Skocz do zawartości
Wichura

Koronawirus - wątek zbiorczy, merytoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawostka ekonomiczna ale związana bezpośrednio z koronawirusem. Świat definitywnie odkrywa, że każdy towar stanie się bezwartościowy gdy zabranie konsumentów.

Cena baryłki ropy West Texas Intermediate spadła do szokującej ceny minus 35 dolarów. Tak, poniżej zera.

W poniedziałek cena wygasających w maju kontraktów na ropę typu WTI spadła poniżej zera i sięgnęła w pewnym momencie -37 dolarów za baryłkę. Ujemna cena to pierwszy taki przypadek w historii kontraktów na West Texas Intermediate.

https://tvn24bis.pl/surowce,78/ceny-ropy-naftowej-ujemne-po-raz-pierwszy-w-historii,1013388.html

https://edition.cnn.com/2020/04/20/business/oil-price-crash-bankruptcy/index.html

https://www.polskieradio24.pl/5/1223/Artykul/2495664,Cena-ropy-spadla-ponizej-zera-Szokujace-dane

• Wow! 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Mia napisał:

na dzień 14 kwietnia w Polsce wykonano  o.k 148 tys testów, w Czechach 131 tyś testów   - My mamy 38 mln ludzi a oni 10,5 mln

Czechy to lepszy kraj do życia niż Polska, pod każdym względem. Takie "Małe Niemcy". Gdybym miał wybierać ponownie kraj w którym chciałbym się osiedlić na stałe, to brałbym Czechy pod uwagę, przede wszystkim. Mam brata w Czechach, pracuje tam od ładnych paru lat, dlatego mam pojęcie o tym jak tam się żyje.

Ale póki co mieszkam w Polsce , trzymałbym się z dala od takich oto wypowiedzi:

22 godziny temu, TomekAdv napisał:

Nasz Naczelny Pinokio żągluje danymi żeby przygotować grunt pod wybory. My tu się spieramy merytorycznie opierając się na „faktach” politycznych

Brakuje jeszcze tylko teorii o 5G przenoszącym koronawirusa, oraz  że wszystkiemu winien jest Bill Gates który chce na Tobie zarobić sponsorując badania nad szczepionką. Czy zrozumiała jest dla Ciebie Tomku prośba założyciela tematu, aby dyskusja toczyła się na merytorycznym poziomie, oraz aby unikać swoich sympatii i antypatii politycznych? Temat mamy taki, że trudno jest uniknąć "Polityki" dlatego przymykam oko na merytoryczne wypowiedzi. Ale nie będę tolerował więcej takich wypowiedzi jak Twoja, powyższa.  Pomijam już fakt, że w dobie jakiegoś kryzysu, prawie wszyscy nagle stają się ekspertami od tego kryzysu. Ty jesteś botanikiem i jeszcze spin doktorem z bożej łaski. Rozumiem że temat jest numerem jeden w kraju i na świecie, rozumiem że rozpala umysły poszukiwaczy sensacji, ale proszę dać sobie na wstrzymanie. Nie będzie tutaj boksowania pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami partii rządzącej, a takie posty to najkrótsza do tego droga.

2 godziny temu, Ann&Kris napisał:

Ja pochwale! I to serio

Mówiąc "ciekawe kto pochwali", miałem raczej na myśli - że nikt, bo tam nie ma nic chwalebnego. Niemal całkowita izolacja w Korei PN jest codziennością, jednakże nie jest to tematem wątku.

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sem. napisał:

Brakuje jeszcze tylko teorii o 5G przenoszącym koronawirusa,

Szlag, to tego jeszcze nie słyszałam - raczej, że koronawirus jest po to, by podczas izolacji swobodnie zakładać anteny 5G, abyśmy wszyscy umarli nie ma koronawirusa, lecz na raka.

Ludzie mają więcej wolnego czasu i snują dramatyczne wizje, zamiast zająć się rodziną czy hobby. Frustrują się napiętą sytuacją i wylewają smród dalej w świat, żeby tym bardziej uśmiechniętym niż oni mina zrzedła. (Jakby co, @TomekAdv - nie piję do Ciebie ;) ). No ale przecież to ONI WIEDZĄ, a cała reszta jest zmanipulowanymi ignorantami.

Rodzima polityka nam dodatkowo dokłada chaosu poznawczego, niestety.

2 godziny temu, Sem. napisał:

Rozumiem że temat jest numerem jeden w kraju i na świecie, rozumiem że rozpala umysły poszukiwaczy sensacji, ale proszę dać sobie na wstrzymanie.

Ostatnio powiedziałam STOP na mojej firmowej grupie. Stworzona po to, by ekipa mogła między sobą wymieniać informacje SŁUŻBOWE, ewentualnie jakieś ciekawostki prywatne - stała się miejscem, w którym kolega spamował teoriami spiskowymi. I jaki był zaskoczony, że NIE ŻYCZĘ sobie takich informacji! Że przecież to rzuca nowe światło, że warto zobaczyć coś innego, niż mówią media, blablabla.

Chyba każdy z nas ma wśród znajomych takiego "uświadamiającego" delikwenta. Połączmy się wszyscy we wspólnym bólu :*

Lula.

• Dziękuję 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pardon ale wygląda na to, że się oni tak na serio, więc daję tu a nie do działu śmiszne rysunki.

Może ktoś sam nie potrafi, a bardzo chciałby się zarazić, prywatnie, w komfortowych warunkach, no trochę trzeba będzie pewnie zapłacić.

IMG_4182.jpg

• Haha 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Tak...  się sprawy mają...

2576A436-654A-47C9-9B7B-6865AA6900FF.jpeg

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Mia napisał:

Tak...  się sprawy mają...

Testów robimy mało i co do tego nikt nie ma chyba wątpliwości. Tak było od początku i tak jest teraz. Jest to jedna z co najmniej kilku rzeczy które można było zwyczajnie zrobić. Pozostaje się cieszyć, że pomimo tego sytuacja u nas jest dużo lepsza niż w wielu innych krajach (w tym u zachodnich i południowych sąsiadów). Nawet jeżeli doliczymy jakieś skromne procenty nieoszacowania które są w każdym jednym kraju a u nas z racji na ilość testów mogą być nieco większe. No chyba, że ktoś chce przyjąć, że statystyki są niedoszacowane dwu/trzykrotnie ale tu już wchodzimy w teorie spiskowe nie mające pokrycia w rzeczywistości ani w pozostałych danych które by to "wyłapały.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby w uzasadnionych przypadkach unikali robienia testów.  Zdarzyło mi się być na SORze w czasie pandemii i każdy, kto miał wątpliwy wywiad lub choćby był pijany lub nieprzytomny od razu był izolowany i miał wykonywany test, swoją drogą wygląda on trochę jak test ciążowy tylko wykonuje się go z krwi. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, maniurka napisał:

Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby w uzasadnionych przypadkach unikali robienia testów.  Zdarzyło mi się być na SORze w czasie pandemii i każdy, kto miał wątpliwy wywiad lub choćby był pijany lub nieprzytomny od razu był izolowany i miał wykonywany test, swoją drogą wygląda on trochę jak test ciążowy tylko wykonuje się go z krwi. 

w Poznaniu było/jest (realia się bardzo dynamicznie zmieniają) zupełnie inaczej. Więc chyba tylko pozostaje pozazdrościć szpitala w którym byłaś...

w zakaźnym jest 6 izolatek, w których następowała kwalifikacja na podstawie wywiadu/ankiety i pomiaru temperatury. Napiszę tylko na podstawie mojej sytuacji. Wszystkie izolatki pełne, reszta czeka na zewnątrz. Z 6 izolatek na badania zostałam wzięta tylko ja, chorzy nie chorzy, jeśli nie mieli WSZYSTKICH  objawów i temperatury pow. 38 stopni odsyłani byli do domu na 2 tyg kwarantannę z zaleceniem jak coś się zmieni, rozwinie proszę dzwonić!  Więc jednak wątpliwy wywiad nie kwalifikuje...

a swoją drogą nie wiem jak wyglądał u Ciebie test ciążowy  bo u mnie tak pobierali krew, robili rtg, oraz wymaz z gardła i z nosa w kierunku grypy. Ja robiłam test ciążowy troszkę inaczej :lach:

L.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, maniurka napisał:

tylko wykonuje się go z krwi.

A nie z wymazu?

Z krwi to testy na przeciwciała, o nich pisaliśmy wcześniej - do sprawnej diagnostyki niezbyt się nadają. Swoją drogą, można sobie za ponad 200 zł zrobić takie testy, w popularnej sieciówce laboratoriów.

Lula.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Sailor&Lula napisał:

A nie z wymazu?

Z krwi to testy na przeciwciała, o nich pisaliśmy wcześniej - do sprawnej diagnostyki niezbyt się nadają. Swoją drogą, można sobie za ponad 200 zł zrobić takie testy, w popularnej sieciówce laboratoriów.

Lula.

Pobierali wymaz, ale na jego wynik dłużej się czeka, więc wykonywali tez te z krwi, żeby szybko zareagować w razie wyników pozytywnych.

@Leta&Emiliano Leta fakt to nie był szpital zakaźny i byłam tam zarówno ja jak i pozostali pacjenci z innych przyczyn niż podejrzenie koronawirusa. Wiem, że w moim odczuciu bardzo dobrze funkcjonowali w „nowej rzeczywistości”.
Testu ciążowego nie skomentuje

pzdr

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...