Skocz do zawartości
Nuala

Co dla Was znaczy być lepszym?

Rekomendowane odpowiedzi

w kontekscie bycia dla drugiej osoby lepszm, tzn byc bardziej dopasownym.

Survival of fittest to przetrwanie tych lepiej dopsaowancz a nie silniejszch

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe  pytanie , można  powiedzieć  tak  samo  dobre jak  "szukanie  sensu  życia" chociaż  to  drugie już zdąrzyłem odkryć . 

Jako , że  człowiek  z  natury  jest  słaby/marny , ulega  wielu pokusom różnego  rodzaju  ,  to  właśnie walka z naszymi  słabostkami powinna  czynić  nas  lepszymi . 

Uczenie  się  na własnych  jak  i  cudzych  błędach  życiowych  ,  zawodowych również  może  czynić  lepszym .

Otwarcie  serca  na  potrzebujących ,  cierpiących .

Nie  zmienia  to  jednak  faktu  ,że  każdego dnia  upadamy ,czasami  nawet  nie  zdając  sobie  z  tego  sprawy i  zaczynamy  od  nowa staranie  w byciu  lepszym .

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Być (a właściwie stawać się; ponieważ jest to proces, a nie stan) lepszym możemy pracując nad sobą - analizując błędy, wyciągając z nich wnioski, nie popełniając tych samych błędów ponownie, dokonując lepszych wyborów w każdej dziedzinie życia. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Można próbować być lepszym, ale idealni i tak nigdy nie będziemy, więc po co się starać? 

Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam... ;) 

Przede wszystkim żeby być lepszym trzeba wejrzeć w głąb siebie, skonfrontować się ze swoim sumieniem, dojrzeć własne błędy, słabości i z nimi walczyć. Efekty tej walki będą różne, raz będą to zwycięstwa, innym razem porażki, ale walka będzie trwać zawsze, dopóki jej nie odpuścimy.

Odmiennym pytaniem jest wg jakich kryterium definiujemy, że coś jest "dobre", a więc wyznaczamy kierunek starań by było "lepsze". Czy to my sami jesteśmy wyznacznikiem, czy kierujemy się zdaniem grupy (im większej tym lepiej...?), a może poszukujemy obiektywnego punktu widzenia, mimo świadomości subiektywnej perspektywy w poszukiwaniu obiektywizmu?

Chyba, nie o takie rozważania Ci chodziło, coś czuję, że sympatii sobie nie zaskarbię na tym forum. :-?

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

"Być lepszym/lepszą".

To stosuję tylko w podejściu do mojej pracy - tej, którą lubię, do hobby czy fizycznych wyzwań.

Bycie lepszą w stosunkach międzyludzkich, jest dla mnie określeniem pustym, bo bardzo subiektywnym.

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Być lepszym niż się było? Czy być lepszym niż inni? 

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Na lepszego znajdzie się zawsze inny, bardziej lepszy albo lepszy inaczej, a i nawet lepszy w byciu gorszym ... ;)

• Lubię 1
  • Haha 8

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W kontekście związków, to np. osoba która się stara, dba o kogoś. W innym kontekście, to osoba, która jest bardziej sprawna, ma większe zasoby, jest bardziej zaradna. Ogólnie dla mnie wartościowanie czasami wydaje się bez sensu, bo to zależy od dużej ilości czynników, jak zamiary, potencjał, porównania, sytuacje, w odniesieniu do kogo, czego. Ktoś może być dla jednej osoby wspaniały a dla innej okrutny. Po za tym kto ma oceniać, na jakiej podstawie. Osoba oceniająca sama by musiała być ideałem, aby móc oceniać, a takich nie ma. W kontekście czynów, to każdy powinien bardziej analizować własne zachowanie i je poprawiać, niż oceniać innych. Bo często to jest hipokryzja, czepiamy się innych, a sami nie jesteśmy lepsi. Samego siebie zawsze łatwiej usprawiedliwić. Dlatego ja bym bardziej pytanie o bycie lepszym zamieniał np. na pytanie "być bardziej dopasowanym". Pytanie o bycie lepszym, bez podania kontekstu wydaje mi się bez sensu, taka trochę pułapka.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę edytować, zamiast "osoba która się stara, dba o kogoś" powinno być "osoba która się bardziej stara, dba o kogoś".

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...