Skocz do zawartości
Mr. D

Aktualizacja biosu win10

Rekomendowane odpowiedzi

Na fb pomocy nie znalazlem

ale moze tu ktoś pomoze Wiec od początku. Chciałem odmulić komputer  i zniwelować zuzycie 50% ramu do praktycznie nic nie robienia (Jak odpalilem chrome skoczyło do 70-80%, mam 4gb ddr3 laptop pojutrze wymieniam na 8 ) pobrałem program geek uninstaller i usunalem chyba jakies ważne pliki (podejrzewam ze wpisy rejestru) i nie działało szukanie autostart, kalendarz, wi fi i bateria. Postawiłem windowsa na pendrive (z 3-4 dni temu) i zainstalowałem niby wszystko spoko ściąga aktualizacje ściągnęło cześć zainstalowało ale aktualizacji biosu nie zainstalowało i przy ponownym uruchomieniu w lewym gornym nagłówku pojawiają się takie napisy. Jeśli to ma znaczenie to laptop to Lenovo Yoga 500 14isk. Przyznam ze jest to ciężki orzech do zgryzienia gdyz, próbowałem aktualizować bios pobierając instalkę i samemu, próbowałem wchodząc do biosu i podając lokalizacje nowego biosu,  i jedyna opcja jaka przychodzi mi do głowy to postawienie systemu ale z windowsa starszej wersji (sprzed 2-3 lat) choć może ktoś zdradzi jak naprawić to. 

14ED17DF-5980-49B2-B059-94E1D8D7B20E.jpeg

51ABE4E9-CA87-4FCA-8E5F-35C5C31E42CE.jpeg

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd pomysł że odinstalowanie części oprogramowania "odmuli" komputer? Przede wszystkim, to jest mało RAM. Cztery giga to tyle co kot napłakał przy zasobożernej dziesiątce, więc upgrade RAM, to przede wszystkim. Z procesorem nic nie zrobisz. No i z autostartu trzeba się pozbyć zbędnego badziewia, którego się tam zwykle sporo ładuje. 

Chrome, uwielbia się rozsiadać, ta przeglądarka jest znana z tego że się rzuca na zasoby procesora i ram, dlatego prościej, jest jej po prostu nie używać. Na takich urządzeniach, lepiej sprawdza się Mozilla Firefox. Chrome, jest dobry na telefony (te z conajmniej średniej półki i flagowce) i konkretne desktopy z dużymi zasobami. 

Co do komunikatu, to należy pobrać odpowiedni BIOS z supportu Lenovo i zrobić re-flash. Z poziomu Windowsa się to robi loaderem. Jeśli nie jesteś pewien jak to zrobić, to lepiej zostaw flaszowanie BIOSu komuś, kto dobrze się na tym zna. Jeśli uwalisz BIOS podczas aktualizacji, to komp już więcej nie wstanie i wtedy pomóc może tylko fizyczna wymiana kości BIOS na płycie głównej. 

UNDO - Wstecz

REDO - do przodu. 

Komunikat mówi, że masz wykonać REDO procesu, czyli "do przodu". Innymi słowy, wgrałeś (lub jest w odniesieniu do systemu) zbyt stary BIOS. Tutaj jest opisane rozwiązanie podobnego problemu, ale nie sugeruj się tym do końca, bo tu chodzi o inną maszynę:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-B-and-G-Series-Notebooks/Unbricking-G580-after-BIOS-update-failure-Solved-Guide/m-p/3953208?page=1#5037846

Pozdro. 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, PlayRoll pisze:

Czytałem to najpierw. Poniżej są posty Użytkowników którzy mówią, że to nic nie pomaga. Dlatego nawet nie linkowałem do tego. Naturalne jest, że każdy najpierw wpisze w wyszukiwarkę ten komunikat błędu który się wyświetla na ekranie :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Sem. pisze:

Czytałem to najpierw. Poniżej są posty Użytkowników którzy mówią, że to nic nie pomaga. Dlatego nawet nie linkowałem do tego. Naturalne jest, że każdy najpierw wpisze w wyszukiwarkę ten komunikat błędu który się wyświetla na ekranie :)

Przyznaję się, że nie doczytałem do końca tych postów z czystego lenistwa i mam nauczkę :) 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak sytuacja opanowana "złomek" wrócił do żywych okazało się ,że winnym było zerwane połączenie internetowe podczas aktualizacji i ponoć mogło spalić płytę główną tak mówił informatyk, korona spadła jak grom z jasnego nieba i musiałem wyemigrować z miasta gdzie studiuje do małej rodzinnej mieściny a ,że nie było pewne ile to potrwa to nie wiadomo było czy podpisywać umowę na rok na internet czy nie ,więc internet udostępniałem z iphone (może marka ma znaczenie) przy użyciu funkcji hot spot i potrafi zerwać połączenie nagle z dupy podczas wykładu online albo jak na chwile użyje mess na tel albo jak dłużej nie używam internetu na szczęście za tydzień dziekan wydziału podejmie decyzję i będzie jasne co dalej, muszę przyznać rację @Sem. najnowsza dziesiątka je strasznie dużo ramu, miałem starą instalkę win10 sprzed 2-3 lat (bodajże wersja 1500) i postawiłem tą starą wersję zużycie ram przy odpalonym pulpicie było około 30%, idąc za radami @Sem.uczę się używać edge ale ciężko przestawić się z chrome co do ramu to kość ram jest zamówiona tylko komputronik ma kłopot bo voltaż musi być 1.2V i ddr3, jak już mam otwarty wątek to pociągnę temat innych ciekawostek/pytań a mianowicie to normalne ,że są odpalone dwa procesory graficzne (intel hd graphics 520 oraz nvidia geforce 940m)? Mam do wyboru dwa łącza oba światłowody ale jeden symetryczny pociągnięty po słupie a drugi tradycyjny światłowód w ziemi który rodzaj oraz szybkość będzie najlepsza (wiem ze 600mb nie wykorzystam ale także wiem ,że 10mb przy graniu np w cs to za mało) ? głównie będę używał do grania i pobierania. Który pecet (skrzynka) lepszy poleasingowy czy outlet, złomek za rok przechodzi do "lżejszej służby" i przydałoby się coś gdzie części mogę wymienić a nie wywalać cały sprzęt i nowy kupować, a każdy kto zna się na IT wie że laptopy i dobre chłodzenie (pomijam gamingowe) to paradoks.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.09.2020 o 17:26, Mr. D pisze:

miałem starą instalkę win10 sprzed 2-3 lat (bodajże wersja 1500) i postawiłem tą starą wersję zużycie ram przy odpalonym pulpicie było około 30%

Tak, ale wersja sprzed dwóch, trzech lat, nie zawiera wielu łat bezpieczeństwa, upgradeu driverów, etcetera, ponadto (ponieważ zakładam że soft masz legalny)  i tak, będzie się chciała zaktualizować do najnowszej wersji.

to normalne ,że są odpalone dwa procesory graficzne (intel hd graphics 520 oraz nvidia geforce 940m)?

To przecież są dwie różne grafiki. Obydwa urządzenia są włączone w Menedżerze Urządzeń? Jeżeli posiadasz Nvidia Geforce 940m, to wyłącz urządzenie Intel HD Graphics 520 (w menedżerze). Omawiana tu Nvidia Geforce 940m jest lepszą grafiką od Intela.

Mam do wyboru dwa łącza oba światłowody ale jeden symetryczny pociągnięty po słupie a drugi tradycyjny światłowód w ziemi który rodzaj oraz szybkość będzie najlepsza

Światłowód zapewne od Orange. Z tego co mi wiadomo z grup SysOps/DEVops/SysAdmin, to nie ma większych (lub żadnych) problemów z tą usługą dla odbiorców indywidualnych.

Który pecet (skrzynka) lepszy poleasingowy czy outlet, złomek za rok przechodzi do "lżejszej służby" i przydałoby się coś gdzie części mogę wymienić a nie wywalać cały sprzęt i nowy kupować, a każdy kto zna się na IT wie że laptopy i dobre chłodzenie (pomijam gamingowe) to paradoks.

To tak jakbyś zapytał który Polonez lepszy. Od Bronka czy od Zenka. Nie podałeś żadnych parametrów, nic. Ten komp będzie lepszy, który ma lepsze graty, to chyba oczywiste. Nie ważne czy polizingowy, czy outlet. Z doświadczenia jednak wiem, że maszyny polizingowe, to nie są demony szybkości, tylko tzw "biznesowe" konfiguracje, do przeglądania poczty, sieci i biurowych bzdur. Nie pochwaliłeś się też, DO CZEGO właściwie, miałby Ci ten sprzęt służyć.

Zakładam że do gammingu. A więc, przemyśl, czy warto ładować pieniądze w polizingowy, lub odnawiany sprzęt. Czy nie warto zacząć od podstaw samemu składać potwora, nawet gdyby miało to kosztować więcej i zająć Ci nieco więcej czasu. Polecam zacząć od obudowy. Konkretnej obudowy. Najlepiej coś z rodziny AKASA. Na przykład Akasa Mirage.

http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&type=Chassis&type_sub=Full ATX&model=AK-BKCSE-02 V4

W pełni aluminiowy ciężki potwór na kółkach. Zajebiste parametry chłodzenia, doskonały dostęp do gratów, a przede wszystkim cisza na zewnątrz i dużo miejsca w środku. Gdy ją wyściełać matami wyciszającymi dodatkowo i dorzucić dobry zasilacz z wentylatorem wolnoobrotowym z górnej półki, to komfort użytkowania jest nieziemski. Minusem jest wysoka cena takiej "bazy". Ale warto.

Sem.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Sem. pisze:

Tak, ale wersja sprzed dwóch, trzech lat, nie zawiera wielu łat bezpieczeństwa, upgradeu driverów, etcetera, ponadto (ponieważ zakładam że soft masz legalny)  i tak, będzie się chciała zaktualizować do najnowszej wersji.

Tak full legal, i chciało zaktualizować ale tak słabo szło że odpuściłem (całą noc nie zaktualizował się system)

To przecież są dwie różne grafiki. Obydwa urządzenia są włączone w Menedżerze Urządzeń? Jeżeli posiadasz Nvidia Geforce 940m, to wyłącz urządzenie Intel HD Graphics 520 (w menedżerze). Omawiana tu Nvidia Geforce 940m jest lepszą grafiką od Intela.

Tak, właśnie w menadżerze zadań zauważyłem ,że są dwa włączone. Tylko jak wyłączyć?

Światłowód zapewne od Orange. Z tego co mi wiadomo z grup SysOps/DEVops/SysAdmin, to nie ma większych (lub żadnych) problemów z tą usługą dla odbiorców indywidualnych.

Światłowód z dipolu (regionalna firma, chyba łącze ma z orange) oraz z Koby która właśnie zakopuje kable, niedaleko domu.

To tak jakbyś zapytał który Polonez lepszy. Od Bronka czy od Zenka. Nie podałeś żadnych parametrów, nic. Ten komp będzie lepszy, który ma lepsze graty, to chyba oczywiste. Nie ważne czy polizingowy, czy outlet. Z doświadczenia jednak wiem, że maszyny polizingowe, to nie są demony szybkości, tylko tzw "biznesowe" konfiguracje, do przeglądania poczty, sieci i biurowych bzdur. Nie pochwaliłeś się też, DO CZEGO właściwie, miałby Ci ten sprzęt służyć.

Zakładam że do gammingu. A więc, przemyśl, czy warto ładować pieniądze w polizingowy, lub odnawiany sprzęt. Czy nie warto zacząć od podstaw samemu składać potwora, nawet gdyby miało to kosztować więcej i zająć Ci nieco więcej czasu. Polecam zacząć od obudowy. Konkretnej obudowy. Najlepiej coś z rodziny AKASA. Na przykład Akasa Mirage.

http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&type=Chassis&type_sub=Full ATX&model=AK-BKCSE-02 V4

W pełni aluminiowy ciężki potwór na kółkach. Zajebiste parametry chłodzenia, doskonały dostęp do gratów, a przede wszystkim cisza na zewnątrz i dużo miejsca w środku. Gdy ją wyściełać matami wyciszającymi dodatkowo i dorzucić dobry zasilacz z wentylatorem wolnoobrotowym z górnej półki, to komfort użytkowania jest nieziemski. Minusem jest wysoka cena takiej "bazy". Ale warto.

Sem.

Tak do gamingu, chodzi mi który będzie mniej "dojechany", i jak patrzyłem składać nowego a kupić gamingowego outleta to różnica kilku stówek. Chyba ,że na grafice przyoszczędzę i kupię używkę albo procesor będzie miał wbudowaną grafikę (tego intela czy coś), to już 1000 niżej i w cenie outleta mogę złożyć fajny nowy komputer a grafikę z czasem dołożę. Liczę ,że tym pytaniem wojny nie rozpętam ale amd czy intel który procesor brać?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i niektórym fragmentom wypowiedzi nie dowierzam jak można takie bajki wciskać.
Pierwsza zasadnicza rzecz to 4GB RAMu przy obecnej dziesiątce to zabójstwo minimum to 8GB. Microsoft pogubił się trochę w aktualizacjach i te aktualizacje robią więcej zawieruchy w systemie niż pożytecznych rzeczy.
BIOS to oprogramowanie układowe chipsetu zarządzającego płytą główną i urządzeniami na niej wkomponowanymi. Na poziomie zwykłego użytkownika możemy tylko podnosić w górę oprogramowanie, w dół nie zalecam, ponieważ nie da się pewnych rzeczy przysłowiowo odkręcić. Zwykły Kowalski nie ma możliwości programowania lub zmiany tego układu. To że zdarza się iż wyższe wersje Firmaware psują coś innego, stad zawsze należy poczytać co one nowego wprowadzają i czy warto je nam wgrywać skoro wszystko działa OK.  Chcesz odmulić kompa, polecam program CCleaner, usunie to co niepotrzebne i więcej nie polecał bym ci grzebać - jak nie masz wiedzy. Czasem plik "nijaki" może odnosić się do jakiejś biblioteki programu lub sterownika i już mamy nie stabilność działania.
A to że winne było po aktualizacji zerwane połączenie, które mogło zepsuć płytę główną - nie słyszałem jeszcze. Microsoft tworzy swoją bibliotekę sterowników, które nie zawsze dobrze współgrają z zainstalowanym sprzętm, aktualizacje podmieniają sterowniki pobrane ze stron producenta na te z Microsoftu i wtedy zaczynają się problemy. W firmie od jakiegoś czasu walczymy z tym, bo np drukarka dużo szybciej drukowała na sterowniku np. HP niż Microsoftu. I to o dziwo zaczyna się poprzez dłuższy czas przygotowania drukarki w stan gotowości, samego dokumentu do wydruku oraz wolniej się strony drukują (tak jakby nie były w pełni wykorzystywane zasoby pamięci drukarki). Podmieniamy sterownik na pobrany ze strony HP, wyłączamy pobieranie aktualizacji w Win 10 i przez jakiś tydzień góra dwa mamy spokój. Bo oczywiście Win 10 wie lepiej, że i tak aktualizacje w tle pobierze wcześniej lub później bez naszej wiedzy. Podobnie jest z kartami graficznymi, najpierw zainstaluj odpowiednie stery z tą grafiką Intelowską a dopiero sterowniki dodatkowej karty jako nadrzędnej. Ręczne ustawianie działania karty mija się z celem bo nasz Win 10 i tak wie lepiej z czego będziemy korzystać. Ponieważ kolejna aktualizacja przywróci ustawienia domyślne systemu. Trochę blach w życiu przerzuciłem, sprzęt po leasingowy polecam jak chcesz korzystać tylko z kompa jako narzędzie biurowe oraz do podstawowych multimediów. Jak myślisz o gammingu, złóż coś wg własnych preferencji.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.09.2020 o 10:54, MrMichal pisze:

A to że winne było po aktualizacji zerwane połączenie, które mogło zepsuć płytę główną - nie słyszałem jeszcze.

Widzisz? A zdarza się. Nie jedna płyta została uwalona przez niedokończony/niepotrzebny/niewłaściwy upgrade, którego najczęściej nie powinno się było w ogóle robić, no ale cóż, są tacy, którzy wszystko muszą mieć zawsze "najnowsze" pomimo tego że to "stare" działa bardzo dobrze. Tu również się z Tobą zgadzam- aktualizacja (tu mówimy o BIOS) nie zawsze jest potrzebna. Częściej jest niepotrzebna niż potrzebna.

Microsoft tworzy swoją bibliotekę sterowników, które nie zawsze dobrze współgrają z zainstalowanym sprzętm, aktualizacje podmieniają sterowniki pobrane ze stron producenta na te z Microsoftu i wtedy zaczynają się problemy. W firmie od jakiegoś czasu walczymy z tym, bo np drukarka dużo szybciej drukowała na sterowniku np. HP niż Microsoftu. I to o dziwo zaczyna się poprzez dłuższy czas przygotowania drukarki w stan gotowości, samego dokumentu do wydruku oraz wolniej się strony drukują (tak jakby nie były w pełni wykorzystywane zasoby pamięci drukarki). Podmieniamy sterownik na pobrany ze strony HP, wyłączamy pobieranie aktualizacji w Win 10 i przez jakiś tydzień góra dwa mamy spokój. Bo oczywiście Win 10 wie lepiej, że i tak aktualizacje w tle pobierze wcześniej lub później bez naszej wiedzy.

A nie prościej by było zajrzeć do GPEDIT.MSC Edytora Lokalnych Zasad Grupy--> Szablony Administracyjne--> System--> Instalacja Sterowników i tam wyłączyć nadpisywanie sterownika poprzez skonfigurowanie lokalizacji wyszukiwania sterowników , zamiast się z tym brandzlować co dwa tygodnie? :) Jeśli to są Windowsy Home, to można GPEDIT.MSC sobie aktywować w systemie, mimo to. Narzędzie Edytora Lokalnych Zasad Grupy, kryje w sobie bardzo wiele tajemnic których zgłębienie, cholernie pozytywnie wpływa na pracę systemu :) 

Podobnie jest z kartami graficznymi, najpierw zainstaluj odpowiednie stery z tą grafiką Intelowską a dopiero sterowniki dodatkowej karty jako nadrzędnej. Ręczne ustawianie działania karty mija się z celem bo nasz Win 10 i tak wie lepiej z czego będziemy korzystać.

Mam wrażenie że kolega wspominał coś o tym, że obydwa urządzenia są zainstalowane poprawnie i wykryte przez system. Jeżeli się coś wyłączy w Menedżerze Urządzeń, to żadna następna aktualizacja tego sobie z powrotem nie włączy :)  Zgadzam się z tym, że aktualizacje Windowsa są w dziesiątce tak jakby nieodzowne i nie jest łatwo ich się pozbyć (lub w ogóle bywa to niemożliwe), jak to było np w poczciwej siódemce. Wygląda na to, że o tym też wspominałem w tym temacie, że każda starsza wersja Win10, będzie się chciała zaktualizować do najnowszej :)

Czytam i niektórym fragmentom wypowiedzi nie dowierzam jak można takie bajki wciskać.

Trochę blach w życiu przerzuciłem

Uwielbiam ludzi, którzy zaczynają porady od "kto ci to tak spierdolił", albo "przerzuciłem w życiu sporo gratów" jakby to miało w czymś pomóc pytającemu :)

Pierwsza zasadnicza rzecz to 4GB RAMu przy obecnej dziesiątce to zabójstwo minimum to 8GB.

Pisałem już w tym temacie o tym, że w przypadku kolegi z maszyną o wątłej ilości RAM, metodą na "odmulenie" będzie przede wszystkim upgrade RAM.

BIOS to oprogramowanie układowe chipsetu zarządzającego płytą główną i urządzeniami na niej wkomponowanymi.

Wiemy, że BIOS to oprogramowanie układowe Chipsetu zarządzającego płytą główną i urządzeniami na niej wkomponowanymi. Wiedzą to nawet uczniowie klas ponadpodstawowych, uczą się informatyki. Rozmawiamy ponadto o aktualizacji BIOSu a nie o jego wycofywaniu i nikt tutaj takich porad nie udzielał aby BIOS, cofać do starszej wersji.

Chcesz odmulić kompa, polecam program CCleaner, usunie to co niepotrzebne i więcej nie polecał bym ci grzebać

CCleaner jest w stanie usunąć istotne linie rejestru. A jeśli da się coś zrobić, to na pewno ktoś to zrobi, a przy tym nie zrobi sobie backupu rejestru, lub nie będzie wiedział jak go po awarii przywrócić- tym bardziej początkujący Użytkownik :) Jeśli już, to starsze wersje były godne polecenia, przynajmniej były bezpieczne. CCleaner w jednej z tych nowszych wersji, był zainfekowany i wykradał dane Użytkowników o czym była mowa w Niebezpieczniku. O tu :

https://niebezpiecznik.pl/post/ccleaner-zhackowany-przez-miesiac-wykradal-dane-z-komputerow-2-milionow-uzytkownikow-ale-nie-wiadomo-po-co/

Tu znowu działa stara dobra zasada. Jeśli coś się wydarzyło, to znaczy że może się wydarzyć (znowu :D ) dlatego narzędzi tego typu polecać nie warto. Szczególnie początkującym, którzy najczęściej nie wiedzą, co właściwie instalują i gdzie instalują :)

Jak myślisz o gammingu, złóż coś wg własnych preferencji.

o tym też już pisałem w tym temacie.

Pozdrówka,

Sem.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...