Skocz do zawartości
Wichura

Koronawirus - wątek zbiorczy, merytoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Wichura napisał:

Otwarcie lasów i parków

Co ważne, nie jest to jednoznacznie z otwarciem Parków Narodowych.

Na przykład: Karkonoski Park Narodowy informuje, że nadal pozostaje zamknięty.

Skierowałam zapytanie do Wielkopolskiego Parku Narodowego. Otrzymałam odpowiedź, iż wkrótce wystosują oficjalny komunikat o ich stanowisku.

Lula.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Sailor&Lula napisał:

Co ważne, nie jest to jednoznacznie z otwarciem Parków Narodowych.

Większość Parków Narodowych pozostanie zamkniętych i wg mnie słusznie na tym etapie. Poza tym jeżeli mówimy o górach to w grę wchodziłyby tylko "samowystarczalne" wycieczki bo schroniska, miejsca noclegowe, bary i restauracje dalej zamknięte. Obawia się, że na masową skalę Polacy by tego nie ogarnęli ;) A Ci mocno ogarnięci zorganizują sobie wypad na tereny nie należące do Parków.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Wichura napisał:

Poza tym jeżeli mówimy o górach to w grę wchodziłyby tylko "samowystarczalne" wycieczki bo schroniska, miejsca noclegowe, bary i restauracje dalej zamknięte. Obawia się, że na masową skalę Polacy by tego nie ogarnęli ;) 

Nie mniej jednak, lokalsi, którzy przywykli do wędrówek w swych jakże urzekających okolicach, drapią się po głowie. A oni też nie mogą z Parków korzystać. No nic. Trzeba jeszcze trochę wytrzymać :).

Lula.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Wichura napisał:

Większość Parków Narodowych pozostanie zamkniętych i wg mnie słusznie na tym etapie. Poza tym jeżeli mówimy o górach to w grę wchodziłyby tylko "samowystarczalne" wycieczki

A wg mnie zupełnie niesłusznie i jest to kolejna metoda szykanowania społeczeństwa. Rodzaj tresury : To ci wolno a tego nie !!! A dlaczego ?? Bo władza tak postanowiła !!

rozumiem ze są pozamykane schroniska, knajpy i cała tego tylu infrastruktura w Parkach Narodowych . Ale wyłączając te kwestie to czym się Park Narodowy różni od lasu. Mieszkam na skraju Kampinowskiego Parku.  Jak ktoś nie był to wyjaśniam, ze to po prostu kawał lasu z czerwonymi tabliczkami Park Narodowy. I las do tej tabliczki jest dostępny a za tabliczkę już mi przejść niewolno od poniedziałku. I Ty Wichura uważasz ze „to słuszne na tym etapie”. Podrzuć jakiś argument 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, TomekAdv napisał:

Bo władza tak postanowiła !!

Bez takich postanowień władzy mielibyśmy anarchię

A ci do reszty,  to zdecydowanie zgadzam się z Tobą  @TomekAdv Warunek w tej kwestii powinien być jeden, ale za to bezwzględnie egzekwowany  - przestrzeganie minimalnej odległości między ludźmi nie mieszkającym w jednym gospodarstwie. Myślę,  że patrolom policyjnym też dobrze by zrobiło przejść się po lesie a i ich obecność sama w sobie mogłaby ludzi mobilizować do przestrzegania tej zasady. Przy czym horrendalne kary finansowe nie są moim zdaniem ani zasadne, ani bezpieczne dla władzy,  bo lada moment posypią się pozwy. 

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, poszukujący36 napisał:

Już nie będe Was męczył swoimi newsami idę pooglądać piękne hotki w galerii:)

pozdr

M.

Każdy ma prawo do swojego zdania, dlatego i Ty, wyrażaj je w tym temacie kiedy przyjdzie Ci na to ochota. Od tego mamy temat, aby w nim dyskutować.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, TomekAdv napisał:

A wg mnie zupełnie niesłusznie i jest to kolejna metoda szykanowania społeczeństwa. Rodzaj tresury : To ci wolno a tego nie !!! A dlaczego ?? Bo władza tak postanowiła !!

To zupełnie tak jak ja tutaj, też urządzam pewien rodzaj tresury poprzez Regulamin społeczności. To Ci wolno, a tego już nie. Im więcej łamania zasad, tym ten Regulamin jest uszczelniany, lub wprowadzam mechanizmy które uniemożliwiają podjęcie danej niedozwolonej akcji i wymuszają działanie zgodne z zasadami. Takie, wirtualne pałowanie. Ponieważ tak trzeba postępować w sytuacji gdy jest do ogarnięcia tłum. Moja ulubiona zasada tutaj działa "jeśli da się coś zrobić, to prędzej czy później ktoś to zrobi".

51 minut temu, TomekAdv napisał:

Jak ktoś nie był to wyjaśniam, ze to po prostu kawał lasu z czerwonymi tabliczkami Park Narodowy. I las do tej tabliczki jest dostępny a za tabliczkę już mi przejść niewolno od poniedziałku.

Jeżeli jesteś botanikiem lub znasz się na Unijnych dyrektywach,  i w Twojej ocenie ten zakaz jest niepotrzebny, to Ty (nie kto inny) wyłóż podstawy, dla których ten zakaz jest bezzasadny. Jeżeli jednak nie wiesz dlaczego, to znaczy że ktoś powinien Ci najpierw wyjaśnić dlaczego ten zakaz jest bez sensu lub dlaczego właśnie nie jest. Wtedy przyjdź z odpowiedzią. W mojej ocenie, ten Park Narodowy, zostałby ZADEPTANY gdyby teraz, spuścić wszystkich ze smyczy. Ale, ja nie jestem botanikiem, ani nie konsultowałem sprawy z Rządem RP ;)

• Lubię 1
  • Dziękuję 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Sem. napisał:

W mojej ocenie, ten Park Narodowy, zostałby ZADEPTANY gdyby teraz, spuścić wszystkich ze smyczy. Ale, ja nie jestem botanikiem, ani nie konsultowałem sprawy z Rządem RP ;)

Tak, niby wszyscy znają zasady obowiązujące w parkach narodowych i rezerwatach, ale z respektowaniem bywa różnie... 

• Lubię 4
  • Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, BlackBetty napisał:

ale z respektowaniem bywa różnie... 

Mnie chodzi o aspekt "zluzowania zasad". To tak jakby trzymać pełne jajca przez miesiąc bez dupczenia a potem nagle dupczyć i dupczyć. Coming Soon: Pełne parkingi leśne, grilowania, już jutro. Tony śmieci i plastiku. Zadeptane delikatne poszycie, które z trudem się "odnowiło" nie tratowane przez te kilka tygodni. Już jutro, przebiegnie się po tym stado słoni.

Właściwie to już dziś zaobserwowałem łamanie tych zakazów bo przecież "to już od jutra, to kto by tam dzisiaj pilnował" co nie? Więc już widuję dzieci na huśtawkach, full rekreacja. Bo to przecież od jutra TO DZIŚ JUŻ MOŻNA :D

Tak jest właśnie z ludźmi.

• Lubię 5
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, TomekAdv napisał:

Podrzuć jakiś argument 

Argumentów jest już tu sporo więc rzucę przykład.

Tatrzański Park Narodowy - masz ludzi siedzących w domach od miesiąca. Gdyby otworzyli Tatry dla ludzi jak sądzisz jaka będzie w nich frekwencja ? Dodam, że krokusy chyba wciąż kwitną i w kwietniu były w Tatrach takie tłumy jak w lipcu. Dodaj brak miejsc noclegowych, restauracji, schronisk i całej infrastruktury. Weź pod uwagę służby które musiałyby ich pilnować od Policji zaczynając a na TOPRze kończąc. I tak - znam zawodników którzy wyjeżdżają o 23:00 z Katowic, meldują się na Siwej Polanie o 3:00 o 7:00 wyciągają palnik i jajka robiąc sobie jajecznicę na szlaku na śniadanie, "robią Rysy", wieczorem są w aucie i o 24:00 w domu nie musząc korzystać ani z noclegów ani zaplecza gastronomicznego ale to wyjątki. Cała reszta walnęła by w góry masowo, spała gdzie popadnie, i zaangażowała ogromne ilości służb aby ich pilnować i ściągać. Dlatego uważam, że jest to słuszna decyzja.

Kampinos też zresztą jest przykładem. To właśnie tam przecież masowo walili ludzie gdy zamknięto im galerie a gdy już był prykas, że przemieszczać się można tylko do pracy, lekarza, sklepu itd. ale nie było zakazu na lasy i parki. 

• Lubię 4
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...