Skocz do zawartości
Ritta

HPV co z tymi szczepieniami?

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, napisano:

ale jest problem... w Polsce obecnie brak szczepionek... dlaczego..? bo wszystkie szczepionki pojechały do Chin... Chińczycy postanowili szczepić swoje dziewczynki...

Na szczęście drożej, ale moża kupić tę szczepiankę na polską receptę w Niemczech...

Co więc obecnie należy robić chcąc zaszczepić dzieci lub siebie samego?

Lula.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@Sailor&Lula  są dwie drogi: na początek należy wykonać test:

Test HPV powinni raz w roku robić wszyscy ludzie aktywni seksualnie. Szczególnym wskazaniem do wykonania testu HPV są nawracające, trudne do zdiagnozowania stany zapalne dróg rodnych kobiety oraz zapalenia cewki moczowej i żołędzi u mężczyzn. Wskazaniem do wykonania testu HPV jest też kilkuletnie stosowanie antykoncepcji hormonalnej oraz wkładki domacicznej, zwłaszcza gdy towarzyszyły jej stany zapalne.

Szczepić można się jak się jest nosicielem i jak się nie jest. Jak się jeszcze nie jest to jasne ze warto się zaszczepić...

Jak się jest nosicielem to można się zaszczepić, ale dopiero po precyzyjnej diagnostyce. Przede wszystkim chodzi o to, że szczepionka może wytworzyć osobie zaszczepionej fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jeżeli zaszczepimy osobę, która jest chora, a wcześniej to nie jest sprawdzone to może ona zrezygnować z dalszych kontroli i może się u niej dojść do rozwoju raka, ponieważ szczepionka działa jedynie we wczesnych etapach zakażenia.

TO JEST WAZNE... Rozwój nowotworu można podzielić na cztery etapy. Najpierw jest etap wstępny, w którym dochodzi do infekcji onkogennym wirusem HPV, ( tu szczepionka może pomóc)w kolejnym okresie wirus integruje się z nabłonkiem,( tu szczepiona też może pomóc) ale nie mamy jeszcze do czynienia z karcinogenezą, później następuje tzw. okres przednowotworowy, który trwa kilka lat. Ostatni etap to okres inwazji nowotworu, który z reguły nieleczony kończy się zgonem. Szczepionka działa na pierwszych dwóch etapach. Natomiast w przypadku stanu przedrakowego i inwazyjnego raka jest za późno. Szczepionka nie powstrzyma rozwoju choroby.

@Sailor&Lula co do zabepiecznia nas to już nie będe sie rozpisywac bo dobrze wiadomo co nas choni najlepiej... prezerwatywa nawet przy oralnych uniesieniach... ale czy ją stosujemy... hmmm no cóz... ja do oralu nie... wiec co... badam się... tylko to mi pozostaje...

ale dodam jeszcze coś... Zakażenie wirusem HPV sie leczy... jak jak kazde inne zakażenie...

HPV to nie wyrok... bo UWAGA... Szacuje się, że 70% kobiet może się pozbyć wirusów w ciągu 3 lat. Pozostałe 30% kobiet niezależnie od rodzaju leczenia będzie zakażona przez całe życie. Są to tak zwane przewlekle nosicielki. W gienkologii  było takie okreslenie kiedys "rak szyjki macicy = HPV + pech". Myślę, że można jeszcze dodać do tego zaniedbanie. Pamiętać nalezy że nosicielstwo HPV nie oznacza to, że każda kobieta, która jest zakażona, będzie miała na pewno raka. Część z nich po prostu  wyzdrowieje. 

• Lubię 2
  • Dziękuję 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, napisano:

Co więc obecnie należy robić chcąc zaszczepić dzieci lub siebie samego?

Lula.

poprosić lekarza o recepta i kupić za granica np. w Niemczech, przywieśc do Polski i sie zaszczapić...

lub poczekać

Producent szczepionki przeciw HPV, firma GlaxoSmithKline informuje, że następna partia ma być dostępna na jesieni, ale jesień razam minie i niema...

Moja znajoma prowadzi aptekę i mowi że do stycznia na pewno nie będzie

• Dziękuję 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, napisano:

@Sailor&Lula co do zabepiecznia nas to już nie będe sie rozpisywac bo dobrze wiadomo co nas choni najlepiej... prezerwatywa nawet przy oralnych uniesieniach... ale czy ją stosujemy... hmmm no cóz... ja do oralu nie... wiec co... badam się... tylko to mi pozostaje...

Chodziło mi też o to, że skoro mówi się o najwyższej skuteczności szczepień u nastolatek, to czy zaszczepienie się dorosłej kobiety ma rzeczywiście znaczące działanie zabezpieczające. Prezerwatywy nawet pilnie stosowane chronią przed HPV w 60% ponoć.

W sieci można kupić pakiety badań HPV na różne typy. Polecasz takie coś czy po prostu lepiej pytać lekarza? 

Lula.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A nie łatwiej poprostu regularnie - co rok - robić sobie cytologię? Czynię tak od lat i nie wyobrażam sobie, by było inaczej. 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, napisano:

A nie łatwiej poprostu regularnie - co rok - robić sobie cytologię? Czynię tak od lat i nie wyobrażam sobie, by było inaczej. 

Pewnie, że łatwiej. Sama tak robię (bywa, że dwa razy w roku). Ale zastanawiam się, czy to wystarczające. Chyba coraz większej fiksacji na tym punkcie dostaję :unsure:.

Lula.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@Lula przegięcie w drugą stronę też nie jest dobre. Zwichrujesz sobie psychikę. 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, napisano:

Kris w jednym z artykułów jest napisane tak:

W Polsce każdego roku rak szyjki macicy jest wykrywany u 3200 kobiet. Umiera ich blisko 1800. Średnia przeżycia w grupie kobiet z rakiem szyjki macicy w Polsce jest o 120 proc. niższa niż w innych krajach naszego kontynentu. Jedna na trzy pacjentki umierające z powodu raka szyjki macicy to kobieta w wieku 25-49 lat.

http://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Szczepienia/Dlaczego-rodzice-nie-chca-szczepic-corek-przeciwko-HPV,129131,1018.html

Chłopców też można szczepić, bo choć ryzyko zachorowania (oczywiście nie na raka szyjki macicy ale inne choroby wywoływane przez brodawczaka) jest znacznie mniejsze niż u kobiet, mężczyźni są nosicielami tej bakterii. 

Czekanie jest dobre (samodzielne podjęcie decyzji) ale też i nie dobre bo kobieta aby się zaszczepić powinna być wolna od wirusa, zatem nie może mieć kontaktu z nosicielem. Co prowadzi do wniosku, że najlepiej szczepić przed rozpoczęciem współżycia. Stąd rekomendowany wiek do szczepień 11-15 lat. 

No widzisz tak jak pisałem, nie mam wiedzy w tej materii a Twój post mi ją przybliżył:) ma to teraz swoje logiczne uargumentowanie dlaczego tak wcześnie się szczepi. 

Kris

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

I jak było nadmieniane w innym wątku, HPV to też nowotwory górnych dróg oddechowych. Tu cytologia niewiele pomoże raczej...

Lula.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, napisano:

A nie łatwiej poprostu regularnie - co rok - robić sobie cytologię?

łatwiej tak, ale ...

Szczepienia tak!

Cytologia cytologią, niestety mój ginekolog twierdzi, że cytologia już pokazuje zmiany chorobowe, często nawet w tym pierwszym stadium jako dość późne. Najlepiej byłoby zastosować rozszerzoną diagnostykę poza cytologią, to taką w postaci testu DNA HPV oraz kolposkopii.

L.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...