Skocz do zawartości
Sem.

Log czynności po upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

21 Października 2018

Użytkowników należących do wszelkich Grup Preferencji, w tym również VIP poprosiłem na swój sposób o uzupełnienie wymaganych przeze mnie  pól Profilu. Nie chcecie wypełniać tych pól dobrowolnie, więc zaciągnę Was wołami :) Informuję ponadto, że to nie działa tak jak w poprzednim skrypcie, że wystarczy raz te pola uzupełnić by komunikat zniknął a potem je od nowa od - uzupełnić. Wtedy znowu będziecie widzieli ten fajny komunikat.

Prawda że fajne? :D Wszyscy będą mieli ładnie pouzupełniane Profile. Nie zmuszam Was do tego byście uzupełniali awatar albo tło Profilu choć też mógłbym to zrobić, jednak dla Użytkowników którzy są na mobilach, mogłoby to być kłopotliwe by akurat teraz kombinować awatar albo tło. Jednak takie pola które są na forum naprawdę istotne, pola po których jesteście wyszukiwani, to muszą być wypełnione by tego komunikatu nie oglądać. Nawet jeśli zgasisz komunikat on i tak się pojawi przy następnym przeładowaniu strony i będzie się pojawiał tak długo, póki nie uzupełnisz wszystkich brakujących pól.

Sem.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

21 Października 2018

Są jeszcze tacy Użytkownicy jak się okazuje po panelu zgłoszeń, którzy korzystają z takich przeglądarek jak MSIE 11 (Internet Explorer 11 w wersji dla Windows XP lub Windows 7). Ludzie, nie wygłupiajcie się. Przeglądarka Internet Explorer, nie jest wspierana już od lat wśród nowoczesnych rozwiązań. Jeżeli używasz MSIE11 lub o zgrozo jeszcze starszej przeglądarki, to porzuć ten zabytek i zainstaluj przeglądarkę zalecaną dla starszych systemów operacyjnych Mozilla Firefox, lub przynajmniej Google Chrome. Na MSIE11 lub starszej, nie skorzystasz z ZK Czat na naszej witrynie, oraz z wielu innych współczesnych rozwiązań już nie tylko na naszej, ale w ogóle na każdej witrynie internetowej. Rozumiem oczywiście coś takiego jak support wsteczny, ale bez przesady. Nie będziemy się cofać w czasie prawie o dwie dekady.

Sem.

• Lubię 2
  • Haha 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

23 Października 2018

Zmieniłem delikatnie rozkład bloków w skrzynce wiadomości prywatnych, ale zmiany te dotyczą tylko wysokich rozdzielczości od minimum 1200 pikseli (wzwyż), czyli desktopów. Poszerzyłem trochę blok po lewej stronie, ten z podglądem ogólnym wiadomości, a zwęziłem ten po prawej z dialogiem wiadomości prywatnej. Dzięki temu przy dużych rozdzielczościach, blok z dialogiem nie jest aż taki szeroki. Kiedy było tak bardzo szeroko, to jakoś tak dziwnie się wtedy czyta, pisze, okienka z YouTube są wielkie jak stodoła. Gdy okno dialogu jest nieco węższe, wówczas tekst pisany ładniej się zawija, wklejki z YouTube nie są tak ogromne i jest jakoś tak cieplej.

Od kuchni:

@media screen and (min-width: 1200px) {
  html[dir="ltr"] #elMessageViewer {
    padding-left: 130px;
    width: 100%;
}
}
@media screen and (min-width: 1200px) {
#elMessageSidebar {
	/*border-left: 3px solid #ebebeb;*/
	position: relative;
    width: 138%;
	/*overflow: hidden;*/
}
}

A dlatego dopiero od 1200 pikseli, ponieważ przy rozdzielczościach od 991 pikseli wzwyż, aż do 1200 pikseli, przeglądarka i tak skaluje okno #elMessageViewer niżej, czyli okno to w niewymuszony sposób jest mniejsze.

Chyba się przysiądę w wolnej chwili, i tak samo zrobię z głównym indeksem, oraz gdy jest się w widoku forum, oraz w widoku czytanego tematu, aby od rozdzielczości 1200 pikseli wzwyż,  boczne widżety były szersze o 38 procent "kosztem" tej drugiej tabeli. Aby widok bocznych bloków był mniej więcej taki sam jaki jest w Dziale Muzycznym, wtedy będzie optymalnie na dużych ekranach.

News ten niczego nie zmienia, ani niczego nie wnosi na komputerach tych Użytkowników, które nie osiągają szerokości ekranu 1200 pikseli. Nie zauważą żadnych zmian.

Sem.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

24 Październik 2018

Naprawiłem problem zgłoszony przez Użytkowniczkę @Dragonfly polegający na tym, że na przeglądarkach Mozilla Firefox, podczas wspominania Użytkownika w poście za pomocą "@" i użyciu myszki w celu ot takiego sobie odruchowego kliknięcia w edytor by dalej pisać (wielu ludzi robi tak odruchowo) to wpadało się wewnątrz tego czarnego "kontenera" i nie można było już z niego wyjść w żaden sposób. Można było się tylko wylogować i zalogować ponownie, by edytor "zapomniał" o tym co ma zapamiętane. Winowajcą był oczywiście plik styli CSS:

a[data-mentionid] {
    display: inline-block;
    border-radius: 2px;
    padding: 0px 5px;
    font-size: 90%;
    color: #fff;
    text-decoration: none !important;
    background: #333333;
}

A konkretnie linia:

display: inline-block;

która została zamieniona na:

display: inline;

Teraz można już bez obaw klikać sobie myszką naokoło "@" wspominanej osoby.

Pozdrawiam,  ZKF Administrator,

Sem

• Dziękuję 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

24 Październik 2018

Dziękuję za zgłoszenie Użytkowniczce: @Modliiishka, która wyczaiła, że na desktopach od rozdzielczości 1200 pikseli wzwyż (czyli mój własny kod zmian o którym pisałem ostatnio) w skrzynce wiadomości prywatnych nie działa scroolbar od przewijania wiadomości, tych w lewym kontenerze, gdzie znajdują się odebrane i wysłane. Naprawiłem, usuwając w tym kontenerze wartość:

width: 142%

Która była tam błędna, pozostałością po "testach" z szerokością w tymże miejscu. Teraz rzeczony scroll-bar, oczywiście działa. Problem uruchamiał się dopiero od 1200 pikseli wzwyż, więc nie każdy mógł to zauważyć. Nie często również korzysta się z tego scroll-bara, więc tym bardziej dziękuję za zgłoszenie, bo bym tego szybko nie odkrył sam.

Pozdrawiam,

Sem

• Lubię 2
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

25 Października 2018

Ile razy zdarzyło Ci się polubić post, dlatego że w poście było świetne zdjęcie, ale po dodaniu reakcji orientujesz się, że to był tylko cytat, a to zdjęcie to opublikowane zostało przez kogoś innego w tym temacie wcześniej?

Mnie się zdarzało, dlatego postanowiłem ukrócić trochę te cytaty, w sensie dosłownym. Zmajstrowałem takie rozszerzenie, które skraca wszelką cytowaną treść do 10 linii. Nie ważne czy to jest zdjęcie, czy to jest napisana treść. Teraz od razu zorientujesz się, że chcesz polubić cytat a nie "oryginał". Tak to wygląda w praktyce i działa na wszystkich już do tej pory opublikowanych postach, jak też na nowych, które dopiero zostaną dodane:

show all quote.png

show all quote 2.png

Oczywiście jeśli ktoś chce zobaczyć cały cytat, to proszę bardzo, może sobie rozwinąć spoiler "Pokaż więcej". Skończyło się również cytowanie całych opowiadań długich jak z Rzeszowa do Kołobrzegu tylko po to, by napisać na dole "świetne opowiadanie!" :) Teraz, będzie to tylko 10 linii cytatu. Ponieważ wielu Użytkowników z "lenistwa" nie używa cytatu selektywnego, lub są na tyle nietechniczni, że nie potrafią selektywnie cytować. Nie chodzi również o to, aby kogoś upominać, napominać, rzucać pod nogi kłody. Wychodzę z założenia, że jeśli coś DA się zrobić, nawet jeśli jest to niedobre, niemile widziane, to prędzej czy później ktoś to zrobi, dlatego że się da, że skrypt to umożliwia. Jeśli to uniemożliwię, nikt nie popełni błędu, gafy.

Pozdrawiam,

Sem

• Lubię 4
  • Dziękuję 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

25 Października 2018

Coś co Wam się również zdarza, to pisanie wewnątrz cytatu. Doprawdy nie wiem jak to robicie, ale wiem, że niektórym się nagminnie zdarza. Popracuję nad tym, aby się NIE DAŁO czegokolwiek napisać wewnątrz cytatu, aby się nie dało tam w ogóle wklikać do środka. Ale to, może już nie być takie proste do zrobienia. Poinformuję, gdy funkcja ta będzie gotowa.

jest to ważne, ponieważ taka treść z nieświadomymi dopiskami wygląda, jak gdyby ktoś napisał to co Wy napisaliście. A ten ktoś, przecież wcale tego nie powiedział. Co prawda ekipa Moderatorów najczęściej wyłapuje takie rzeczy i oddziela cytat od wypowiedzi, ale wolałbym, aby nie musieli tego robić.

Sem.

• Lubię 5
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

25 Października 2018

Powiedziałem dziś takie słowa:

7 godzin temu, Sem. pisze:

Nie chodzi również o to, aby kogoś upominać, napominać, rzucać pod nogi kłody. Wychodzę z założenia, że jeśli coś DA się zrobić, nawet jeśli jest to niedobre, niemile widziane, to prędzej czy później ktoś to zrobi, dlatego że się da, że skrypt to umożliwia. Jeśli to uniemożliwię, nikt nie popełni błędu, gafy.

Następną taką rzeczą jest (a właściwie to była), możliwość wklejania zawartości z takich programów jak np WORD lub inne edytory, w których używacie najwymyślniejszych czcionek, podkreśleń, oraz tych czcionek wielkości. A potem wklejacie to do postu by się wyróżnić i wydaje się Wam, że jest to zajebiste. Otóż, to jest denerwujące i wygląda jak papeteria dla szesnastolatki. Było. Wyłączyłem możliwość zachowywania formatowania wklejanej treści. Możecie sobie wklejać co chcecie, skąd chcecie, jednak zapisze i wyśle się to na forum już z domyślną czcionką, oraz domyślną jej wielkością. Bez obaw, okienka mediów takich jak na przykład YouTube, w dalszym ciągu będą embedowane w postach. To zupełnie coś innego.

Sem.

• Lubię 2
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

25 Października 2018

"LAZY LOAD VIDEO"

Pewnie się zastanawiacie, cóż to takiego. Otóż nie, to nie żadna nowa funkcjonalność, żaden extra moduł Video, jedynie usprawnienie pomyślane szczególnie dla jednego topiku, który ciągnie się u nas już od bardzo wielu lat. "Wasze Oczekiwania Muzyczne". Ukłon w stronę Użytkowników, którzy posiadają trochę słabsze maszyny lub łącza internetowe, oraz dla mobilnych, dla których forum w smartfonie jest podstawą. Otóż, z pewnością zauważyliście, że na podstronach tego tematu, na których znajduje się naprawdę DUŻO okienek, bo można przecież wkleić po kilka, i gdy to jeszcze pomnożyć przez ilość postów na stronie, gdy każdy tak wklei po kilka, no to robi się naprawdę sporo treści do załadowania za jednym razem, co może (w tej chwili już mogło) skutkować nawet "przywieszaniem" się przeglądarki.

Funkcja "Lazy Load" całkowicie rozwiązuje ten problem i powoduje, że zamiast aktywnego okna z preloadem w tle, ładuje się miniatura, która "oszukuje" przeglądarkę wmawiając jej, że to co widzi, to tylko obrazek o niskiej rozdzielczości. Tak jest w istocie, lecz do momentu w którym klikniesz odtwarzanie. Dopiero wtedy okno się uaktywnia i "odmienia" z powrotem na osadzony wcześniej skrypt.

Spójrzcie, w jakim tempie załaduje się taka przykładowa strona, na której jest bardzo dużo okienek:

Pozdrawiam,

Sem

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

25 Października 2018

Zrobiłem to:

11 godzin temu, Sem. pisze:

Coś co Wam się również zdarza, to pisanie wewnątrz cytatu. Doprawdy nie wiem jak to robicie, ale wiem, że niektórym się nagminnie zdarza. Popracuję nad tym, aby się NIE DAŁO czegokolwiek napisać wewnątrz cytatu, aby się nie dało tam w ogóle wklikać do środka.

Nie sposób już pisać wewnątrz cytatu ani się do środka wklikać. Z zacytowanym odcinkiem, nie da się zupełnie nic już zrobić, poza usunięciem go ze swojej wypowiedzi. Jeżeli ktoś nie wie jak się usuwa cytaty ze swojej wypowiedzi, to powiem od razu. Ustawiamy kursor pod cytatem, a następnie kasujemy go przyciskiem backspace. Zmajstrowałem taki kod, z funkcją pointer events none, który "rozumieją" wszystkie przeglądarki, ponieważ to CSS:

.cke_widget_editable {
    cursor: text;
    pointer-events: none;
}

Tym cudownym sposobem, nie można też zatem niechcący poprzestawiać wypowiedzi którą cytujecie, a to też się Wam w jakiś sposób zdarzało. Słowo w cytacie jest twarde, niezaznaczalne,  niewzruszalne i takim pozostanie. Na mobilach, też nie wstukacie się i nie wtapujecie paluszkami do środka cytatu.

Pozdrawiam,

Sem.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...