Skocz do zawartości
Wichura

Koronawirus - wątek zbiorczy, merytoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Ann&Kris napisał:

Tu nie prawda! Bakterio i biobójcze to nie wirusobójcze! I te na bazie alkoholu tak samo. Wirus ginie przy stężeniu minimum 60% alkoholu. 

A środki dezynfekujące są już dostępne na orlenie można już kupić bańki 1l i 5l.

Kolega pracuje w transporcie, a Ci z transportu mogą jeździć po Europie. Dostał od firmy płyn do szyb do dezynfekcji Mr. Proper xD bo jak to powiedzieli jest z alkoholem. 

Ale alkohol alkoholowa nie równy. 

Kris

Masz rację - źle i nieprecyzyjnie się wyraziłem. Sporo z nich ma skuteczne stężenie alkoholu ponad 70% lub inne środki o działaniu także antywirusowym. One są ogólnie silnie dezynfekujące z racji na ich przeznaczenie

Z z tym Orlenem to nie jest tak różowo. Na większości stacji nie ma a jak rzucą to wyprzedaje się na pniu.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Miśki, ale samo pamiętanie o dokładnym i częstym myciu rąk już bardzo dużo daje :).

Ja w pracy też używam płynu dezynfekcyjnego m.in. wirusobójczego (teraz go sobie zabieram także na zakupy na przykład), ale mycie rąk to absolutna podstawa.

Lula.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wnikam kto, dlaczego, kiedy, jak.. 

Jest wirus i trzeba przyjąć to do wiadomości.

Ważniejsze jest to co dalej, a to co widzę nie napawa optymizmem. Patrząc na zachowania różnych ludzi, mam wrażenie że aspirują do nagrody darwina. Ba, gdyby to jeszcze dotyczyło tylko ich, to było by co najwyżej powodem drwin. Niestety tak nie jest, dlatego nie dziwie sie ludziom ktorzy rzucili sie po srajtaśme i inne kasze i ryże, oni teraz siedzą spokojnie w domu i w telewizji ogladają statystyki. Przeraża jednak jeszcze coś. Nagły wrost zgonów z powodu niewydolności krążeniowo-oddechowej, czego statystyki nie obejmują. 

Obawiam sie że "model włoski" nas nie ominie, jeśli nie będzie całkowitego zakazu wychodzenia dla wszystkich, tak jak teraz jest we Włoszech. Ludzie inteligentni (jak dotąd o nich myślałem) robią tak głupie rzeczy, że uwierzyć wprost nie mogę.. Facet objęty kwarantanną, (dostał L4 z tego powodu) siedzi w domu, a żona musi pracować bo jej zwolnienia nie dali.. i kto tu jest KURWA głupi? 

Ponieważ nie podlega kwarantannie, więc jeździ sobie na zakupy w najlepsze i nie widzi problemu, bo przecież w domu siedzieć nie musi.. 

Wszystko to o kant dupy rozbić. 

Jeśli ktoś musi pracować, to współczuje, bo narażony jest na "atak" bezmózgich yeti z każdej strony, którzy dla niepoznaki przebierają sie za zwykłych, myślących ludzi.. Ci którzy dziś uważani są za panikarzy, jutro będą podawani jako przykład właściwego postępowania. Póki co, mśle sobie, że mózg to fajna rzecz i fajnie było by gdyby każdy miał jeden..

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, parakk napisał:

Obawiam sie że "model włoski" nas nie ominie

A ja akurat powtórki z Włoch się nie boję z kilku powodów:

- Włosi mają najstarsze społeczeństwo w Europie - stąd m.in. tyle zgonów
- W ich uderzyło jako pierwszych i całkowicie to zbagatelizowali. Gdy się obudzili było już za późno i mieli kilka tysięcy zakażonych. Lawina ruszyła i nabrała pełnej prędkości. U nas jednak środki zapobiegawcze zostały wprowadzone niemal od razu.
- Włosi są baaaardzo "socjalni" i beztroscy. Oni nie funkcjonują bez rodzinnych obiadów (takich na kilkadziesiąt osób najlepiej) i bez regularnych dużych fiest ze znajomymi. U nas wygląda to pod tym kątem "lepiej".

To trzy główne powody. A skrajnie nieodpowiedzialni debile byli, są i będą w każdym społeczeństwie

• Lubię 1
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Wichura napisał:

Z z tym Orlenem to nie jest tak różowo. Na większości stacji nie ma a jak rzucą to wyprzedaje się na pniu.

Na początku na pewno tak było, teraz wprowadzili limit 1 butelka dla jednej osoby. Ja kupiłem przypadkiem w czwartek, tankowałem po południu i były na sklepie jeszcze 3 bańki. Ale teraz myślę że powinno być na bieżąco. Kurde 5 litrów co ludzie z tym robione że biorą po kilka baniek xD

Kris

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Sailor&Lula napisał:

Ciekawe, jak to będzie sprawdzane... Policja powinna być wszędzie na ulicach w takim wypadku.

Lula.

Pewnie będą patrole i mandaty. Tak jak w innych krajach

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałam część konferencji prasowej, i to wszystko takie ecie pecie, zamiast pierdolnąć konkretami... :splashface:

Czy to oznacza też, że #zostańwlesie już nie? Że mi ktoś będzie mógł wlepić mandat, bo łażę z kijkami po pustkowiu?

Lula.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...