Skocz do zawartości
Kokietka

Wagina kontra cipka

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałam ostatnio opowiadanie, w którym autorka namiętnie używała słowa "wagina", stroniąc od pospolitego słowa "cipka". Jak pamiętam z biologii z podstawówki, wagina to inaczej pochwa, czyli wewnętrzny organ płciowy kobiety, więc mineta waginy odpada (chyba że ktoś ma bardzo długi i sprawny język  ;) ). Czyli co, jak nie wagina? Srom? Brzmi paskudnie. Jak muchomor sromotnik albo sromotny błąd czy wstyd, czyli same niefajne rzeczy. Jest jeszcze wulwa, ale tak mało popularna w języku polskim, że mało kto słyszał to słowo, nie mówiąc już o wiedzy na temat jego znaczenia. Zostaje więc cipka. Sprawdzam słownik, czytam: "cipa, cipka - wulgarnie o kobiecie". Konsternacja. Czyli mam wybór pomiędzy medycznym sromem i pochwą a wulgarną cipą i cipką. Podobna sytuacja jest z penisem i kutasem. Czy jak pisząc swoje opowiadanie tu na forum, użyję słowa "kutas" to jestem wulgarna? A może prącie? Medyczna nazwa, bardzo mądrze brzmiąca. Jest też (wg mnie śmieszny) siusiak. Jakiś ubogi ten nasz język polski  :( Próbuję jakoś się tym nie przejmować i w swoich tekstach używać  jednak słów "cipka" i "kutas". Jednak po chwili pojawia się myśl w głowie: "ale z Ciebie cipa" i "Ty kutasie jeden!". I czuję wtedy, że robię coś złego, nazywając "rzeczy" po imieniu. Mam wrażenie, że jestem wulgarna i że jednak nie powinnam...

• Lubię 4
  • Haha 3
  • Zauroczenie 1
  • Przytulam 1
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cały język polski jest pod kątem słownictwa związanego z seksualnością strasznie biedny i brakuje w nim uniwersalnych oraz neutralnych określeń zarówno części ciała jak i często czynności czy zachowań. Obudowaliśmy się określeniami które są wulgarne, infantylne albo medyczne/naukowe i wielokrotnie żadne z nich po prostu nie brzmią dobrze. Z drugiej jednak strony to chyba celnie odzwierciedla sposób w jaki ogół społeństwa rozmawia o seksie (o ile już rozmawia). Można się jedynie zastanawiać czy rozmowy o nim są u nas tak prymitywne z uwagi na brak bardziej sensownego i neutralnego słownictwa czy takie jest właśnie nasze myślenie o seksualności a język jedynie za nim podąża

• Lubię 4
  • Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kobe34 pisze:

Męskim okiem: cipka czy cipuszka brzmi doskonale ?

Twoim męskim. Bo np moim męskim brzmi infantylnie niemal jakbyś mówił o małej dziewczynce

• Lubię 3
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Kobe34 pisze:

Jeszcze cipeczka i cipcia. :lach:

• Haha 5
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Wichura pisze:

Twoim męskim. Bo np moim męskim brzmi infantylnie niemal jakbyś mówił o małej dziewczynce

Infantylne nazwy to muszelka, brzoskwinka, norka, myszka i tym podobne

Cipa to trochę wulgarnie

ale cipuszka moim zdaniem jest perfekt ?

• Zmieszany 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kobe34 pisze:

ale cipuszka moim zdaniem jest perfekt

Dla mnie tragicznie... tak potrafiły kiedyś nazywać babcie i ciocie małe dziewczynki, serio, u mnie i w rodzinie moich koleżanek było to powszechne i jednocześnie bardzo zawstydzające i upokarzające.

• Lubię 2
  • Haha 1
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kobe34 pisze:

Jak bardzo chce odstraszyć kobietę to niech cipuszkuje. ;)

No chyba, że pyta: "otworzyć ci puszkę?" ;) Tylko wówczas jest to uzasadnione, IMO. 

• Lubię 4
  • Haha 10

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły mam ubaw tutaj. :lach: Myślę że trzeba zaprosić Profesora Miodka - on rozwiałby wszelkie wątpliwości. Do usłyszenia ja wskakuję na ?‍♂️

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu ograniczać się do jednego określenia? Przecież w tekście pisanym, powinniśmy unikać powtórzeń!

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...