Skocz do zawartości
Yuuki

Rankingi sztuk walk - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Ostatnio przez nieodgadniony jak dla mnie logarytm youtube, wyskoczyło mi na głównej kilka filmików o wyżej wymienianej tematyce i... widzę że, co człowiek (trenujący, żeby nie było), to ma inne opinie. Raz, że aikido, że złe, a raz, że to jedna z najlepszych sztuk walki. Raz, że boxing to najlepszy, bo życiowy, a potem z drugiej strony, że tylko ręce i ręce, a co z resztą ciała i tak dalej i tak dalej. Zastanawiam się w takim razie, czy takie rankingi, takie wyliczenia na sucho w ogóle mają sens, czy to tylko podbudowanie swojego ego, że w końcu chodzę na sztukę walki, która jest przydatna i w ogóle nie jest zła ;) Co o tym myślicie?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Od wieków jest tutaj jedna zasada - Najlepszą sztuką walki jest ta którą masz opanowaną. Co do reszty i rankingów "która lepsza" wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź brzmi MMA - czyli MIESZANE sztuki walki, w walkach tego typu widać, że połączenie najskuteczniejszych elementów różnych sztuk (np. uderzenia rękami z boksu, uderzenia nogami z muai thai, walka w parterze BJJ, zapasu itd.) daje największy efekt.
Poza tym są dwa aspekty. Wszystkie sztuki walki są trochę hermetyczne, zawodnicy znają na wzajem repertuar uderzeń, chwytów danej sztuki i są na nie przygotowani, ale głownie na nie. Czasami jest to sztuka dla sztuki. Drugi aspekt to taki, że nawet najlepszy mistrz danej sztuki walki, jeżeli nie doświadczył faktycznego uderzenia w twarz, to może zostać pokonany przez ulicznego boksera, który potrafi zapanować nad adrenaliną.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ernaldo pisze:

Odpowiedź brzmi MMA - czyli MIESZANE sztuki walki,

MMA nie jest sztuką walki a systemami walki - to ogromna różnica

połączenie najskuteczniejszych elementów różnych sztuk (np. uderzenia rękami z boksu, uderzenia nogami z muai thai, walka w parterze BJJ, zapasu itd.) daje największy efekt.

W określonych warunkach i sytuacjach. W innych lepiej się sprawdzi konkretna sztuka walki.

3 minuty temu, ernaldo pisze:

może zostać pokonany przez ulicznego boksera, który potrafi zapanować nad adrenaliną.

Każdy dobry zawodnik mający opanowaną dowolną sztukę walki na wysokim poziomie potrafi zapanować nad adrenaliną.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja jest czysto akademicka, więc nie chcę wchodzić w czepianie się słówek co jeszcze jest sztuką, a co już nie jest ;)

Konfrontacje sztuk walki właśnie powstały po to żeby na takie pytania dawać odpowiedzi. Więc warto sobie przejrzeć jakieś walki i zobaczyć czy np mistrz aikido sprawdził się w konkretnej konfrontacji.

Wrzucę tylko przykładowy filmik gdzie walczył tzw. pogromca mistrzów, ;) który wyzywa różnych mistrzów chińskich sztuk walki do konfrontacji.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja jest czysto akademicka, więc nie chcę wchodzić w czepianie się słówek co jeszcze jest sztuką, a co już nie jest ;)

Konfrontacje sztuk walki właśnie powstały po to żeby na takie pytania dawać odpowiedzi. Więc warto sobie przejrzeć jakieś walki i zobaczyć czy np mistrz aikido sprawdził się w konkretnej konfrontacji.

Wrzucę tylko przykładowy filmik gdzie walczył tzw. pogromca mistrzów, ;) który wyzywa różnych mistrzów chińskich sztuk walki do konfrontacji.

Tak jak pisałem wszystko zależy od potrzeb i okoliczności. Oczywiście, że w przypadku walk 1 na 1 gdzie obie osoby mają ze sobą walczyć w uczciwych warunkach mieszane systemy walki będą miały przewagę. W innych sytuacjach przewagę będą miały konkretne sztuki walki. Dyskusja nie jest czysto akademicka w jest warunkowana praktyką. 

Przykładowo biorąc pod uwagę, że mówimy poniżej o osobach o podobnym stażu w danej dyscyplinie i predyspozycjach psychofizycznych:

- gdy na matę/ring/do klatki wyjdzie dwóch zawodników walczących wg określonych zasad przewagę będzie miał ten ćwiczący mieszane sztuki walki - pełna zgoda

- w przypadku ataku na ulicy uniwersalność zawodnika MMA stanie się jego wadą gdyż 50% technik mieszanych sprowadza się (nomem omen) do parteru a gdy na ulicy zejdziesz z kimś do parteru jego koledzy będą Cię kopać po głowie. Tu przewagę będzie miał bokser, kickbokser lub zawodnik taekwondo

-... chyba, ze agresor będzie naćpany. Wtedy lepszy od ww. okaże się np ktoś ćwiczący ju-jitsu.

- z kolei gdy z dowolnych powodów nie możesz lub nie chcesz kogoś bić ani uszkodzić ale jedynie obronić się, spacyfikować i obezwładnić skuteczniejsze od ww będzie aikido lub judo.

i tak dalej, i tak dalej... 

Porównywanie skuteczności i jakiekolwiek rankingi mają sens jedynie przy określeniu dokładnych warunków i okoliczności pod kątem których będziemy dane sztuki walki i systemy rozpatrywać.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdego coś miłego. Sam dłużej i skutecznie trenowałem judo i karate, a moje dzieci aikido, ale po pierwszych zajęciach jednego z systemów samoobrony ulicznej wyszedłem bardziej poobijany niż po niejednych zawodach

Co kto lubi. 

15 minut temu, ernaldo pisze:

Dyskusja jest czysto akademicka

I to jest kwintesencja

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając jeszcze do wątpliwości pytającego w pierwszym poście, to wydaje mi się, że tak, ćwiczenie jakichś sztuk walki ma sens, zawsze daje to jakiekolwiek umiejętności uderzania/obrony, może też być po prostu fajnym zajęciem ;) Natomiast trzeba mieć na uwadze, że "przypadkowy pasjonat walk ulicznych" może nie mieć szacunku dla naszego czarnego pasa i po prostu spuścić nam łomot ;)

• Haha 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ernaldo pisze:

Wracając jeszcze do wątpliwości pytającego w pierwszym poście, to wydaje mi się, że tak, ćwiczenie jakichś sztuk walki ma sens, zawsze daje to jakiekolwiek umiejętności uderzania/obrony, może też być po prostu fajnym zajęciem ;) Natomiast trzeba mieć na uwadze, że "przypadkowy pasjonat walk ulicznych" może nie mieć szacunku dla naszego czarnego pasa i po prostu spuścić nam łomot ;)

Owszem, jeśli nasz czarny pas powstał z białego po praniu W przeciwnym wypadku sam brak szacunku może nie wystarczyć. 

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach rozrywki polecam wrzucić na jutjube zapytanie "fake martial arts master", i zobaczyć jakie czasami bullshido nam wciskają ;)

• Facepalm 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...