Skocz do zawartości
Ritta

Laptop wyłącznie do rozrywki

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Zeus pisze:

z doświadczenia wiem, że często są to najgorsze laptopy w serwisie,

Dla mnie najgorsze w serwisie zawsze były mimo wszystko Toshiby wykonane z biodegradalnych materiałów (czyt. rozpadające się pod 2-3 latach nawet przy rozbieraniu zgodnie ze sztuką)  Sony (na samą myśl się wzdrygam), oraz wszelkie Ideapady i inne maleństwa (w dużej mierze w zamyśle nierozbieralne lub tak napchane, że ciężko się z nimi pracuje ;) Co do łatwości serwisu zawsze ceniłem wysoko Dell'e (ach ta wymiana płyty głównej w 15 minut), Asusy i Acera ;) 

10 godzin temu, Zeus pisze:

czas rozkręcenia i złożenia to z reguły 3x tyle co przeciętnie

Oj tam... Niektóre laptopy się fajnie rozbiera mimo, że zajmuje to dużo czasu. Mają po prostu wiele elementów ale są bardzo intuicyjne, modułowe i nie zapchane (np. wysokie linie IBM/Lenovo czy Della (np Alienware'y) 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Wichura pisze:

Dla mnie najgorsze w serwisie zawsze były mimo wszystko Toshiby wykonane z biodegradalnych materiałów (czyt. rozpadające się pod 2-3 latach nawet przy rozbieraniu zgodnie ze sztuką)

Akurat to się tyczy wszystkich budżetowych modeli każdego producenta nie starsze niż jakieś 10 lat, od tych 10 lat laptopy są jak tanie drukarki HP, trochę kiepskiego plastiku, mała płytka z elektroniką i duża podatność na połamania, pękania, brak wzmocnień przy zawiasach. Podobnie cecha charakterystyczna Lenovo - wypadające śrubki, szczególnie te od zawiasów, potem zawiasy wyrywają mocowania i cała obudowa do wymiany. W nowych Lenovo trzeba po zakupie po dokręcać śrubki, najlepiej zabezpieczając Loctitem.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2021 o 00:18, Zeus pisze:

Ogólnie serię ThinkPad również polecam, bo są pancerne, ale z tym "łatwo się naprawia" to bym uważał, z doświadczenia wiem, że często są to najgorsze laptopy w serwisie, czas rozkręcenia i złożenia to z reguły 3x tyle co przeciętnie, a ile przy tym epitetów idzie...

Nie wiem, nie wypowiem się bo nie pracuje w serwisie. Mogę jedynie powiedzieć że z mojego punktu widzenia łatwo się je rozkręca i przyjemnie. Swojego sam rozkręcałem i modyfikowałem. A w niektórych wersjach można zmienić nawet procesor w laptopie! ;)

Kris

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2021 o 15:28, Zeus pisze:

Podobnie cecha charakterystyczna Lenovo - wypadające śrubki, szczególnie te od zawiasów, potem zawiasy wyrywają mocowania i cała obudowa do wymiany. W nowych Lenovo trzeba po zakupie po dokręcać śrubki, najlepiej zabezpieczając Loctitem.

Mam Lenovo G50-45 kupiony w 2015 roku z calkiem niezłym prockiem AMD A8 i 8 GB Ramu. Jedyna w nim usterka to zużyta i uszkodzona klawiatura. Jak wiadomo, żeby dostać się do klawiatury, trzeba rozebrać WSZYSTKO, włącznie z delikatnymi zgrzewami trzymającymi klawiaturę a potem jeszcze to wszystko poskładać i zregenerować te zgrzewy. Wymieniłem sam, to było w 2018 roku. Laptop jest w zasadzie, jak nowy. Od tamtej pory, nauczyłem się (w większości przypadków) korzystać z zewnętrznej klawiatury bezprzewodowej, z kilku ważnych powodów. Ogranicza to dotykanie a co za tym idzie, "wycieranie" się plastików od ciągle go macających rąk, nie zużywa się praktycznie klawiatura, dzięki temu nadal jest jak nowa, bo używana bardzo sporadycznie. Użytkownikom budżetowych laptopów, polecam również, aby w miarę możliwości, nie zamykać i nie otwierać go w kółko (klapy ekranu) bo to oznacza szybsze zużycie zawiasów i taśmy zasilania matrycy. Lepiej niech sobie stoi otwarty, jeśli nigdzie go nie zabierasz. 

Kilka miesięcy temu, wymieniałem klawiaturę w Acer Aspire F5 - 573 Series od @Mel. bo i w tym laptopie klawiaturę szlag trafił już przez zużycie. Również z powodzeniem, cała akcja.

Jak pisał @Zeus sztuką jest tak rozebrać laptop, aby przy tym nie pouszkadzać, nie powyrywać zatrzasków. I jeśli ktoś jest niecierpliwy, lub nietechniczny, nie powinien się za to brać. 

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Z obecnej chwili z tego co mi wiadomo, kierownicy naszego kraju póki co nie mają zamiaru wspierać polskiej edukacji przez zakup sprzętu elektronicznego dla uczniów i nauczycieli, w zeszłym roku gminy dostały na tan cel znaczną pulę pieniędzy z zewnątrz co znacznie podniosło ceny rynkowe sprzętu elektronicznego, w szczególności kamerek internetowych, mikrofonów i pozostałego sprzętu komputerowego.
Powoli sytuacja się w tej kwestii stabilizuje, ale znowu są wahania $ i Euro, więc ceny też skaczą, ale już nie tak.

W obecnej chwili najlepiej aby podkręcić lapka lub stacjonarny polecam 3 - 4 czynności, w zależności od wieku, stanu i parametrów lapka.

1. Sprzężone powietrze w aerozolu lub bezolejowy kompresor i przedmuchać wloty i wyloty powietrza w okolicach radiatora procka (nie pod napięciem lub włożoną baterią.

2. Jeżeli mamy Win 10 - min. 8GB RAMu

3. Dysk SSD nie mniej niż 480 GB zamiast tradycyjnego HDD i postawić system. Jeżeli macie CD-ROM (DVD-RW) można wyjąć (coraz rzadziej używa się tych napędów) założyć ramkę adaptacyjną dla dysku SATA 2,5". Wtedy mamy nowy SSD jako system, a dotychczasowy HDD jako bank danych w miejscu CD-ROMa.

4. Ten punkt dla zaawansowanych lub mających kogoś co wbrew pozorom nie spieprzy tej prostej czynności. Wymiana pasty pod procesorem (nie ma co żałować na lepszej klasy pastę) i jeżeli są stosowane, wymianę termopadów na nowe, tu na pewno dobrej klasy materiały.
Te czynności znacznie przyspieszą pracę obecnego sprzętu.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Hej odświeżam temat. Może ktoś poleci łapka do zabawy i trochę do pracy (jak maszyna do pisania) do 5000 zł na którym trochę się pogra ale przed wszystkim który pochodzi dłużej niż 3 lata ? dodam, że nie obchodzę się że sprzętem delikatnie ?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do około 5000 zł to polecam ASUSy z serii TUF GAMING. Kupiłem 3 lata temu. Jest solidny, trochę grubszy, ale posiada bardzo wydajne chłodzenie, dwa razy dziennie wybiera się też ze mną w podróż. Dwa duże wiatraki wewnątrz pozbywają się całego kurzu - chciałem go przeczyścić po tych 3 latach i w środku nie było praktycznie nic kurzu.

Po przygodach serwisowych z Toshibami, HPkami czy Lenovo - Asus jest ulgą w użytkowaniu. Grafiki ładują tam mocne, coś odpowiedniego można dobrać. 

Sam wymieniłem z czasem w nim RAM na większy i SSD na większy, grafika dalej spełnia moje oczekiwania.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...