełnoletności,
- prokurator.

Zaprzeczenie ojcostwa - terminy
Mąż matki nie ma zbyt wiele czasu na zaprzeczenie ojcostwa. Pozew do sądu powinien złożyć w ciągu w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o urodzeniu dziecka przez żonę, nie później jednak niż do osiągnięcia przez dziecko pełnoletności.

https://poradnikpracownika.pl/-zaprzeczenie-ojcostwa-kto-kiedy-i-jak-moze-zadac

• Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, pierwsolo pisze:

I bardzo dobrze IMO - samo zapłodnienie wydaje mi się co najmniej drugorzędnym powodem w przyznawaniu praw do uczestniczenia w wychowaniu dziecka

No tu się kompletnie z Tobą nie zgadzam, idąc twoim tokiem rozumowania każda kobieta która wpadnie nie ma prawa żądać alimentów od mężczyzny z którym wpadła przecież samo zapłodnienie jest drugorzędnym powodem w przyznawaniu praw do uczestnictwa w wychowaniu dziecka ? 

Wychodzi na to, że w każdym przypadku biologiczny ojciec jest poszkodowany bo jeżeli mąż kobiety nie uzna dziecka jako swojego to wtedy pewnie prokurator przyjdzie do biologicznego ojca, który się nie poczuwa również do praw do dziecka o alimenty. Z drugiej strony gdy biologiczny ojciec chce brać udział w wychowaniu dziecka, twierdzisz, że samo zapłodnienie jest drugorzędnym powodem w przyznawaniu praw do uczestnictwa w wychowaniu dziecka ? Trochę brakuje mi tu konsekwencji. "Jeśli ktoś Kalemu zabrać krowy to jest zły uczynek. Dobry, to jak Kali zabrać komuś krowy".

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, @gratt, że prawo jest niespójne w tej kwestii, ale stety/niestety tak właśnie ono o cenie wygląda.

Jeśli chcesz podyskutować na temat aspektów moralnych podobnych sytuacji - proponuję, żebyśmy przenieśli ja do odrębnego wątku, tak aby w tym móc wrócić do, powiedzmy, mniej filozoficznych aspektów dyskusji.

Zapraszam tym samym do tematu: Rodzicielstwo, a prawa i obowiązki - aspekt moralny, gdzie odpiszę na pierwszą część twojego komentarza.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, pierwsolo pisze:

Zacytuję inne opracowanie i mam szczerą nadzieję, że to będzie koniec części prawnej tego wątku:

Zaprzeczenie ojcostwa - kto może tego żądać?

Zaprzeczenie ojcostwa - terminy

Fajnie ale cytujesz opracowania związane z zaprzeczeniem ojcostwa a nie jego ustaleniem. To dwie zupełnie osobne kwestie i było to także poruszone wyżej 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsolo ma rację. 

W uproszczemiu- w polskim prawie są 3 alternatywne sposoby ustalenia pochodzenia dziecka:

1. z małżeństwa 

2. uznanie dziecka

3. ustalenie ojcostwa

Jeżeli rodzicie są w związku małżeńskim, działa z automatu sposób 1. Nie ma wówczas mowy o żadnym uznawaniu dziecka czy konieczności wytaczania powództwa o ustalenie ojcostwa. Nie jest to też możliwe. Można wówczas jedynie wystąpić o zaprzeczenie ojcostwa. Może to zrobić domniemany ojciec (tj. mąż), matka oraz prokuratur (on zawsze może każdą sprawę zainicjować).

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Można się z tym zgadzać lub nie, ale takie jest prawo. Chroni się dobro rodziny, jej trwałość itp. "Osoba trzecia" czyli biologiczny ojciec nie może podważać ojcostwa męża matki dziecka. 

Zobaczcie art.72 par. 1 kro. Uznanie i ustalenie jest możliwe jedynie wówczas, gdy nie zachodzi domniemanie ojcostwa wynimające z małżeństwa. A to można podważyć jedynie przez powództwo o zaprzeczenie ojcostwa, do którego biologiczny ojciec nie ma prawa

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Prawo  prawem , decyduje  człowiek . Ilu  prawników  tyle  opinii ,  interpretacji które  często  są  błędne , ilu  sędziów  tyle  samo  wyroków , zazwyczaj  krzywdzących ...o  prokuratorach  nie  wspomnę 😂 .

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja zeszła na tory prawne. A nas jako fanów cuckold bardziej interesuje  jak szczęśliwy Bull i Hotka? 

P.S. Sam byłem kiedyś sprawcą podobnego przypadku, kiedy za zgodą męża mojej wieloletniej koleżanki byłem sprawcą jej ciąży, teraz już po prawie dziesięciu latach moja córka z koleżanką szczęśliwie się chowa zdrowo i chodzi już do czwartej klasy szkoły podstawowej. Ojciec koleżanki uznał dziecko i nie robiłem z tego żadnych problemów im.

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec uznał czyli alimentów nie płacisz?to chyba matka dziecka nie robiła problemów nie ty

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...