Skocz do zawartości
Wichura

Koronawirus - wątek zbiorczy, merytoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Sailor&Lula napisał:

Choć fakt faktem - rozsądniej byłoby wprowadzić ten obowiązek już wcześniej.

Lula.

Korea Pólnocna z Kim Dzong Unem na czele, zrobiła to najwcześniej. Jako pierwszy kraj na świecie. Ciekaw jestem kto pochwali reżim totalitarny, dzięki któremu w Korei Pn, nie ma ani jednego stwierdzonego przypadku koronawirusa.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Sailor&Lula napisał:

Wtedy to dopiero byłby wrzask... że ludzie są więzieni

tak, masz rację, ale ludzie i tak wrzeszczą, plują się, buntują, cokolwiek nie zrobisz i tak jest źle, ale nie o tym, bo z tego raczej każdy zdaje sobie sprawę.

nie lubię danych liczbowych, bo one mogą być łatwo źle zinterpretowane, nigdy nie wiadomo jaka próba, jakie czynniki wzięte do analizy, ale na jednej z grup przedstawiono fajne dane dotyczące śmiertelności

8 minut temu, Sailor&Lula napisał:

nie ma żadnej epidemii

jak jest od początku do końca - nigdy się nie dowiemy

ale powiem uczciwie - ja im mniej wiem, tym jestem spokojniejsza. Przestałam w większości czytać co się dzieje - znam nakładane ograniczenia i się w 100 % do nich stosuję, dosłownie nigdzie nie wychodzimy, nie szukam sztucznie potrzeby wyjścia, ale może mi jest łatwiej to powiedzieć, bo mam duży dom i ogród, mieszkam w lesie...nie wiem jak by moja psychika działała gdybym mieszkała na 40 metrach w blokowisku...więc nie będę się wymądrzała...trzeba przetrwać, słuchać, nie ślepo, ale z rozsądkiem, bo przecież jako ludzie najważniejszą potrzebę jaką mamy to przetrwać!

a dane ze Szwecji? chciałabym dotrzeć do takich z Polski, a jeszcze lepiej z ujęciem kategorii wiekowych, ale nie po to, aby krzyczeć - przecież nie ma epidemii, co nam robicie!!! po to, żeby wiedzieć, po prostu wiedzieć.

L.

Szwecja.jpg

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Sem. napisał:

Ciekaw jestem kto pochwali reżim totalitarny, dzięki któremu w Korei Pn, nie ma ani jednego stwierdzonego przypadku koronawirusa.

Mam nadzieję, że nikt. Bo cokolwiek by kto nie powiedział - nadal żyjemy w wolnym kraju i z tego należy się cieszyć. I możemy sobie marudzić na wszystko, siać ferment, oburzać się. To też jest naszą wolnością. 

Godzinę temu, Leta&Emiliano napisał:

dane ze Szwecji?

Mnie natomiast ciekawi to, że stosunek śmiertelności (z tytułu koronawirusa) do potwierdzonych zachorowań jest dość wysoki w Szwecji, w porównaniu do innych państw o podobnej ilości zachorowań. 

EDYCJA (żeby nie być gołosłowną): dane na dzień dzisiejszy z https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Szwecja. Zachorowania łącznie: 14385. Przypadki śmiertelne: 1540.

Austria. Zachorowania łącznie: 14749. Przypadki śmiertelne: 452.

Lula.

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomekAdv napisał:

Nie ufam władzy.

A jaki to ma związek z zamknięciem Parków Narodowych ? Bo władza jako rząd tego nie zakazała a decyzję pozostawili dyrektorom poszczególnych parków. Chyba, że "władze" traktujemy ogólnie jako każdą władzę a nie jako rząd.

2 godziny temu, TomekAdv napisał:

Czesi ogłosili potrzebę noszenia masek dużo wczesniej i efekty epidemiologiczne mają lepsze 

Hmmm.

Polska: Ludność: 38 mln, zakażonych 9,2 tyś, zmarło 360

Czechy: Ludność 10,5 mln, zakażonych 6,7 tyś, zmarło 186

Plus Czesi wprowadzili dużo bardziej restrykcyjne ograniczenia gospodarki i izloację. 

W czym więc mają te lepsze efekty epidemiologiczne ?

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A propos, zakazu przemieszczania się, a art 52. pkt 1. Konstytucji

„Każdemu zapewnia się wolność poruszania się po terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyboru miejsca zamieszkania i pobytu.”

co prawda uważam, że wprowadzone restrykcje, są dobre, jednak względem prawa niezgodne z konstytucją. Stan wyjątkowy trzeba było wprowadzić, i wszystko byłoby jasne i zgodne z prawem , konstytucją  ale cóż, wybory...

Bo teza o odszkodowaniach dla firm w przypadku wprowadzenia stanu wyjątkowego to bujda na kółkach. 

• Lubię 10
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Wichura napisał:

Hmmm.

Polska: Ludność: 38 mln, zakażonych 9,2 tyś, zmarło 360

Czechy: Ludność 10,5 mln, zakażonych 6,7 tyś, zmarło 186

Plus Czesi wprowadzili dużo bardziej restrykcyjne ograniczenia gospodarki i izloację. 

W czym więc mają te lepsze efekty epidemiologiczne ?

dane dotyczące  ilości zakażonych i ilości zmarłych w korelacji z ilością ludzi w danym kraju nic nie mówią, absolutnie nic, to są suche liczby które na papierze ładnie wyglądają i pokazują że radzimy sobie nieźle a przynajmniej w to chcemy wierzyć... i może dobrze, nastrój mamy lepszy

w przykładzie @Wichury z epidemiologicznego punktu widzenia należy porównać inne dane, a mianowicie ilość wykonanych testów do ogólnej liczby obywateli a potem dopiero analizować wskaźnik  zakażenia i współczynnik śmiertelności 

Polska wykonuje 4,5 raza testów mniej niż Czechy,

dodam coś jeszcze...

na dzień 14 kwietnia w Polsce wykonano  o.k 148 tys testów, w Czechach 131 tyś testów   - My mamy 38 mln ludzi a oni 10,5 mln

• Lubię 7
  • Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz Naczelny Pinokio żągluje danymi żeby przygotować grunt pod wybory. My tu się spieramy merytorycznie opierając się na „faktach” politycznych:))) 

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Btw. W oficjalnym rozporządzeniu wjechała jeszcze jedna zmiana o której wcześniej nie było mówione. Sklepy w godzinach 10-12 będą dostępne tylko dla seniorów ale od poniedziałku do piątku a nie przez cały tydzień. W weekendy więc między 10-12  każdy zrobi zakupy. Trochę kuriozum ale ok.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.04.2020 o 18:31, Sem. napisał:

Korea Pólnocna z Kim Dzong Unem na czele, zrobiła to najwcześniej. Jako pierwszy kraj na świecie. Ciekaw jestem kto pochwali reżim totalitarny, dzięki któremu w Korei Pn, nie ma ani jednego stwierdzonego przypadku koronawirusa.

Ja pochwale! I to serio:)

Tylko że z Koreą jest tak że oni już kilka razy grali finał na mundialu i mieli czołowe miejsca w tabelach, w ilości zdobytych medali na olimpiadzie pokonując USA propaganda robi robotę. Na pewno mają jakieś przypadki ale jest to znikomy procent który zdławił w zarodku.

Kris

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...