Skocz do zawartości
Xavery

Co robisz by zasnąć?

Rekomendowane odpowiedzi

Przy zasypianiu rytuał 3 x 10 głębokich wdechów do przepony, liczeniem oddechów. Przy trzeciej serii już odjeżdżam.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie działa też odpowiednia godzina. 
jest czas kiedy organizm domaga się snu. 
Jak nie zasnę w takich widełkach czasowych to później trudniej o zaśnięcie 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.07.2021 o 14:53, Pan Małże pisze:

Trudniej jest jednak zasnąć po przebudzeniu np około 2,3,4 nad ranem

Potwierdzam, jest trudno.
Na szczęście mieszkam blisko lasu, około 3 zaczynają śpiewać poranne ptaki, gdy przebudzę się o tej godzinie i nie mogę zasnąć zaczynam bardzo wsłuchiwać się w ich śpiew. Zamykam oczy i przenoszę się do lasu.

Mnie to pomaga ?

• Lubię 1
  • Przytulam 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, LadyE pisze:

Potwierdzam, jest trudno.
Na szczęście mieszkam blisko lasu, około 3 zaczynają śpiewać poranne ptaki, gdy przebudzę się o tej godzinie i nie mogę zasnąć zaczynam bardzo wsłuchiwać się w ich śpiew. Zamykam oczy i przenoszę się do lasu.

Mnie to pomaga ?

Tak sama do lasu? Nie boisz się ??

jakby coś daj znać. Nie będę spał to pójdziemy razem do lasu …. Poprzyglądać się ptaszkom

• Haha 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.07.2021 o 16:08, Pan Małże pisze:

U mnie działa też odpowiednia godzina. 
jest czas kiedy organizm domaga się snu. 
Jak nie zasnę w takich widełkach czasowych to później trudniej o zaśnięcie 

Dokładnie mam tak samo. Jak przewalcze kryzys w tym przedziale godzinowym to o śnie mogę zapomnieć. Z pomocą przychodzi nie uzależniający suplement ;)?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek bym robił przed zaśnięciem i o którejkolwiek porze bym się położył do łóżka, to i tak obudzę się najpierw ok. g 2 w nocy, później po g. 3 i wreszcie po raz kolejny ok. g. 4 lub 5. I na tym koniec wypoczynku. Próbowałem nie pić kawy, nie jeść posiłków na długo przed zaśnięciem, nie siedzieć przed komputerem i uprawiać sport. Na razie nic nie pomaga. Od dawna mam kłopoty ze snem. 

• Przytulam 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza mi się często rozluźniać. 
czytalem jakaś książkę kiedyś ze świadome rozluźnienie mięśni kolejno od stóp do głowy daje taki relaks ze ułatwia zasypianie. Rzeczywiście coś w tym jest. Szczególnie kiedy uświadamiam sobie jak spięta jest twarz. Nieświadomie spięta. Czoło, policzki, broda …

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam całe życie problemy z zasypianiem. Zwykle chodzę coraz później spać, aż do momentu, kiedy jest już poranek, 6-8 rano. Wtedy próbuję się przestawić na normalny tryb, nie śpię cały dzień, by położyć się spać o normalnej godzinie. Niestety jest to związane z zaburzeniami snu oraz moim pracoholizmem.

Zaburzenia snu zwykle mają podłoże chemiczne (kortyzol, kofeina, melatonina) albo psychiczne. Gdy kilka lat temu borykałem się z różnymi stanami lękowymi z pogranicza depresji i nerwicy, nie mogłem spać w ogóle. Przez głowę przetaczały się setki różnych, najczęściej nieprzyjemnych, myśli. Dopiero po doprowadzeniu mojego życia psychicznego do względnego ładu udało się pozbyć tej gonitwy myśli, uspokoić się i zasypiać bez stresu. Czasami pomagają mi podcasty, ale jeśli są ciekawe, to wtedy też trudno jest usnąć ;) 

Na pewno kilka godzin przed snem nie powinno się pić kawy i ćwiczyć fizycznie. Intensywny masaż też nie jest dobry. Wszystko to aktywizuje nasz organizm. Budzenie się w środku nocy to zapewne wina podwyższonego kortyzolu. Co istotne, mniej więcej 25% społeczeństwa to osoby, które nie lubią wcześniej chodzić spać i tego nie zmienimy, bo tak jesteśmy zaprogramowani biologicznie. To mit, że wszyscy jesteśmy zaprogramowani na pewną godzinę wstawania i chodzenia spać. Na szczęście powoli naukowcom udaje się przedrzeć z tym do mediów głównego nurtu.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...