Skocz do zawartości
skrzat

Koniec wsparcia dla Windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Microsoft zakończył wsparcie dla Windows 7. Korzystamy z tego systemu w domu na PC, który jest naszym głównym narzędziem do Internetu (poza tym Linux na laptopie i Androidy w smartfonach). Mam pytanie do bardziej obcykanych w temacie (czyli zapewne większości Użytkowników). Czy pozostanie na Windowsie 7 rzeczywiście wiąże się z tak strasznymi zagrożeniami jak straszą w Internecie? Trochę martwię się brakiem aktualizacji zabezpieczeń na komputerze, na którym często logujemy się do banków, itp. Jednak zwyczajnie nie chce mi się wydawać pieniędzy na nowy system. A przynajmniej wolałbym to maksymalnie odwlec w czasie.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc skrzacie... przperazam ze wtrace sie, choc ja jestem raczej uzytkownikem mac os, ale wiele lat i wciaz w pracy mam na stole tez windows...
Wiem, ze zagrozenie tam, wiem ze wszystkie te mallwary i adwary czy jak sie nazywaja.. wiem ze wiele takich rzeczy macie na windows.. no.. terz moze ryzykuje bo fachowcy powiedza ze jestem glupek, ktory jest naiwny.. ale...

czy tak naprawde ktos ze zwyklych ludzi, ktorzy maja naprz wciaz WP, byl zagrozony albo "zmanipulowany" poprzez czegos takiego jak zagrozenie?ja nieznam... ale znam wiele dziesiat ludzi (tez mnie samego), ktorzy wlasna glupota zniszczyli sobie system, albo usuneli data ktore byly wazne...  albo ze maja wifi, ktora ma haslo admin, albo 123...  i sa zdiwieni ze sasiad jest tam przylaczony..  moze jestem glupek, ale mysle ze bardziej ryzykowne jest miec wifi ktora ma takie haslo,niz to, ze ma ktos wciaz XP i teraz i Visty, 7 itd...

Mysle ze szybciej zniíszczy sie HDD w komputerze, niz napadnie nas ktos inny... ale teraz caly czas pisze o zwyklym swiecie.. nie jak wchodzis na rozne strony hackerskie, xxx... z sciagfasz cracki itd.. ale to potem raczej rozne antiviruse itd sa wazne...

ale jak pisze widze to jako uzytkowbnik mac osx, coz jest tak naprawde linux albo cos takiego...

nie koniec swiata... ale jezeli jakis fachowiec napisze ze mysle sie, bardzo milo mi bedzie przeczytac ze jestem glupek i bede od tej chwili wiedzal, ze za jakis czas bedzie klopot...  naprawde...  ja jestem tylko uzytkownik, nie zlowiek ktory rozumie temu, to fajnie bedzie sie cos nowego nauczyc...

klaniam sie subi

ps. czy wiecie ze bankomaty w czechach sa w 80% wciaz na windows XP?

• Lubię 1
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzacie, a dbałeś do tej pory o wgrywanie dostępnych na Windows 7 aktualizacji?? Jeśli tak i jest to dla ciebie ważne, to może przejdź na tym kompie na Linuxa?? Jak masz go już na laptopie to przesiadka nie będzie bolesna. Możesz też zrobić aktualizację do Windows 10, klucz z 7 powinien zadziałać bez problemu. Jeśli i tak przesiadka jest już w praktyce koniecznością, to jaki jest sens to odwlekać??

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę jak moi przedmówcy namawiał Cię do zmiany systemu, bo jeśli ogólnie jesteś zadowolony z Windows, to nie ma sensu przesiadać się na Maca czy Linuxa. Co do zagrożeń związanych z pozostaniem przy Windows 7, to trudno wprost zawyrokować co się stanie w przyszłości. Niemniej licho nie śpi i specjaliści stojący zarówno po dobrej jak i po złej strony mocy na bieżąco szukają dziur w oprogramowaniu, aby jako ci pierwsi zminimalizować ryzyko lub jak ci drudzy, użyć ich w swych niecnych celach.  

Jeśli chodzi o koszt licencji, to na znanym portalu aukcyjnym można znaleźć legalne licencje od kilkunastu złotych w górę. Bez obaw, to zgodne z prawem, bo pochodzą ze złomowanych komputerów. 

Jedyny problem, jaki potencjalnie może się pojawić przy migracji do Windows 10 to sterowniki do starszych urządzeń. Jeśli zatem masz kartę dźwiękową, drukarkę czy skaner starszy niż 10 lat warto się upewnić wcześniej, czy jest wspierany pod Win10. 

Acha, migracja danych z Win7 do Win10  przy świeżej instalacji jest małym wyzwaniem, ale właśnie próbuję to obejść :D

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, napisano:

czy tak naprawde ktos ze zwyklych ludzi, ktorzy maja naprz wciaz WP, byl zagrozony albo "zmanipulowany" poprzez czegos takiego jak zagrozenie?ja nieznam...

Ja niestety znam. Sam niegdyś jednym niefortunnym kliknięciem zawirusowałem sobie system tak, że kilka godzin spędziłem na szukaniu szczepionek. Nawet zwykły Cleaner używany raz w tygodniu znajduje mi każdorazowo jakieś szpiegujące gówna. Na ile są szkodliwe - trudno mi ocenić. Boję się więc, że przestarzała zapora systemowa przestanie być jakąkolwiek zaporą.

19 godzin temu, napisano:

Skrzacie, a dbałeś do tej pory o wgrywanie dostępnych na Windows 7 aktualizacji?? Jeśli tak i jest to dla ciebie ważne, to może przejdź na tym kompie na Linuxa?? Jak masz go już na laptopie to przesiadka nie będzie bolesna.

Aktualizowałem system regularnie.

Co do Linuxa, to ja bym sobie poradził, ale to wspólny PC, z którego korzystamy z Żoną, a Ona z Linuxem nie miała nigdy styczności. Poza tym w Linuxie nie ma odpowiedników kilku programów, na których nam zależy.

Możesz też zrobić aktualizację do Windows 10, klucz z 7 powinien zadziałać bez problemu.

Nie sądzę by zadziałał, nawet gdybym go miał. A nie mam.

Jeśli chodzi o koszt licencji, to na znanym portalu aukcyjnym można znaleźć legalne licencje od kilkunastu złotych w górę. Bez obaw, to zgodne z prawem, bo pochodzą ze złomowanych komputerów. 

Obawiam się, że legalność licencji za kilkanaście złotych jest porównywalna z aktywatorem typu KMSpico ;)

https://www.dobreprogramy.pl/windows-licencja-klucze-esd-allegro,News,96374.html 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, napisano:

Sam niegdyś jednym niefortunnym kliknięciem zawirusowałem sobie system tak, że kilka godzin spędziłem na szukaniu szczepionek. Nawet zwykły Cleaner używany raz w tygodniu znajduje mi każdorazowo jakieś szpiegujące gówna

Przperazam ale to jak pisalem (chyba zle) ze zazwyczaj my sami pozwalamy zeby cos sie zrobilo, nie system, ale antywirus itd.. no ale jak masz jakies cleanery.. to niewazne czy masz win7 albo 10, albo antiwszystko... bo juz masz cleanera, cos jest dla mnie jedno z najwiekszych zagrozen na pc... przperaszam ale tak mysle :)

klaniam sie subi

• Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, napisano:

Aktualizowałem system regularnie.

Co do Linuxa, to ja bym sobie poradził, ale to wspólny PC, z którego korzystamy z Żoną, a Ona z Linuxem nie miała nigdy styczności. Poza tym w Linuxie nie ma odpowiedników kilku programów, na których nam zależy.

W dniu 16.01.2020 o 20:21, napisano:

Możesz też zrobić aktualizację do Windows 10, klucz z 7 powinien zadziałać bez problemu.

Nie sądzę by zadziałał, nawet gdybym go miał. A nie mam.

Aktualizacja z 7 do 10 u mnie na Toshiba Satelite Pro 650 odbyła się bez najmniejszego problemu. Fakt, że miałem bardzo mało dodatkowych aplikacji. Jedno co do się zauważyć  to wolniejsza praca na 10.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać.

Jeżeli masz zamiar w dalszym ciągu korzystać z 7 to proponuję zaprzestać korzystania  

z IE czy Edge , uzbroić się w Anti-Malware. 

• Lubię 2
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie albo update systemu albo zostać przy 7 ale zainwestować w dobrego antywirusa. Windows oficjalnie nie wspiera ale taki taki Kaspersky bezie dalej wyłapywał i aktualizował bazy pod 7ke

• Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft po raz kolejny udowodnił, że to co dobre należy spier...
Ów 7 wersja okienek nie była taka zła, miała wszytko co potrzebne, nawet dało się z tego zrobić mały serwerek w wersji Pro z wymuszeniem wielu zabezpieczeń RODO oraz KRI (Krajowe Ramy Interoperacyjności). Teraz ogłoszą iż ten niewspierany system mam wiele dziur itp i należy się jak najszybciej przesiąść na 10. Gdzie otrzymujemy masę niepotrzebnych rzeczy, które mulą w tle, sam Microsoft wie lepiej co będziemy przeglądali, co będziemy robili i jakich do tego w domyśle programów będziemy używać i sam komputer do firmy będzie wysyłał "podstawowe dane" na które musisz się zgodzić bo inaczej nie przejdziesz dalej procesu instalacji. Takie to RODO jest mądre, że samo o nas dane zbiera.
Ta decyzja jest wodą na młyn dla IODA (ja na nich wołam Jedi), bo ju z zalecenia przyszły iż nie przechodząc na wspierany system narażamy na luki, dostęp, kradzież danych i szereg innych rzeczy. Jak można szybko napędzić sobie klientów, jak to było w pewnym kabarecie "chłyt marketingowy".
O dziwo, dalej działa aktywacja i darmowe podnoszenie z wersji 7 do wersji 10 z zachowaniem wszystkich danych i profili. Ostatnio zrobiłem też komputer gdzie siódemka nie była podnoszona, ale system stawiałem od zera na 10, też mi aktywowało przy użyciu klucza z siódemki. Więc jak macie gdzieś w swojej firmie jeszcze 7, nie musicie kupować licencji na 10.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...