Skocz do zawartości
Wichura

Koronawirus - wątek zbiorczy, merytoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Wichura napisał:

Mnie wkurza to że naukowcy od dawna mówili o tym wirusie. Mówili że walnie. Mówili że będzie groźny. Mówili nawet gdzie walnie. Jedyne czego nie wiedzieli to kiedy.

Co masz dokładnie na myśli?

Lula.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Sailor&Lula napisał:

Lula.

Jeżeli dobrze zrozumiałem @Wichura-ę to chodzi mu o to, że naukowcy już dawno mówili, żeby zachować umiar przy pracach nad bronią biologiczną bo będzie tak jak z dynamitem i Noblem... No i niestety jest... 

• Facepalm 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Sailor&Lula napisał:

Dokładnie to co napisałem. Nie mogę znaleźć teraz na szybko źródła aby wrzucić ale jak mi się trafi to zamieszczę. Ogólnie badania nad koronawirusami są prowadzone od dawna i ta epidemia była kwestią czasu. Tyle, że nikt w porę nie wziął sobie ostrzeżeń do serca.

5 minut temu, _nikt_ napisał:

Jeżeli dobrze zrozumiałem @Wichura-ę to chodzi mu o to, że naukowcy już dawno mówili, żeby zachować umiar przy pracach nad bronią biologiczną bo będzie tak tak jak z dynamitem i Noblem... No i niestety jest... 

Teorie spisowe o broni biologicznej i "wyciekach" wirusa z tajnych baz wojskowych proponuję jednak odstawić na półkę. Naturalne pochodzenie wirusa jest zresztą potwierdzone. Pierwsze z brzegu źródło: https://dzienniknaukowy.pl/zdrowie/koronawirus-nie-powstal-w-laboratorium-ma-naturalne-pochodzenie

• Lubię 1
  • Facepalm 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, _nikt_ napisał:

Jeżeli dobrze zrozumiałem @Wichura-ę to chodzi mu o to, że naukowcy już dawno mówili, żeby zachować umiar przy pracach nad bronią biologiczną bo będzie tak tak jak z dynamitem i Noblem... No i niestety jest... 

Ja tam myślę ze o ile tego czy to faktycznie broń biologiczna, czy zwykły zmutowany wirus pochodzenia odgackowego nie dowiemy sie tak samo jak tego czy brzoza Smoleńska podłożyła bombę w TU 154 czy nie:) może lepiej nie wnikać, jak na moje oko za dużo zbiegów okoliczności i różnych inncyh sytuacji, jesteśmy na tyle duzi że sami sobie opinie wyrabiamy. Jesli jest to kombinowane to jak dla mnoe już dość postraszyli mogli by dac to lekarstwo:)

Wedlug mnie jest to twór naturalny, slyszalem o tych badaniach, o zagrożeniach co bedzie gdy, no i uwaga Panie i Panowie jest i on cały ma biało...

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, dawidekola napisał:

jak na moje oko za dużo zbiegów okoliczności i różnych inncyh sytuacji, jesteśmy na tyle duzi że sami sobie opinie wyrabiamy.

Wszystkie teorie spiskowe mają to do siebie, że szereg zbiegów okoliczności układa się w zgrabną, całkiem logiczną historię.

Na całe szczęście mam wykształcenie biologiczne i wiem, że pewne rzeczy w naturze po prostu się zdarzają. I zdarzać będą. Żyjemy w czasach, w których wirus miał szansę bardzo szybko się rozprzestrzenić - świat stał otworem.

Lula.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Wichura napisał:

Teorie spisowe o broni biologicznej i "wyciekach" wirusa z tajnych baz wojskowych proponuję jednak odstawić na półkę.

Masz rację - każdy powinien mieć w domu dobrą i solidną półkę żeby tam odkładać to w co wierzy - ale każdemu wolno :lach:

A skoro każdemu to i mnie... 
Pozdrawiam 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, _nikt_ napisał:

Masz rację - każdy powinien mieć w domu dobrą i solidną półkę żeby tam odkładać to w co wierzy - ale każdemu wolno :lach:

A skoro każdemu to i mnie... 
Pozdrawiam 

Wierzyć każdy może w co chce, ja się staram opierać na wiedzy...

Gdyby brnąć w teorie spiskowe, cały świat nauki staje się względny.

Lula.

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Sailor&Lula napisał:

Tak by było, gdyby nie zamknięto szkół, restauracji itd. 

Lula.

Niektóre kraje mają odmienną politykę postępowania. Finlandia nie zamknela szkół a Anglia pubów. Czy wskaźniki zachorowan w tych krajach są znacząco różne od polskich? 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, TomekAdv napisał:

Niektóre kraje mają odmienną politykę postępowania. Finlandia nie zamknela szkół a Anglia pubów. Czy wskaźniki zachorowan w tych krajach są znacząco różne od polskich? 

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Tyle wiemy. W skali powszechnie dostępnej.

Inną kwestią jest to, czy aby na pewno wszędzie wykonywana jest wystarczająca ilość testów.

Jeszcze inną kwestią jest, że w każdym państwie służba zdrowia wygląda inaczej... Ma różne możliwości.

Nie stać nas przecież na to, co zrobił Tajwan...

Staram się nie skupiać mocno na tych statystykach. One pokazują pewne tendencje, ale by jasno wyrokować, które działania są najskuteczniejsze - jeszcze jest zbyt wcześnie.

Co do tendencji, ciekawy jest ten artykuł o modelach matematycznych: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1947474,1,jak-okielznac-wirusa-co-mowia-modele-matematyczne.read?fbclid=IwAR3fkhhrxb1EvY_jrbmsvw7zQ6UOlyDM1lQsrayc7lw3AGt5ThgmFSjurgE

Lula.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Wichura napisał:

Teorie spisowe o broni biologicznej i "wyciekach" wirusa z tajnych baz wojskowych proponuję jednak odstawić na półkę.

Nigdzie nie napisałem ani nie powiedziałem, że wirus wyciekł z tajnych baz wojskowych więc nie ma co odkładać, bo żadnej teorii spiskowej nie było... Więc nie sugeruj, że coś takiego robię... 

2 godziny temu, Sailor&Lula napisał:

Wierzyć każdy może w co chce, ja się staram opierać na wiedzy...

Chciałbym wiedzieć, że na świecie nie ma biologa, chemika, fizyka etc..., który pracuje nieuczciwie, a tylko i wyłącznie dla dobra ludzkości - niestety nie wiem, ale wierzę, że tak jest... Zatem nie zawsze da się oprzeć na wiedzy i trzeba wierzyć

2 godziny temu, Sailor&Lula napisał:

Gdyby brnąć w teorie spiskowe, cały świat nauki staje się względny.

Nauka zawsze służyła do różnych celów i spełniała rolę służebną względem (względną) tego kto więcej płacił stąd moje przywołanie Nobla. Mam nadzieję, znów napiszę, że wierzę iż naukowcy badający koronawirusa szybko "znajdą" szczepionkę 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...