Skocz do zawartości
Lemoondzik

PREP i inne takie tam

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś w jakimś wpisie czy temacie @Wichura zwrócił moją uwagę na temat profilaktyki HIV. Postanowiłem zbadać temat szeroko. Posłuchałem dużo, poczytałem podobnie. W końcu sam wybrałem się na badania i konsultację w kierunku profilaktyki PREP. Wiadomo w co się bawimy i wiadomo jakie są zagrożenia. Tzn. wiadomo dla tych, którzy chcą żeby było wiadomo. Tak szczerze powiedziawszy zdziwiłbym się gdyby wyniki były pozytywne (w temacie pozytywny/negatywny wynik nie zawsze jest jednoznaczny). Okazało się wszystko z moimi oczekiwaniami. Ale poruszyło mnie co innego. Badania w pakiecie w jednej z większych korporacji medycznych w kraju i co?  W mieście o ćwierć milionowej populacji byłem pierwszy, który zdecydował się na na taki pakiet badań od kilku lat, od momentu, w którym pakiet badań pojawił się w ofercie (HIV, kiła, rzeżączka, HPV, HCV, chlamydia i ch... wie co jeszcze - w każdym razie wszystko co możliwe przy seksie polnym rolnym i radosnym). Pakiet w sumie nie drogi - około 300zł i pełna wiedza na temat tego czym można obdarzyć partnera przypadkowego, albo mniej przypadkowego. Jeśli mam być szczery to mnie to przeraziło. Dużo się pisze o badaniach i o tym, że nowe relacje i zabawy zawsze z uwagą na zdrowie. I co? W mieście gdzie robiłem badania żyje na prawdę sporo użytkowników forum. Dla jasności wybrałem się do innego miasta bo w moim akurat koleżanka w recepcji pracuje i cholera głupio jednak... Do tego to "nasza" koleżanka, a my jednak już dawno w separacji więc hmmmm... wiadomo co może być jak jeszcze opieka nad dzieckiem na tapecie (pokręcone w ch... ja wiem, ale ot żyćko). W każdym razie - po badaniach wizyta u lekarza, fajna, swobodna i bez stresu. Wypisana recepta (choć w sumie nawet jej nie potrzebowałem). Długa rozmowa i wiedza co robić gdy na horyzoncie przypadkowe stosunki. Na wszystko recepta i pełna ochrona i zrozumienie lekarza, który pracuje od lat z ludźmi, którzy lecą na limicie, ale świadomie i bezpiecznie. Ja w tym środowisku to przedszkolak zaledwie jeśli nie słabiej. Ale cały proces pokazał mi na prawdę bardzo dużo. A Wy jak macie? Rozważaliście  badania i terapię PREP, żeby być bezpiecznym dla nowych Partnerów/Partnerek?

• Lubię 4
  • Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Co 2 miesiące oddaję krew, która potem jest badana na wszelkie możliwe sposoby. Brak listu (bądź ostatnio - po uprzednim wyrażeniu zgody - również SMS-a) ze strony centrum krwiodawstwa i przyjmowanie przez nich kolejnych 450-mililitrowych dawek to dobry znak. Polecam wszystkim, którzy mogą oddawać - przyjemne z pożytecznym?

• Lubię 7
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@Lemoondzik w jakiej sieci lab jest taki pakiet? Bo jak u siebie w mieście szukałam, to musiałam robić w dwóch laboratoriach poszczególne badania, bo nie mieli w ofercie wszystkiego ani jedni, ani drudzy.

I odpowiadając na pytanie: tak, bezpieczeństwo i zdrowie to podstawa. Dbam o zdrowie swoje,  mego męża i moich kochanków. Lekkomyślne i nieodpowiedzialne jest lekceważenie tego tematu w naszym klimacie.

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, creampie pisze:

Co 2 miesiące oddaję krew, która potem jest badana na wszelkie możliwe sposoby. Brak listu ze strony centrum krwiodawstwa i przyjmowanie przez nich kolejnych 450-mililitrowych dawek to dobry znak. Polecam wszystkim, którzy mogą oddawać - przyjemne z pożytecznym?

Podobnie, ale co trzy miesiące, moi kochankowie również systematycznie oddają krew, plus zabezpieczenie. Zdecydowanie też polecam:) LA

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2024 o 18:22, Lemoondzik pisze:

A Wy jak macie? Rozważaliście  badania i terapię PREP, żeby być bezpiecznym dla nowych Partnerów/Partnerek?

Terapii PREP nigdy nie rozważałam, bo nie dopuszczam do tak ryzykownych sytuacji, ale były czasy, gdy regularnie robiłam sobie testy na HIV i inne choroby zakaźne poprzez krew czy drogą płciową. Wymóg zawodowy.

Obecnie regularnie oddaję krew.

W dniu 29.01.2024 o 18:22, Lemoondzik pisze:

Ale poruszyło mnie co innego. Badania w pakiecie w jednej z większych korporacji medycznych w kraju i co?  W mieście o ćwierć milionowej populacji byłem pierwszy, który zdecydował się na na taki pakiet badań od kilku lat, od momentu, w którym pakiet badań pojawił się w ofercie (HIV, kiła, rzeżączka, HPV, HCV, chlamydia i ch... wie co jeszcze - w każdym razie wszystko co możliwe przy seksie polnym rolnym i radosnym). Pakiet w sumie nie drogi - około 300zł i pełna wiedza na temat tego czym można obdarzyć partnera przypadkowego, albo mniej przypadkowego. Jeśli mam być szczery to mnie to przeraziło.

Tak, to przerażające, ale kompletnie mnie nie zdziwiło. Wystarczy poczytać tu kilka wątków, by zobaczyć jak do ochrony zdrowia swojego i partnerów podchodzi część użytkowników forum.

Góruje też nadal przeświadczenie u sporej grupy osób uprawiających polny, rolny i radosny seks, że ich to nie spotka, ich to nie dotyczy, im się nie zdarzy, kto nie ryzykuje ten nie żyje, fantazje trzeba spełniać, bo raz się żyje... i takie tam.

Poza tym Ty sam, by zrobić badania pojechałeś do innego miasta. Dla wielu, to bariera nie do pokonania ;)

Do tego cena 300zł, która dla Ciebie była niedużym, jednorazowym wydatkiem, a dla tych, którzy często podejmują ryzykowne zachowania powinna stać się regularnym. Wtedy ten wydatek już nie dla każdego jest niewielki.

• Lubię 2
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Dragonfly pisze:

Do tego cena 300zł, która dla Ciebie była niedużym, jednorazowym wydatkiem, a dla tych, którzy często podejmują ryzykowne zachowania powinna stać się regularnym. Wtedy ten wydatek już nie dla każdego jest niewielki.

Nikt nie powiedział że takie zabawy są tanie ?

Dla nas niestety jednym z kryteriów jest właśnie status majątkowy - i nie chodzi nam absolutnie o sposnoring  ale właśnie o to że każda ze stron jest w stanie wydać pieniądze na badania , na hotel, na wyjazd.  Jeśli dla kogoś te 300-500pln co jakiś czas jest niemałym wydatkiem to niestety ale ... My się boimy ?

Do dentysty też  ktoś nie pójdzie bo trzeba wydać co pół roku kilkaset PLN na wizytę kontrolną ??  Litości !!! 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mito pisze:

Do dentysty też  ktoś nie pójdzie bo trzeba wydać co pół roku kilkaset PLN na wizytę kontrolną ??  Litości !!! 

Ale widzicie różnicę pomiędzy dentystą, a "fanaberią" w postaci badań, bo komuś chce się ciupciać przygodnie bez zabezpieczenia?

Nie twierdzę, że to dobre podejście, ale tak to z boku wygląda. Wielu zboczków tak do tego podchodzi.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim zabezpieczenie. Jego brak tylko przy długiej relacji i zbudowanym zaufaniu (w moim przypadku brak zabezpieczenia tylko z żoną). Ostatni raz pełen pakiet badań kontrolnych przeszedłem dwa lata temu i wszystko było ok. Uważam, że jeśli ktoś bawi się bez zabezpieczenia (mam na myśli gumy) to regularne badanie się to podstawa podstaw i nie ma tu żadnej dyskusji. Jeśli w ruch idą gumki to raz na rok dwa w zupełności wystarczy gdyż poziom zabezpieczenia jest na tyle wysoki, że ryzyko jest pomijalne (niemniej seks oralny bez gumki to nadal niewielkie ale jednak zagrożenie, które własnie uzasadnia takie kontrolne badania co jakiś czas). Oczywiście jeśli gumka pęknie (mi się to nie przytrafiło) to rowniez należy się zbadać. 

• Lubię 6

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2024 o 22:21, Kokietka43 pisze:

@Lemoondzik w jakiej sieci lab jest taki pakiet? Bo jak u siebie w mieście szukałam, to musiałam robić w dwóch laboratoriach poszczególne badania, bo nie mieli w ofercie wszystkiego ani jedni, ani drudzy.

I odpowiadając na pytanie: tak, bezpieczeństwo i zdrowie to podstawa. Dbam o zdrowie swoje,  mego męża i moich kochanków. Lekkomyślne i nieodpowiedzialne jest lekceważenie tego tematu w naszym klimacie.

https://luxmedlublin.pl/badania/genetyczna-diagnostyka-chorob-intymnych/
Nie wiem czy w innych oddziałach mają analogiczny.

https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/17835/wykrywanie_dna_chlamydia_trachomatis_mycoplasma_hominis_mycoplasma_genitalium_ureaplasma_sp_oraz_wykrywanie_dna_wirusa_hpv

https://sklep.alablaboratoria.pl/pakiet/66/pakiet_zdrowie_intymne_podstawowy_zawiera_6_badan_

https://sklep.alablaboratoria.pl/pakiet/67/pakiet_zdrowie_intymne_rozszerzony_zawiera_8_badan_

To tak na szybko znalezione.

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2024 o 22:21, Kokietka43 pisze:

@Lemoondzik w jakiej sieci lab jest taki pakiet?

Oprócz wyżej przytoczonego Alabu jest również w Diagnostyce. To z tych popularniejszych.

Lula.

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...