Skocz do zawartości
Nuala

Co dla Was znaczy być lepszym?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Mega fajnie jest posłuchać tego co myślą inni. Sama jestem właśnie w procesie "transformacji" i mam burzę w głowie. 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie być lepszym to osiągnąć pozytywny postęp w odniesieniu do samego siebie wcześniejszego. Nie radzę porównywać się z innymi, tylko z sobą samym z wczoraj. Jeśli dziś trafiam osiem osobistych w koszykówce, a miesiąc wcześniej trafiałem sześć to jest potęp - stałem się lepszy w tym aspekcie. I o to właśnie chodzi. Nieprawdaż? :)

Niestety nie jest to takie proste w relacjach z innymi ludźmi... Często trudno wyważyć bycie lepszym dla innych ludzi z byciem lepszym dla samego siebie. Uzyskanie tu równowagi jest trudne, a czasem nawet niemożliwe. Ale próbować trzeba.

• Lubię 2
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Nuala pisze:

jestem właśnie w procesie "transformacji" i mam burzę w głowie. 

Rozwiniesz?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naprawdę wierzę w czystość dusz tu zgromadzonych i wypowiadających się w temacie, a oczami wyobraźni widzę tą dojrzałość i aureole, gdy wszyscy twierdzą, że lepsi mają być tylko sami dla siebie i absolutnie nigdy się nie porównują z innymi.

Jednak coś mi mówi, że niemal każdemu z nas zdarza się choćby czasem porównywać z innymi i gdzieś pośród tych wspomniamych ślubów czystości pojawią się pycha, gdy zostaniemy docenieni jako Ci lepsi, gdy sami zauważymy, że jesteśmy od kogoś w czymś lepsi. Oczywiście są tacy, którzy taką myśl szybko odgonią i wrócą na dobre tory myśliwe, a są i tacy który nieco dłużej popluskają się w byciu lepszym. To ludzkie, nawet jeśli negowane.

Ciekawi mnie jakie odpowiedzi padłyby na pytanie o bycie gorszym.

• Lubię 2
  • Hmm... 1
  • Zauroczenie 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem dziś na ulicy nieznajomego człowieka, któremu powiedziałem "dzień dobry". Odpowiedział "to się okaże". Odparłem "to kwestia nastawienia". Bo mimo wszystko uważam, że słowa mają moc sprawczą.

Podobny stosunek mam do powyższego tematu. Każdego dnia starajmy się być lepsi przede wszystkim od siebie samych. Po co myśleć o byciu gorszym 😉

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziałbym, iż "stawanie się lepszym" to przedewszystkim ciąg przyczynowo-skutkowy zaczynający się od uświadomienia sobie własnych niedoskonałości, wad, braków, lęków. To właśnie ww jest głównym motorem napędowym do chęci zmian poprzez - jak to mawia klasyk i III zasada dynamiki - sytuację krytyczną gdzie akcja rodzi reakcję. I tak jak zostało napisane już wcześniej: porównywanie się z innymi - w ramach jakiejkolwiek "kategorii" nie ma najmniejszego sensu jako że każdy niesie ze sobą inny bagaż doświadczeń który wpłynął na obecny "stan". Podsumowując: cieszmy się każdym dniem jakby miał być dniem ostatnim, będąc przy tym świadomym własnej niedoskonałości :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Gershon pisze:

Powiedziałbym, iż "stawanie się lepszym" to przedewszystkim ciąg przyczynowo-skutkowy zaczynający się od uświadomienia sobie własnych niedoskonałości, wad, braków, lęków. To właśnie ww jest głównym motorem napędowym do chęci zmian poprzez - jak to mawia klasyk i III zasada dynamiki - sytuację krytyczną gdzie akcja rodzi reakcję. I tak jak zostało napisane już wcześniej: porównywanie się z innymi - w ramach jakiejkolwiek "kategorii" nie ma najmniejszego sensu jako że każdy niesie ze sobą inny bagaż doświadczeń który wpłynął na obecny "stan". Podsumowując: cieszmy się każdym dniem jakby miał być dniem ostatnim, będąc przy tym świadomym własnej niedoskonałości :)

Zainspirowałeś mnie. Zrobię nadgodziny, ile się da, kto wie czy jutro będzie okazja!

Taki nieśmieszny sarkazm, bo jeszcze w pracy, sorki.

• Haha 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...