Skocz do zawartości
Coma

Już nie ma odwrotu...

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że przez wiele lat byłam w związku monogamicznym pamiętam, że mi to wystarczało. Były fantazje, seksualne ekscesy, eksperymenty, ale wszystko w ramach związku.
A później weszliśmy w świat ZK... Pojawiły się nowe osoby, nowe fantazje, świat seksu otworzył się na nowo i dal nieskończenie wiele możliwości. I tak się zastanawiam, czy po czymś takim można wrócić kiedykolwiek do monogamii? Czy stajemy się „zepsuci” w tej materii i jeden związek już nigdy nie wystarczy?

• Lubię 13
  • Dziękuję 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że trochę tak ale nie wiązałbym tego z "zepsuciem" a raczej tym, że człowiek "przyzwyczaja się do "dobrego". Jeżeli ktoś wszedł w otwarte związki i znalazł tam spełnienie oraz szczęście to ciężko jest się później przestawić na związek monogamiczny. Są osoby które nie chciałby już monogamicznego związku i trudno byłoby się im w takowym odnaleźć. Są tacy którzy uznają szeroko pojęte "klimaty" za bardzo fajną przygodę ale zamkną za sobą ten rozdział a z nowym partnerem lub partnerką stworzą udany związek monogamiczny. Są w końcu tacy którzy stworzą "klasyczny" związek ale zawsze już będą szukać przygód. Uważam, że w tych kwestiach nie ma co generalizować i każdy może mówić wyłącznie za siebie. 

• Lubię 9
  • Dziękuję 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

„Monogamie” tez mogą być różne. Jedne mogą dotyczyć sfery uczuciowej inne związkowej, jeszcze inne seksualnej, etc.

Mogą tez występować niezależnie od siebie - czyli można mieć bogate życie erotyczne z wieloma osobami spoza związku jednocześnie nie zmieniając partnera życiowego a nawet uczuć do niego.

Powrót do monogamii tez bywa alternatywą dla przesycenia poligamią

Wszystko zależy od etapu w życiu i indywidualnych potrzeb.

• Lubię 5
  • Dziękuję 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisali moi poprzednicy - ile osób, tyle możliwych scenariuszy.

Ponadto, seksualność fluktuuje. Każdy w nas ma w sobie jakiś bazowy rdzeń, ale i on wskutek doświadczeń może się zmieniać.

1 godzinę temu, maniurka pisze:

I tak się zastanawiam, czy po czymś takim można wrócić kiedykolwiek do monogamii? Czy stajemy się „zepsuci” w tej materii i jeden związek już nigdy nie wystarczy?

Odpowiadając za siebie. Czy mogłabym wrócić KIEDYŚ? Być może. Nie jestem w stanie przewidzieć, co może się odmienić we mnie w przyszłości.

Gdyby jednak TERAZ ktoś kazał mi się zmienić - czułabym, że robię to totalnie wbrew sobie.

Ja nie czuję się teraz "zepsuta". Czuję się naprawiona, skierowana na mój tor. Szczęśliwa.

Z wielu przyczyn ludzie decydują się na życie w otwartym związku i myślę, że w tym częściowo może tkwić klucz.

Lula.

• Lubię 8
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, maniurka pisze:

Pojawiły się nowe osoby, nowe fantazje, świat seksu otworzył się na nowo i dal nieskończenie wiele możliwości. I tak się zastanawiam, czy po czymś takim można wrócić kiedykolwiek do monogamii? Czy stajemy się „zepsuci” w tej materii i jeden związek już nigdy nie wystarczy?

Dla mnie jest to pytanie czy mając wybór mógłbym się cofnąć do sytuacji kiedy już nie mam wyboru. Zakładając dodatkowo, iż rozróżniam tzw. "nowe możliwości" od stałego związku to odpowiedź brzmi tak - nie ma już odwrotu  

• Lubię 4
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest w głowie. Jeden na tak a inna tak. Inaczej mówiąc oczywiście, że można. Początkowa faza każdego niemal związku ma to do siebie, że jesteśmy niczym uderzeni piorunem a wtedy nie trudno o monogamię. Później może być ciężko ją utrzymać jak ma się doświadczenie otwartej relacji. Tak samo jak ciężko zamknąć otwarty zwiazek. Ale na pewno można i da się, a czasem nawet trzeba (chociaż na jakiś czas). Czy będzie się wtedy szczęśliwym bo to pytanie zdaje się w tym kontekście istotniejsze ? Hm to już na prawdę zależy od przypadku i okoliczności ... Ale co ja tam wiem, innej kobiety w łóżku nie miałem jakieś 13 lat

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Dreamer pisze:

Ale na pewno można i da się, a czasem nawet trzeba (chociaż na jakiś czas). Czy będzie się wtedy szczęśliwym bo to pytanie zdaje się w tym kontekście istotniejsze ?

No właśnie o to chodzi, czy w takim przypadku będzie się szczęśliwym, czy pozostanie jakiś wewnętrzny niedosyt...

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, maniurka pisze:

No właśnie o to chodzi, czy w takim przypadku będzie się szczęśliwym, czy pozostanie jakiś wewnętrzny niedosyt...

Uważam, że na tak postawione pytanie nie da się w 100 % wiążąco odpowiedzieć nawet za siebie samych a co dopiero za innych lub "uniwersalnie".

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Maniurko - odwrotu chyba nie ma. To tak jak z każdym doświadczeniem - poznałaś, więc już wiesz.

Bywają jednak takie tygodnie, miesiące, kiedy nie szuka się przygód, nie myśli zanadto o seksie w ogóle, wrażenia wzmocnione nie są potrzebne.

Nie jest przecież tak, że trzeci człowiek to ogniwo niezbędne. Czasem jest, czasem go nie ma... I co? Też jest dobrze, tylko inaczej.

• Lubię 6

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, może? pisze:

Nie jest przecież tak, że trzeci człowiek to ogniwo niezbędne

A mi się czasem wydaje, że jest niezbędne. 

A czasem nie. ?‍♀️

Zbyt duża zmienność. Różne fazy. (Choć wydaje mi się, że teraz jestem określona).

Lula.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...