Skocz do zawartości
Wichura

HIV - Lawinowy przyrost zakażeń w Polsce, profilaktyka przed- i poekspozycyjna oraz wszystko to co trzeba wiedzieć

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wiecie, że o ile liczba zakażeń na świecie ogólnie spada o tyle w Polsce rośnie? I to nie jakoś leniwie ponieważ w samym tylko 2022 było ich dwa razy tyle co w 2021 i trzy razy tyle co w 2020. A mówimy tylko o wykrytych przypadkach.

Czy wiecie jak zabezpieczyć się przdekspozycyjnie będąc w grupie podwyższonego ryzyka (a w takiej grupie wielu z nas jest) nie chcąc stosować prezerwatyw?

Wiecie zo zrobić już po takim ryzykownym kontakcie bez zabezpieczeń? Może na HIV też jest tabletka "dzień po"...

Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu. A uważam że powinniście ;)

https://politykazdrowotna.com/artykul/dwukrotny-wzrost-zakazonych/1124377

• Lubię 2
  • Dziękuję 6

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Problem nie dotyczy tylko aids ale i innych chorób zakaźnych. Także posłużę się linkiem

https://www.rp.pl/zdrowie/art37729811-ogromny-wzrost-zachorowan-na-choroby-zakazne-w-polsce

Trzeba pamiętać, że w 2022 nie tylko ogloszona koniec pandemii i uwolnienie od maseczek oraz dystansu społecznego ale także przyjęto znaczącą ilość emigrantów z Ukrainy, gdzie poziom profilaktyki jest  niższy niz u nas. Nie znalazłam jednak danych mówiących o narodowości osób chorych. 

• Lubię 4
  • Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno w Radio RNŚ słuchałam reportażu na temat wzrastającego w Polsce poziomu zakażenia wirusem HIV.

I najszybciej wzrasta on u osób 45+, a  największy jest w przedziale wiekowym 55-65+. Podobnie jest z chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Zaciekawiło mnie to. Pogrzebię dalej i poszukam naukowych źródeł.

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też od kilku dni słucham w lokalnym radiu audycji na ten temat, gdzie zaproszone panie ze szczecińskiej  poradni profilaktyczno-leczniczej (hiv/aids), alarmują o wzroście zakażeń w moimi województwie. Wskazywały na bardzo duży odsetek zakażeń wśród Ukraińców ale nie tylko ich to dotyczy. Ostatnio przytaczały to co usłyszały od pań świadczących płatne usługi, świadomość co do ochrony i profilaktyki mają dużą ale jest wśród nich grupa kobiet, która za większe pieniądze uprawia z klientami sex bez zabezpieczenia. Jako ciekawostkę podały wiek swojego najstarszego pacjenta z poradni, 80 lat (pobyt w sanatorium). LA

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Dragonfly pisze:

Niedawno w Radio RNŚ słuchałam reportażu na temat wzrastającego w Polsce poziomu zakażenia wirusem HIV.

I najszybciej wzrasta on u osób 45+, a  największy jest w przedziale wiekowym 55-65+. Podobnie jest z chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Zaciekawiło mnie to. Pogrzebię dalej i poszukam naukowych źródeł.

Temat sanatoriów, DPSów i innych "Ciechocinków" jako standardowych ognisk rozprzestrzeniania się chorób przenoszonych drogą płciową nie jest nowy i trwa od bardzo wielu lat natomiast niewiele się o nim mówi ponieważ jest dosyć niewygodny. Wszystko opiera się na niewielkiej świadomości tej grupy wiekowej która jednocześnie uznaje zabezpieczenia za środek chroniący jedynie przed ciążą a więc ich osobiście już nie dotyczący. Wobec tego nie stosują takich zabezpieczeń a ilość, częstotliwość oraz poziom ryzyka ich kontaktów seksualnych mógłby niejedną osobę tutaj zawstydzić

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wichura pisze:

Wszystko opiera się na niewielkiej świadomości tej grupy wiekowej która jednocześnie uznaje zabezpieczenia za środek chroniący jedynie przed ciążą a więc ich osobiście już nie dotyczący.

Mnie się wydaje, że tak podchodzą do tematu antykoncepcji bardziej kobiety. U mężczyzn z tej kategorii wiekowej jest jakaś tam świadomość, ale w większości ignorują ryzyko. 

Swego czasu miałam smaka na "seniora". Każdy z którym rozmawiałam jako atutu używał argumentu typu "bawię się bez gumy". Gdy mówiłam, że ryzykuje, to dostawałam odpowiedź w stylu "ja już pożyłem, teraz korzystam z ostatnich lat". 

• Lubię 2
  • Wow! 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Badanie w kierunku HIV powinniśmy robić systematycznie co jakiś czas - bez względu na to czy mamy przygodne kontakty seksualne, stałego partnera lub kochanka, czy zabezpieczamy się mechanicznie itd. to jest bez znaczenia. To jest jak z jazdą samochodem - cóż z tego że my jesteśmy ostrożni jak inni nie są. Postęp medycyny w zakresie leczenia AIDS jest już na tyle duży że nawet osoby zakażone otrzymujące odpowiednie leczenie nie są w stanie zarażać innych osób - o ile są świadome że są chore. Także moi drodzy badajmy się i bawmy się z rozsądkiem ?

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...