Skocz do zawartości
Coma

Dzień Kobiet- passé czy au courant?

Dzień Kobiet - passé czy au courant?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dzień Kobiet - tak czy nie

• Tak (jestem kobietą)
      8
    • Tak (jestem mężczyzną)
      22
    • Nie (jestem kobietą)
      1
    • Nie (jestem mężczyzną)
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Z okazji 8 marca postanowiłem Was zapytać co sądzicie o tym święcie. Ankieta jest anonimowa co oznacza,  że nie musicie obawiać się konsekwencji, gdy np. jesteście przeciwnikami a nie chcecie urazić żadnej Pani

Korzystając z okazji, przytoczę kilka faktów z internetów, dotyczących tego bądź co bądź wyjątkowego dnia.

Za pierwowzór Dnia Kobiet przyjąć można obchodzone w starożytnym Rzymie Matronalia. Było to święto przypadające na pierwszy tydzień marca, związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością. Z okazji tego święta mężowie obdarowywali swoje żony prezentami i spełniali ich życzenia(!)

Początki Międzynarodowego Dnia Kobiet wywodzą się z ruchów robotniczych w Ameryce Północnej i Europie. Pierwsze obchody Narodowego Dnia Kobiet odbyły się 28 lutego 1909 r. w Stanach Zjednoczonych. Zapoczątkowane zostały one (o ironio) przez Socjalistyczną Partię Ameryki.

W 1910 roku Międzynarodówka Socjalistyczna w Kopenhadze ustanowiła obchodzony na całym świecie Dzień Kobiet, który służyć miał krzewieniu idei praw kobiet oraz budowaniu społecznego wsparcia dla powszechnych praw wyborczych dla kobiet. 

Po rewolucji październikowej, feministka bolszewicka Aleksandra Kołłontaj przekonała Lenina do ustanowienia 8 marca oficjalnym świętem w Rosji. Stało się tak, ale do 1965 roku był to normalny dzień pracy. 8 maja 1965 roku dekretem Prezydium ZSRR Międzynarodowy Dzień Kobiet ustanowiono dniem wolnym od pracy "w celu upamiętnienia zasług kobiet sowieckich w budowie komunizmu i w obronie ojczyzny...".

Z uwagi na powyższe do dziś w Polsce dla niektórych święto to ma wyjątkowo pejoratywny charakter (wiecie - goździk i pończochy). Jednak wszechobecna komercjalizacja zawłaszczyła i ten dzień, czyniąc go w powszechnym odczuciu kolejną okazją do wydawania/zarabiania pieniędzy.

A jaki jest Wasz stosunek do 8 marca?

• Lubię 4
  • Dziękuję 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie dzień kobiet jest ok. A to czy będzie on kiczowaty, tandetny, skomercjalizowany i wiążący się z pójściem po najmniejszej linii oporu czy wprost przeciwnie zależy już od nas panowie ;)

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie rozumiem potrzeby obchodzenia dnia kobiet...

nie rozumiem "święta" skierowanego do ponad 50 % społeczeństwa...

zresztą podobnie jak z dniem chłopaka...chociaż teraz poszło to już dalej bo jest przecież dzień mężczyzny, czekać tylko na dzień dziewczynki...

wkurza mnie, że wszędzie są "promocje" z okazji każdego święta, nawet tego czego one paradoksalnie nie dotyczą - patrz męskie trampki 30 % taniej z okazji dnia kobiet...

L.

• Lubię 2
  • Haha 1
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Coma napisał:

A jaki jest Wasz stosunek do 8 marca?

Stosunek w sumie neutralny. Tak jak z walentynkami czy dniem mężczyzn. Jakieś miłe słowo, kwiatek, czekoladki są ok, jest też okazja aby coś wyjątkowego zrobić, ale koniec końców kobieta czy zakochani powinni mieć swój dzień codziennie.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Świętowanie Kobiet sprawia mi wielką przyjemność każdego dnia roku - 8 marca to jedynie przyjemna okazja dla obu stron by, z przymrużeniem oka, zabawić się konwenansami. Jak również dla niektórych mężczyzn by równie hucznie co jednorazowo zabawić się w gentlemanów. 

Rąsia, klapa, buźka, goździk dla wszystkich Dam 

(dla tych co pamiętają o co c'mon - również obowiązkowe nylony i czekoladowe baryłki z brandy ;)

• Lubię 5
  • Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Coma napisał:

-goździk i pończochy

Ponieważ jest to jeden z 2-3 dni w roku, kiedy dostaję kwiaty to bardzo go lubię. Poza tym ten dzień trochę wymusza bycie miłym, a każda okazja do takiej życzliwości jest dobra

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, maniurka napisał:

Poza tym ten dzień trochę wymusza bycie miłym, a każda okazja do takiej życzliwości jest dobra

No właśnie czy powinien być powód, aby okazywać życzliwość?

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Elem napisał:

czy powinien być powód, aby okazywać życzliwość?

o właśnie i jeszcze

38 minut temu, maniurka napisał:

dzień trochę wymusza bycie miłym

dobrze ujęte...

nie chcę chwytać za słówka, ale dokładnie tak to postrzegam: wymusza...a tego nie lubię, więc pewnie dlatego tego dnia nie lubię...

L.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Elem napisał:

No właśnie czy powinien być powód, aby okazywać życzliwość?

Oczywiście, że nie i żeby nie było, że mój mąż jest dla mnie na codzień niemiły, bo stwierdził, że tak można mój wpis zrozumieć, więc uściślając to, że dostaje kwiaty tylko 2-3 razy w roku mi odpowiada i więcej nie potrzebuję po drugie z tą życzliwością mialam na myśli ogólnie ludzi na ulicy, w pracy, w sklepie, Itp, bo na codzień bywamy malo życzliwym narodem 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, maniurka napisał:

dostaje kwiaty tylko 2-3 razy w roku mi odpowiada

Zagadnienie koło ósmo-marcowe, ale ja kwiatów nie lubię dawać (ściętych). To coś w stylu - patrz jakie ładne kwiatki teraz patrz jak umierają. Doniczkowe ok, wolę dać czekoladki np.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...