Skocz do zawartości
Wichura

Archiwizacja zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pewnie większość z Was zauważyła żyjemy w erze cyfrowej i to samo dotyczy fotografii. Od wielu lat robimy zdjęcia a następnie ściągamy je i zapisujemy na dyskach twardych komputerów. Dyski natomiast podobnie jak i same komputery są zawodne i pewnie wielu z Was stanęło kiedyś przed obliczem utraty danych (w tym zdjęć). Jak powszechnie wiadomo w IT ludzie dzielą się na zwolenników archiwizacji i tych którzy jeszcze nimi nie zostali. Wobec tego pytanie:

W jaki sposób archiwizujecie swoje cyfrowe zdjęcia ? Trzymacie je w chmurze (jakiej?) ? Zapisujecie na kopiach zapasowych (jakich? dysk, serwer, cd?)? Wywołujecie "normalnie" do albumów ? 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie fotki są na dodatkowym dysku zewnętrznym. Od kilku lat próbujemy się zebrać i zrobić przegląd do stworzenia książkowych albumów. Nie wywołanych tradycyjnie, ale po prostu wydrukowanych w ładnej oprawie, jak książka. Sporo firm oferuje takie usługi. Obecny pandemiczny czas może w końcu sprawi, że wybierzemy zdjęcia do tych albumów. Papier ma jednak trwałość sprawdzoną od lat, a dzisiejsze cyfrowe nośniki za jakiś czas mogą być nieczytelne...

Lula.

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji filmowo-graficznej profesji doskonale pamiętam, iż pytanie nigdy nie brzmi czy moje dyski padną tylko kiedy.

W związku z tym od lat stosuję klasyczny schemat 3-2-1  dla moich najważniejszych danych.

3 niezależne kopie (przenośne dyski 2,5"+chmura),

2 z tych kopii na osobnych dyskach w domu/biurze

1 dysk w fizycznie innym miejscu (na wypadek pożaru/kradzieży)

Powoli zaczynam przekonywać się do trzeciej kopii w chmurze (Dropbox+Backblaze) zamiast fizycznego dysku - ceny są już w miarę sensowne a internet śmiga.

Żałuję, że nie mam notorycznie czasu by przenosić niektóre zdjęcia na papier. Kiedyś była zdecydowanie większa frajda z namacalnego ich oglądania.

Nie wspominając o grupowych seansach oglądania slajdów z kajakowych wypraw wyświetlanych na ścianie z burczącego rzutnika :) Pamięta ktoś jeszcze?

K.

• Lubię 4
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Mr.K napisał:

Nie wspominając o grupowych seansach oglądania slajdów z kajakowych wypraw wyświetlanych na ścianie z burczącego rzutnika :) Pamięta ktoś jeszcze?

Nie tylko pamiętam ale nawet odpaliłem ostatnio mój stary rzutnik dziecku. Ach ten zapach przypalonego kurzu... :D 

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, cern napisał:

W moim przypadku one drive wg. mnie najlepsza chmura

zgadzam się 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa razy w życiu straciłem cenne zdjęcia (i muzykę, której próżno szukać w Internecie), toteż stałem się chyba lekkim paranoikiem. Zdjęcia i inne dane, na których mi zależy (e-booki, itp.) trzymam w kilku kopiach. Na dysku Google, na OneDrive i na Mega. A fizycznie jeszcze na dwóch komputerach.

W czasach świetności płyt CD/DVD archiwizowałem wspomnienia na tych nośnikach. Płyty mam nadal i nie zamierzam się ich pozbywać. Ostatnio chciałem sprawdzić, czy jeszcze dają się odczytać i ... nie wiadomo kiedy nadszedł wieczór, a ja nadal oglądałem zdjęcia z przed 20 lat :D

Natomiast zbiór prywatnych fotek XXX przechowuję w kilku egzemplarzach. Na PC, na laptopie, na dysku zewnętrznym, i na specjalnie w tym celu zakupionej karcie SD. Jakoś cały czas się boję trzymać je w chmurze.

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Wam powiem ze swojego doświadczenia - osobiście uważam, że trzymanie zdjęć na chmurze publicznej nie daje nam gwarancji poufności danych. W związku z tym ja zainwestowałem w prywatną chmurę. Wybrałem NAS Synology ale z tego co wiem to QNAP oferuje podobne rozwiązania.

Mam dwa dyski 3TB każdy ustawione w RAID 1 ( na obu dyskach są dokładnie identyczne dane). Dodatkowo raz w tygodniu robię pełną kopię na dodatkowy dysk zewnętrzny.

Dostęp do danych w tym albumów ze zdjęciami jest z każdej platformy (PC, tablet, smartfon)

Można swobodnie zarządzać dostępami do poszczególnych folderów i albumów ze zdjęciami. No i najważniejsze - nie ma do nich dostępu nikt poza mną i poza osobami, którym ja tego dostępu udzielę.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Tequila pisze:

Dodatkowo raz w tygodniu robię pełną kopię na dodatkowy dysk zewnętrzny.

Podziwiam samozaparcie

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

mam tam obecnie blisko 500 GB zdjęć - od 2003 roku - szkoda byłoby to stracić - cotygodniowa kopia robi się automatycznie - muszę tylko pamiętać żeby podłączyć zewnętrzny

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...