Skocz do zawartości
Ritta

Laptop wyłącznie do rozrywki

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! 

Nie znalazłem wątku, który bardziej niz ten pasuje do moich rozterek :) dlatego pozwoliłem sobie w nim zwrócić się do Wa z prośbą. 

Od kilku dni mój kilkuletni laptopik jest głosny -dysk twardy - tak sądzę że to on jest głośny / dzwiek jakby wiatrcazka czy czegos:)/ zgrałem to co miałem zgrać szczęsliwie:), odpaliłem jakis program do testowania dysku i niby oki ale jak mielił tak mieli... I chyba nadszedł czas na kupno nowego a ten sobie z synkiem rozkręce - poniewaz od jakiegoś czasu Maluch o tym mówi /stary komputer jeszcze z czasów studenckich - ktory wg mojej lubej się od lat do niczego miał nie przydac przydał się ostatni raz... i to baardzo:) mamy zakusy na rozrecenie robota kuchennego /i tak sam nie che nic gotowac:)/ ale luba nie pozwala:)

wracajać do mojej prośby poradźcie proszę jaki laptop kupić...?

moje oczekiwania co do niego to:) nie za drogi, nie za duzy:), niezbyt różowy:), koniecznie musi mieć CD, i oczyiście musi pozowlić na przeglądanie forum:) jeżeli pozwoli na to aby na nim zagrać w coś to może kiedyśpowróce do grania:) dobrze by bylo gdyby podziałał troche dłuzej niż kilka lat i ten nieszceśny winows - ale bezniego raczej na moim poziie się nie obędzie...

będę wdzięczny za sugestie i rady

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Stary laptop wyczyść - z rozkręceniem lub bez (sprężonym powietrzem) a z kupnem nowego poczekaj do czasu jak dzieciaki wrócą do szkół, bo obecnie masz bardzo wysokie ceny laptopów i małą zmowę cenową największych sieci. Jak uczniowie wrócą do szkoły ceny spadną 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wichura pisze:

Stary laptop wyczyść - z rozkręceniem lub bez (sprężonym powietrzem) a z kupnem nowego poczekaj do czasu jak dzieciaki wrócą do szkół, bo obecnie masz bardzo wysokie ceny laptopów i małą zmowę cenową największych sieci. Jak uczniowie wrócą do szkoły ceny spadną 

Poważnie?  A mi się udało w listopadzie kupić model Della ze średniej półki taniej o 15%. Przy czym nie były to żadne obniżki od podwyżek  

Ja mam na takie zakupy swój uniwersalny sposób, niezależny od wszelkich pandemii -  określam budżet, wymagania minimalne (tak jak Ty, że tylko bardziej szczegółowo) i wertuję internety wzdłuż i w szerz. Aukcje, poleasingowe, sklepy z elektroniką. 

Co do napędu cd, to jest on dla mnie równie ważny, jak dla Ciebie (używam kilku programów graficznych i archiwizuję ciężkie pliki), ale model lapka, który wybrałem go nie miał. Żaden problem, równolegle kupiłem napęd zewnętrzny. 

Co do szczegółów konfiguracji wolę nie podpowiadać, bo raz, że nie jestem ekspertem, dwa wszystko jest kwestią kompromisu, pomiędzy Twoim potrzebami i możliwościami

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wichura pisze:

Rzeczywiście mamy złe czasy na kupowanie nowego laptopa. Natomiast nie sądzę, żeby sytuacja "po pandemii" uległa zmianie. Szczerze wątpię, by sprzęt zaczął tanieć.

Nie rozumiem jak można wyczyścić laptop bez rozkręcania. Wiatrak wyciąga z laptopa powietrze, więc cały syf gromadzi się na kratce wylotowej od wewnątrz. Dmuchnięcie w nią spowoduje wepchnięcie zbitej masy kurzu z powrotem do wiatraka (i wszystkich pozostałych bebechów).

Jedyna rzecz, jaka może hałasować to ten nieszczęsny wiatrak. Jeśli hałasuje po jakimś czasie, to może rzeczywiście wiatrak nie daje rady schładzać przegrzanego procesora. Czyszczenie powinno pomóc. Jeżeli hałasuje od startu to wiatrak do wymiany. Miesiąc temu wymieniałem córce w laptopie. Zamiennik kosztował około 20 zł. Czas poświęcony na wymianę (model "nierozbieralny" :D ) pół godziny. Laptop śmiga jak nowy.

W dniu 19.01.2021 o 19:59, poszukujący36 pisze:

moje oczekiwania co do niego to:) nie za drogi, nie za duzy:), niezbyt różowy:), koniecznie musi mieć CD, i oczyiście musi pozowlić na przeglądanie forum:) jeżeli pozwoli na to aby na nim zagrać w coś to może kiedyśpowróce do grania:) dobrze by bylo gdyby podziałał troche dłuzej niż kilka lat i ten nieszceśny winows - ale bezniego raczej na moim poziie się nie obędzie...

Przepaść cenowa między laptopem do Internetu a laptopem do grania jest ogromna. Więc powinieneś się zdecydować. Czy Internet i proste gierki (grafika zintegrowana, energooszczędny procesor i mniej RAM), czy gry (dodatkowa karta graficzna, lepszy procek, więcej RAM).

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za sugestie i rady. ku mojemu zaskoczeniu po podróży samochodem /kilkaset kilometrów/ jaką odbył ze mną mój latop przestał dysk? wiatrak? mielić :). Zastanawiam się, czy to oznacza, że jakieś paprochy z niego wytrzęsione zostały, czy coś wskoczyło tam gdzie miało wskoczyć, czy jest po prostu tak jak to się czasami mawia, iż przed smiercią zawsze się poprawia :) Jak zacznie znowu mielić to go rozkręce i przedmucham:) a może i nawet wiatrak wymienimy, kto wie :)

dzieki

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, poszukujący36 pisze:

Jak zacznie znowu mielić to go rozkręce i przedmucham:) a może i nawet wiatrak wymienimy, kto wie :)

dzieki

Może po prostu nigdy wcześniej go nie dmuchałeś i jak teraz poczuł,  że ktoś mu wreszcie zrobi dobrze, obrazu zrobiło mu się lepiej

• Lubię 1
  • Haha 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

First of all: nie patrz na napędy – jak potrzebujesz to dokupisz. Ceny zaczynają się od 40pln…

Nie śledzę za bardzo rynku, więc i średnio potrafię się odnieść do cen nowych laptopów, ALE... 

Niestety nie napisałeś nic na temat swojego obecnego laptopa. Nie wiem co dla Ciebie oznacza kilkuletni, ani z jakiej półki pochodzi. Gdybym był na twoim miejscu to najpierw miałbym przed sobą dwie opcje:

1.       Jeśli jest to laptop ze średniej/wyższej półki z jakimś rozsądnym prockiem i pamięcią (lub nawet możliwością rozbudowy pamięci) to rozbierz, wyczyść/wymień wentylator, wymień dysk na SSD, opcjonalnie dokup więcej RAM-u, nową baterię i pomęcz go jeszcze trochę. Największe WOW robi dysk SSD. Jeśli wcześniej był dysk HDD to odmładza kompa o jakieś 3-5 lat.

Dla przykładu: nadal mam ASUSa N76VZ z 2012, w którym wymieniłem dysk na SSD i upchałem 16GB RAMu. Ten 8 letni laptop może spokojnie konkurować z najniższą obecnie półką cenową opartą na intelu, a i w starsze gry jeszcze pograsz dzięki dedykowanej karcie graficznej.

2.       Jeśli to niska półka jak np. HP 15-BS152NW (można go było dobrać w „super” promocji do internetu mobilnego w ORANGE) to bym wyniebał go bez czyszczenia, a i być może nawet bez otwierania okna.

Jak już podejmiesz decyzję to… są dwie opcje:

1.       Masz odświeżonego laptopa, zamykasz wątek i cieszysz się jego drugim życiem

2.       W oczekiwaniu na szklarza siedzisz w kurtce, z telefonem w ręku i szukasz następcy…

Gdyby się tak niefortunnie złożyło, że jednak opcja 2, to zacząłbym od przeglądu laptopów poleasingowych. Zdecydowanie przedkładam używane laptopy biznesowe z jakimś i5-i7 ponad nowe laptopy z niskiej półki.

Możesz też kupić używanego MacBooka (wg. mnie koniecznie z matrycą RETINA).

Dostajesz wtedy:

+ zajebisty czas pracy na baterii (chociaż nie wiem jak będzie w używce)

+ zajebistą jakość obrazu

+ zoptymalizowany, a co za tym idzie dość stabilny i płynny system, mimo relatywnie słabszych podzespołów

+ obudowa to aluminiowy monolit – nic nie trzeszczy i nie pęka przy normalnym użytkowaniu

+ błoga cisza – dowiedziałem się, że MB Pro ma wentylatory dopiero gdy odpaliłem EVE Online

+ chyba najlepszy touchpad w laptopach

+/- Gry niby da się odpalić. Jest np. steam chociaż na pewno nie każdą grę uruchomisz. Starsze produkcje można odpalać przez darmowe WINE, ja tak miałem np. HOMM3, FALLOUTA 1 i 2

- jak nie masz/chcesz ajfona to nie pokorzystasz z dobrodziejstw integracji ekosystemu

- jeśli chcesz korzystać z dysku zewnętrznego w formacie NTFS to musisz dokupić soft, który pozwoli ci na zapis w formacie NTFS

- jeśli masz specjalistyczne oprogramowanie pod Windows to musisz je kupić jeszcze raz na Maca lub kupić soft, który pozwoli Ci postawić maszynę wirtualną z Windowsem i w tej maszynie instalować oprogramowanie pod Win.

- integracja z otoczeniem sieciowym Microsoftu ssie

- powrót do Microsoftu pod kątem przenoszenia danych z niektórych aplikacji to nieporozumienie lub płatne oprogramowanie zewnętrzne

W dniu 21.01.2021 o 09:24, skrzat pisze:

Jedyna rzecz, jaka może hałasować to ten nieszczęsny wiatrak.

Z tym się akurat nie zgodzę. W niejednym laptopie spotkałem dyski głośniejsze lub porównywalne do wentylatora. Szczególnie kilkuletnie dyski 2,5" 5400RPM od 60 do 500GB, w których słychać jak głowica poszukuje pojedynczych bitów. No chyba, że po pewnym czasie dysk przesyła dane morsem :D

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.01.2021 o 19:59, poszukujący36 pisze:

Witajcie! 

Nie znalazłem wątku, który bardziej niz ten pasuje do moich rozterek :) dlatego pozwoliłem sobie w nim zwrócić się do Wa z prośbą. 

Od kilku dni mój kilkuletni laptopik jest głosny -dysk twardy - tak sądzę że to on jest głośny / dzwiek jakby wiatrcazka czy czegos:)/ zgrałem to co miałem zgrać szczęsliwie:), odpaliłem jakis program do testowania dysku i niby oki ale jak mielił tak mieli... I chyba nadszedł czas na kupno nowego a ten sobie z synkiem rozkręce - poniewaz od jakiegoś czasu Maluch o tym mówi /stary komputer jeszcze z czasów studenckich - ktory wg mojej lubej się od lat do niczego miał nie przydac przydał się ostatni raz... i to baardzo:) mamy zakusy na rozrecenie robota kuchennego /i tak sam nie che nic gotowac:)/ ale luba nie pozwala:)

wracajać do mojej prośby poradźcie proszę jaki laptop kupić...?

Wymień dysk na SSD będzie cichy i dużo szybszy. Rozkręć laptopa i wyczyść wentylator. Ewentualnie wymień na nowy, bo "łożyska" (tak je nazwiemy;p) też się zużywają. Ewentualnie kropelka oliwy do środka. Przy takim czyszczeniu koniecznie wymień pastę na procesorze jest to konieczne! Lepsza przewodność, to lepsze odprowadzenie ciepła i spadek temperatur przez co wentylator nie musi pracować na pełnym biegu. Jeśli procesor graficzny również ma radiator to tam też zmień pastę, chyba że grafika jest zintegrowana z procesorem. 

Jeśli nie chce Ci się bawić to polecam laptopy Lenovo ThinkPad. Kupisz fajne sztuki do 1000zł. Cichy, wydajny, wytrzymały i co najważniejsze modułowy. Łatwo się go rozkręca, naprawia i modyfikuje. A i tuturiali na YT jest od groma co i jak naprawić albo zmodyfikować.

Kris

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Od zewnątrz to można przedmuchać laptopa tylko, gdy robi się to w miarę regularnie co miesiąc, dwa, gdy niewiele kurzu zbierze się na radiatorze. Nie raz widziałem radiatory nigdy nie czyszczone, na których tworzy się z kurzu filc grubości kilku mm, w takim wypadku psiknięcie sprężonym powietrzem od zewnątrz tylko wypchnie ten filc do wentylatora i go zablokuje pogarszając sprawę. Laptopa najlepiej co najmniej raz do roku dać do serwisu na czyszczenie i wymianę termopast, koszt z reguły 80-150zł, ale warto. I nie radzę brać się samemu za robotę, jak się nie zna, nie raz musiałem ratować laptopy po amatorskim czyszczeniu, połamane obudowy, po uszkadzane złącza. Właśnie ratuję lapka, gdzie klient poniszczył sobie złącza taśmowe, zmasakrował taśmy, porobił tym zwarcia i poleciała co najmniej główna przetwornica 3/5V, niestety, dostępna tylko w Chinach.

Co do cen, to faktycznie, ostatnio jest masakra, podstawowe laptopy do domu czy pracy biurowej bez bajerów, z podstawowym wyposażeniem typu i3/ryzen 3, 8GB RAM i dysk SSD 240GB to koszt 3000zł i więcej, gdy jeszcze niedawno coś takiego kupowało się od 2000zł. Z tego co czytałem to nie zmowa cenowa a braki komponentów i ogromny popyt w okresie pandemii (zdalna praca i szkoła, wielkie zamówienia instytucji, szkół, urzędów). A w Chinach wydajność produkcji też spadła przez pandemię. Wiele firm podnosi ceny właśnie z powodu braków komponentów, ostatnio Asus podniósł ceny płyt głównych i grafik. I podobno ta sytuacja może się utrzymać nawet 2 lata.

• Lubię 2
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Ann&Kris pisze:

Jeśli nie chce Ci się bawić to polecam laptopy Lenovo ThinkPad. Kupisz fajne sztuki do 1000zł. Cichy, wydajny, wytrzymały i co najważniejsze modułowy. Łatwo się go rozkręca, naprawia i modyfikuje. A i tuturiali na YT jest od groma co i jak naprawić albo zmodyfikować.

Ogólnie serię ThinkPad również polecam, bo są pancerne, ale z tym "łatwo się naprawia" to bym uważał, z doświadczenia wiem, że często są to najgorsze laptopy w serwisie, czas rozkręcenia i złożenia to z reguły 3x tyle co przeciętnie, a ile przy tym epitetów idzie...

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...