Skocz do zawartości
Sophie98

Antykoncepcja hormonalna - plastry

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki!

Chciałam się dowiedzieć trochę o Waszych doświadczeniach z plastrami. Aktualnie używam od 11 dni plastrów Evra, oczywiście najpierw robiłam badania i byłam u ginekolog.

Ale mam okropny problem i już mnie szlag trafia, mianowicie... Te plastry w ogóle nie chcą się trzymać!

Zrobiłam wszystko wg instrukcji - skóra jest odtłuszczona, bez włosów, sucha, a plastry i tak trzymają się jakby chciały a nie mogły. Przyklejalam już w różnych miejscach, pierwszy na ramieniu, drugi na brzuchu, trzeci znów na ramieniu, teraz czwarty na plecach u góry. 

Pomijając już fakt, że nie kosztują one 5 zł, to jest to zwyczajnie uciążliwe. No i klej z plastrów wyłazi po bokach, brudzi się, a w nocy klei mi włosy. 

Wszystkie plastry tak mają? 

• Lubię 2
  • Przytulam 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Rita przez długi czas używała Evry. Odklejania się plastrów bardzo sporadyczne. Brudzenie się kleju po bokach raczej jest normalne i trzeba się albo do tego przyzwyczaić albo zrezygnować

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Sophie98 pisze:

Koleżanki!

Chciałam się dowiedzieć trochę o Waszych doświadczeniach z plastrami. Aktualnie używam od 11 dni plastrów Evra, oczywiście najpierw robiłam badania i byłam u ginekolog.

Ale mam okropny problem i już mnie szlag trafia, mianowicie... Te plastry w ogóle nie chcą się trzymać!

Zrobiłam wszystko wg instrukcji - skóra jest odtłuszczona, bez włosów, sucha, a plastry i tak trzymają się jakby chciały a nie mogły. Przyklejalam już w różnych miejscach, pierwszy na ramieniu, drugi na brzuchu, trzeci znów na ramieniu, teraz czwarty na plecach u góry. 

Pomijając już fakt, że nie kosztują one 5 zł, to jest to zwyczajnie uciążliwe. No i klej z plastrów wyłazi po bokach, brudzi się, a w nocy klei mi włosy. 

Wszystkie plastry tak mają? 

A jaka jest przewaga plastrów nad tabletkami? I jak skutki uboczne - odczuwasz jakies poza tymi związanymi z użytkowaniem plastra?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, maniurka pisze:

A jaka jest przewaga plastrów nad tabletkami?

Wygoda - naklejasz i zapominasz na tydzień.

4 minuty temu, maniurka pisze:

I jak skutki uboczne

Tak samo jak przy każdej innych antykoncepcji hormonalnej zależne od organizmu

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A może odklejają się, bo jest gorąco i mi się poci skóra pod spodem?

W ogóle jak pierwszy się odkleił po jakichś 4 dniach, tak do teraz mam w tym miejscu wysypkę. 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Plus jest taki, że nie odczuwam żadnych negatywnych efektów, kiedyś gdy brałam tabletki, to musiałam zrezygnować, bo źle się czułam.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle nieco odklejają się po bokach i reszta się trzyma. Jak tak jest to nie ruszaj. 

Najmniej odchodziły mi z ramienia i uda, reszta ciała była zbyt ruchoma.

Klej jest zawsze u każdego. Zmywaj wacikiem namoczonym w zmywaczu do paznokci. 

Odchodziły mi całkiem tylko w aquaparku i podczas pływania na basenie mimo zapewnień producenta, że tak nie będzie.

Skuteczność 100% a u mnie po ciąży i 101% bo libido zjechało do zera. Po zamianie na tańsze tabletki zaczęło kopać wgłąb. 

Wcześniej az tak nie miałam więc zwalam na stan organizmu po ciąży.

Obecnie wywaliłam wszystkie hormony. 

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Plastrów używałam bardzo dawno temu, dziesięć lat i wcześniej.

Brzegi plastra bardzo się brudziły i wyglądały nieestetycznie. Podczas upałów, kiedy więcej się pociłam, potrafiły się odkleić. U mnie tylko z ramienia się nie odklejały, a z każdej innej części ciała odpadały nawet po dwóch lub trzech dniach (najgorzej trzymały się na brzuchu). Sądziłabym, że producent ulepszy produkt na przestrzeni tak długiego czasu, ale z tego, co piszesz, @Sophie98, raczej tego nie poprawili.

Mimo wspomnianych wad, był to najbardziej oszczędzający mnie rodzaj hormonów. Omijał przewód pokarmowy i oszczędzał wątrobę 

Libido miałam wtedy niskie, tak samo jak przy tabletkach - tu nie widziałam dużej zmiany na lepsze.

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zastanawiałam się nad wkładką ostatecznie wybrałam wkładkę i mam spokój na 5 lat. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, LadyA&psina pisze:

ale to dla kobiet które rodziły i nie planują więcej potomstwa

Niekoniecznie, choć kiedyś rzeczywiście tak było. Dziś wkładkę mogą nosić także kobiety, które nie rodziły lub które nie planują potomstwa w najbliższym czasie, ale bardziej jest to kwestia ekonomiczna. Nie zakłada się antykoncepcji za kilkaset złotych, by ją wkrótce wyjąć.

U lekarza trzeba dobrać rodzaj i rozmiar wkładki, zmierzyć głębokość kanału, itd. 

A nie o tym wątek. Autorka pyta o plastry.

• Lubię 9

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...