Skocz do zawartości
SinSin

Klatka z drukarki 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was próbował noszenia klatki drukowanej w 3D pod wymiar? Akurat mamy takie techniczne możliwości, narazie sporadycznie zakładam klatkę i testuje gotowe projekty dopasowując je do siebie. Testuje też różne ustawienia wydruku bo jest to jednak złożony element i nie zawsze estetycznie każda powierzchnia wyjdzie.

Mam nadzieję, że temat będzie dla Was ciekawy i jak macie sugestie to śmiało :)

329971188_763183121752625_4888768681352065970_n.jpg

• Lubię 4
  • Zauroczenie 1
  • Wow! 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wow! Ciekaw jestem co to za tworzywo (kwestia ewentualnych uczuleń). I czy nie będzie problemu z noszeniem, bo wydaje mi się, że powierzchnia nie jest zbyt gładka. No i trwałość, wytrzymałość... 

W każdym razie dla mnie temat bardzo ciekawy.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, SinSin pisze:

Mam nadzieję, że temat będzie dla Was ciekawy i jak macie sugestie to śmiało :)

329971188_763183121752625_4888768681352065970_n.jpg

Mnie urzekł kolor. Uwielbiam fiolet, a tak rzadko można spotkać zabawki i gadżety erotyczne w tym kolorze. 

• Lubię 1
  • Przytulam 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dragonfly pisze:

Mnie urzekł kolor. Uwielbiam fiolet, a tak rzadko można spotkać zabawki i gadżety erotyczne w tym kolorze. 

Jeśli chodzi o kolor to tutaj naprawdę można poszaleć, ten wybrała moja Pani i jest to Fiolet Galaxy z drobinkami brokatu.

3 godziny temu, skrzat pisze:

Wow! Ciekaw jestem co to za tworzywo (kwestia ewentualnych uczuleń). I czy nie będzie problemu z noszeniem, bo wydaje mi się, że powierzchnia nie jest zbyt gładka. No i trwałość, wytrzymałość... 

W każdym razie dla mnie temat bardzo ciekawy.

Co do tworzywa to narazie prototyp wykonuję z PLA na drukarce FDM. Chropowatość na zewnątrz to pozostałość po podporach nad tym pracuje żeby wydrukować to tak aby było idealnie. Na zdjęciu zobaczysz że powierzchnia jest gładka i taka też jest w dotyku lekko satynowa. Można to wykonać praktycznie z każdego tworzywa jak ABS czy PETG z którymi mamy na codzień kontakt np. w artykułach spożywczych(opakowania). Moje ciało nie reaguje alergicznie na żaden z tych materiałów. Pozostaje jedynie kwestia technologi druku, tutaj drukujemy warstwa po warstwie i teoretycznie między tymi warstwami mogą się gromadzić bakterie. Jest kilka sposobów na zamknięcie tych mikroszczelin ale tutaj bardziej chodzi o prace nad prototypem idealnie pasującym do mojego ciała a potem wybierze się technologię druku, która będzie idealna. Jak się temat bardziej rozwinie to może założę oddzielny temat. Ja mam ten problem, że większość dostępnych klatek na mnie po prostu nie pasuje bo są za małe a te które są odpowiednio duże są średnio wygodne, lub mają kiepskie zamknięcie, czasem nawet niebezpieczne. 

Zrzut ekranu 2023-03-25 o 16.01.06.png

• Lubię 4
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy dzień zaowocował kilkoma nowymi prototypami, z ciekawostek zmniejszenie średnicy pierścienia spowodowało lepsze noszenie klatki i tym samym jej mniejszą widoczność przez spodnie i ogólnie polepszyło komfort. Wydrukowałem też mniejsza klatkę dla sprawdzenia czy dał bym radę i jest fajnie ale narazie wracam do starej. Tym razem inny materiał PETG. Jak myślicie zakładać oddzielny temat czy kontynuować tutaj?

Zrzut ekranu 2023-03-27 o 14.09.11.png

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, SinSin pisze:

. Jak myślicie zakładać oddzielny temat czy kontynuować tutaj?

Zrzut ekranu 2023-03-27 o 14.09.11.png

Wydzieliłem Ci osobny wątek bo uważam, że temat jest tego warty oraz ciekawy. Powodzenia w dalszych pracach

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wydzielenie wniosku, to może na dowód, że testy trwają wrzucę coś od siebie.

• Lubię 4
  • Przytulam 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zaiste ciekawe zastosowanie drukarki 3D ;)

Z technicznego punktu widzenia - zmieniłbym połączenie pierścień klatka.

Wystający z pierścienia element przechodzący przez klatkę pracuje na odrywanie warstw od siebie i nie przetrwa za długo w najcieńszych miejscach - ścianki otworu na kłódkę.

Lepiej byłoby zamiast niego na pierścieniu zrobic dodatkowe ucho (taka ósemka z górnym małym uchem) i za te ucho spinac klatkę i pierścień.

Wtedy naprężenia poprzeczne nie będą działały na rozrywanie warstw (kohezja), gdzie tego typu wydruki mają najmniejszą wytrzymałość.

Jak chcesz mieć ładniejszą powierzchnię to ustaw druk na 0,1 zamiast 0.3 mm jak mnie pamięć nie myli. Będzie dłużej ale faktura lepsza.

A jak chcesz mieć mniej glutów w otworach do drapania - włącz opcję cofania filnamentu przy pustych przelotach. Też wydłuża wydruka ale mniej skrobania ;)

Choć na mojej drukarce osiadła warstwa kurzu - też kiedyś kombinowałem. Powodzenia! ;)

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z utrzymaniem klatki w czystości. Z tego co wiem PLA z racji swoich właściwości wymaga pokrycia powłokami akrylowymi lub epoksydowymi, aby nie mógł rozwijać się w jego strukturze grzyb. Inne filamenty są pod tym względem bezpieczniejsze.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu, ale pierwsze o czym pomyślałem to klatki jako popiersia ? jaki ja niewinny ?

A tak do meritum idąc to może lepiej najpierw wykonać model 3d, albo choć "odlew" żeby potem dopasować klatkę i drukować dopiero to co pasuje?

Taki pomysł, ale może to tylko zboczenie zawodowe ;)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...