Skocz do zawartości
skrzat

Koniec wsparcia dla Windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.01.2020 o 15:49, skrzat napisał:

Obawiam się, że legalność licencji za kilkanaście złotych jest porównywalna z aktywatorem typu KMSpico ;)

To jest zwykła odsprzedaż oprogramowania na rynku wtórnym, to tak jak byś kupił używaną grę. Microsoft się buntuje i mówi że to nielegalne, a unia europejska powiedziała że na terenie UE handel oprogramowaniem jest legalne i koniec kropka. 

Jeśli masz orginalny win 7 (zrób upgrade), przesiadka na win 10 jest czymś nieuniknionym w perspektywie czasu:(

Z czasem bedziesz miał coraz większe problemy z dostępnością oprogramowania i bedziesz szukał godzinami jak obejść jakiś problem (szkoda czas, chyba że to lubisz)

A jak się pozostaniesz przy win 7 to pożądny płatny antywirus z licencją na rok i po kłopocie. Ja tak na prawdę nie wierzę w systemowe zabezpieczenia. Wychodzę z założenia że haker amator sobie z nimi poradzi, a te wszystkie nowo wychodzące wirusy i tak są pisane w taki sposób by omijać te zabezpieczenia:)

Kris

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem Linuxa. Okazuje się, że na domowe potrzeby w zupełności wystarcza. Tak więc i na laptopie i na PC pożegnaliśmy się na razie z Microsoftem.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przesiadam się na Win 10 w weekend. Tylko za nic nie chce mi się wszystkiego, co mogę utracić, kopiować. Niemniej przesiadka na nowy system to okazja do wyczyszczenia dysku ze śmieci, więc przy okazji na pewno pójdzie format.

Co do Linuksa - próbowałem, ale jakoś nie mogłem się do niego przekonać. Nie mam też pewności czy wszystko co potrzebuje, będzie na nim śmigało 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bigboy89 napisał:

Tylko za nic nie chce mi się wszystkiego, co mogę utracić, kopiować

To jak jesteś przy zmianie systemu i nie lubisz kopiować wszystkiego, to warto zrobić sobie partycję dysku i podzielić go na systemowy i na dane. Bardzo wygodne i jak wywali Ci system to nie tracisz danych. A kiedy trzeba robisz formata i z głowy:) 

Kris

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Ann&Kris napisał:

To jak jesteś przy zmianie systemu i nie lubisz kopiować wszystkiego, to warto zrobić sobie partycję dysku i podzielić go na systemowy i na dane. Bardzo wygodne i jak wywali Ci system to nie tracisz danych. A kiedy trzeba robisz formata i z głowy:) 

Kris

A chyba jeszcze lepiej zakupić drugi dysk, postawić na nim system, stary ustawić jako slave. I na spokojnie, w miarę posiadanego czasu, przenosić dane. on

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.02.2020 o 13:21, Ann&Kris napisał:

To jak jesteś przy zmianie systemu i nie lubisz kopiować wszystkiego, to warto zrobić sobie partycję dysku i podzielić go na systemowy i na dane

Mam dwa dyski. Na SSD system a na HDD pozostale partycje i inne dane. Nigdy nie trzymalem wszystkiego na jednym dysku/partycji ;)

Niemniej dokumenty trzyman głównie na pulpicie, a ze jest ich sporo to ciezko zabrac sie za ich przenoszenie lub utylizacje :D

W dniu 18.02.2020 o 15:24, norbis napisał:

chyba jeszcze lepiej zakupić drugi dysk, postawić na nim system, stary ustawić jako slave.

Jw. Mam dwa dyski. W tym jeden systemowy. Na nim ewentualnie tylko dokumenty. Od pozostałych plików mam inny dysk i oddzielne partycje.

Jedyne co to oprogramowanie następnym razem będę musiał instalować na innej partycji a nie systemowej ( nie we wszystkich przypadkach tak się da)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w domku zastosowałem inne rozwiązanie, zakupiłem sobie na swoje potrzeby dysk NAS, zrobiłem konta dla siebie i pozostałych członków rodzinki, wpiąłem w sieć domową i podmapowałem dyski na kontach lokalnych, także każdy wrzuca tam co chce, to takie małe domowe centrum danych. Zaletą tego też jest, że jak coś mi potrzebne to się ze świata loguję wrzucam tam lub pobieram. Ktoś jak coś potrzebuje to mu robię zasób, wystawia,m na świat, przesyłam dane logowania i pobiera co chce. Można zrobić ograniczenia czasowe jakbyśmy potem zapomnieli zabrać.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No to, to już wyższa szkoła jazdy. Ja to informatyki w szkole uczyłem się na ZX Spektrum+, a z PC to tylko składałem sobie sprzęt sam z części z giełdy komputerowej. Tak mi w pamięci zostało, że za 1 MB RAM-u płaciłem 100 PLN-ów heh

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.01.2020 o 16:44, skrzat pisze:

Czy pozostanie na Windowsie 7 rzeczywiście wiąże się z tak strasznymi zagrożeniami jak straszą w Internecie? Trochę martwię się brakiem aktualizacji zabezpieczeń na komputerze, na którym często logujemy się do banków, itp. Jednak zwyczajnie nie chce mi się wydawać pieniędzy na nowy system.

No to ukazało się coś dla Ciebie:

A tutaj strona projektu:

https://q4os.org/

To taki mariaż linuxa z Windowsem XP, stworzony zapewne, na podstawie wycieku źródła XPeka. Nie wiem jak Ty, ale ja, na pewno wypróbuję. Zobacz jakie ten system ma "wymagania" :D

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Po obejrzeniu tego wideo z kanału, stwierdzam że to nie jest co prawda Windows na podstawie żadnego wycieku (dlatego napisałem "zapewne" bo o tym było głośno) tylko jest to Debian 10 na KDE 3.5 !! :) Z tego co widzę, to najlepiej jest sobie zrobić dysk instalacyjny CD z wersją Trinity i dograć sobie dla sentymentu Themesy z Windowsa XP :) 

Rozpierdoliły mnie wymagania.

Procesor 1 GHZ

i 300 MB RAM w użyciu :D

Przecież to będzie działało na najstarszych starowinkach. I jeszcze ten "Sklep" z podręcznymi aplikacjami których jest tam od groma, co przy instalacji, nie trzeba w ogóle znać się na Linuxie, żeby zainstalować takie paczki. No i oczywiście AKTUALNOŚĆ zabezpieczeń i wsparcie, przez co najmniej, najbliższe dwa lata. Więc jest to po prostu system operacyjny z 2020 roku.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...