Skocz do zawartości
Yuuki

Waga wadze nierówna - słów kilka o wagach

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że tytuł podchwytliwy ;) A teraz do rzeczy.

Czy ktoś mądry i doświadczony, mógłby mi polecić jakąś wagę? Taką do mierzenia masy ciała (nie jakąś kuchenną ;)). A o co się rozchodzi? Nie tak dawno miałem możliwość zmierzenia się na dwóch wagach (w przeciągu 5-10 minut). Jedna z Rossmanna, elektroniczna, standardzik, a druga już trochę z dawniejszej epoki, bo taka 'nieelektroniczna' taka łazienkowa, mechaniczna, taka ze wskaźnikiem, który trzeba ręcznie za pomocą pokrętna nastawić na zero i dopiero wtedy stanąć. I co się okazało? Różnica prawie 2 kg. W sensie mechaniczna pokazywała mniej, a elektroniczna więcej. I komu tutaj wierzyć? Czy mechaniczna lepsza, bo tam mniej zawodnej elektroniki i wychodzi z założenia, że co było starsze, to lepsze. A może w drugą stronę, że dawniej były niedokładna, a te elektroniczne to superwrażliwe i tak powinno być. Albo może to wina sprzętu, albo trzeba tą elektroniczną jakoś bardziej poustawiać w środku, a nie lecieć na standardzie i wtedy działa?

Ktoś może się wypowiedzieć? Z góry dzięki :) 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie bardzo rozumiem jaki jest twój problem z wagą. Czy szykujesz się na jakieś zawody i musisz zmieścić się w określony limit ? Bo jeśli nie to waga tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Lepszym wyznacznikiem jest centymetr i mierzenie obwodów. Jest to bardziej miarodajne niż waga. 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro widzisz, że powstał temat, to jest to dla mnie sprawa ważna. Inaczej nie marnowałbym nikomu czasu. Może chodzi o sprawy zdrowotne, gdzie musze kontrolować moją wagę i każde wahnięcie, w jedną czy w drugą stronę, jest dla mnie sygnałem alarmowym, że cos się dzieje i wolę takich 'atrakcji' unikać. Albo po prostu chcę wiedzieć, bo jest nadnaturalnie ciekawy, dlaczego jest taka różnica wagowa i na czym ona polega.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Yuuki pisze:

Może chodzi o sprawy zdrowotne, gdzie musze kontrolować moją wagę i każde wahnięcie, w jedną czy w drugą stronę, jest dla mnie sygnałem alarmowym

Ok, w dalszym ciągu nie ma znaczenia jakiej wagi użyjesz. Jeżeli będziesz się ważył na jednej i tej samej to tak naprawdę nie ma znaczenia ile będziesz ważyć na innej bo ta konkretna będzie dla Ciebie wyznacznikiem. Waż się na tej samej wadze i ona będzie robić za skalę porównawczą. 

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się odpowiedzieć na pytanie "mechaniczna czy elektroniczna" z tej przyczyny że elektroniczne mogą być różne. Od chińskiego badziewia za kilkanaście złotych z tolerancją błędu +/- 10kg jak i tak za kilka tysięcy. @gratt ma jednak dużo racji - warto ważyć się na jednej (o ile za każdym pomiarem robiony read za razem pokazuje to samo) i różnice wagi notować wedle jej wskazań

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.07.2022 o 23:37, Yuuki pisze:

I komu tutaj wierzyć? Czy mechaniczna lepsza, bo tam mniej zawodnej elektroniki i wychodzi z założenia, że co było starsze, to lepsze. A może w drugą stronę, że dawniej były niedokładna, a te elektroniczne to superwrażliwe i tak powinno być.

Tej mechanicznej to bym za bardzo nie wierzył. Tolerancje wykonania i rozwiązanie techniczne jest adekwatne zapewne do jej wieku i zużycia mechanizmu. Większe opory/luzy mogą skutkować znacznymi odchyłami bo to tylko dość prymitywna mechanika oparta na oporze sprężyny (której charakterystyka również nie jest liniowa).

Gdyby to była stara waga grawitacyjna (taka jak kiedyś w przychodniach/gabinetach lekarskiech) to zaufał bym jej tak samo jak elektronicznym wynalazkom.

Z drugiej strony patrząc, chyba nawet najprostsze wagi elektroniczne same się tarują a czujniki tensometryczne są dosyć stałe i precyzyjne w swoich wskazaniach. Jeżeli czujniki mają nieliniowe charakterystyki - to zwykle elektronika ma "mapę" wartości i odpowiednio je kompensuje.

Najważniejsze jest to co napisał @gratt i @Wichura - mierzyć zawsze tą samą wagą, bo mierzysz odchylenia a nie wartości bezwzględne.

Jakiś czas temu kupiłem łazienkową wagę Xiaomi Mi Composition Scale 2. Automatycznie wbija pomiary po bluetooth do własnej apki - więc jest log pomiarów. Mierzy jeszcze BMI - ale w dokładność tych pomiarów to akurat za bardzo nie wierzę (choć z grubsza się zgadzają) ;) Generalnie mierzy się cała rodzina i jest zadowolona.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...