Skocz do zawartości
Sem.

Revolut i Monese VS tradycyjna bankowość

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba tylko pamiętać by płacić zawsze w walucie danego kraju co jesteśmy .

Przeczytałem materiał spod linku który dałeś. Bardzo wartościowy opis. Znalazłem tam taką kwestię, którą zacytuję:

Spider's WEB: Co ważne, karta automatycznie korzysta z konta w walucie, w której jest płatność. We Włoszech Revolut sam wiedział, by płacić za transakcje z konta prowadzonego w euro.

Więc po co i o czym Użytkownik ma pamiętać, skoro Revolut sam wie w jakiej walucie płacić?

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobione. Mam jeszcze kłopot, żeby stworzyć konto w innej walucie niż PLN.

Po powrocie dam znak, jak działało.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Działa super, bardzo dobre kursy walut,

Działa bez zastrzeżeń używamy od kilku miesięcy i nawet można coś zarobić na wymianach.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie korzystam, ale....

1. Ważne jest by trzymać tam tylko jakieś drobne... Choć 100 zł to przy moich wydatkach za granicą to pikuś...

2. Kwestia bezpieczeństwa danych - wysyłasz zdjęcie dowodu (na którym masz wszystkie swoje najważniejsze dane)... do kogo? Czy ta instytucja podlega jakiemukolwiek nadzorowi? Czy podlega przepisom o tajemnicy bankowej/finansowej? A może Ziutek z Wackiem wymyślą sposób na sprzedaż Waszych danych komuś kto weźmie na Was kredyt w online'owych instytucjach pożyczkowych?

Nie wiem czy oszczędność rzędu kilku procent uzasadnia ponoszone ryzyko.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba wysyłać dowodu osobistego.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze kłopot, żeby stworzyć konto w innej walucie niż PLN.

Ale po co? Zasilasz PLN kartą debetową polskiego banku i płacisz za granicą tą kartą. Przelicza wg kursów dosyć korzystnie. Pamiętać należy by pierwsza płatność kartą Revoluta był dokonany w terminalu z pinem. W Czechach kupowałem winiety i tankowałem. Austra, Włochy tak samo. Winiety, parkingi restauracje zero problemów, kilka sekund po płatności dostajesz wiadomość na telefon (i smartwach, niezły bajer) ile poszło np: Euro oraz przeliczone na złotówki. Ktoś pisał o problemach, tak miał problemy gdy w Mastercardzie była awaria.. Dobrze mieć trochę gotówki i drugą kartę polskiego banku w razie draki. Weryfikowałem się paszportem. Błyskawiczne przelewy do innego użytkownika Revoluta, wystarczy nr telefonu. Na liście kontaktów widać kto ma Revoluta.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta instytucja podlega jakiemukolwiek nadzorowi?

Nadzorowi Komisji Nadzoru Finansowego ;) Mają zgodę na działalność, przetwarzanie danych.

Nie wiem tego, Sem tak napisał, a jemu należy ufać :D

Nie trzeba wysyłać dowodu osobistego.

Działa i bez autoryzacji, ale wtedy można się nadziać na limity, nie wiem czy można z wszystkiego skorzystać i jest do tego bardzo niski roczny limit wypłat w przypadku braku autoryzacji. A mnie akurat ten limit bardzo się przyda, bo planuję tego używać jako jednej z metod płatności na forum.

Dziwi mnie jedna rzecz. Jakoś Brytyjskie prepaidowe fintechy mogą w Polsce funkcjonować, ale Polskie w Polsce są prześladowane. Przecież była aplikacja IKO PKO Banku Polskiego, której można było używać bez potrzeby posiadania rachunku bankowego, a po kilku miesiącach takiego działania, zlikwidowali "prepaidowość" tej aplikacji co oznacza, że musi być powiązana z rachunkiem w banku PKO BP. Z PeoPay, to samo. Były też prepaidowe karty BZ WBK, kiedyś. Można było żadnego rachunku nie mieć i korzystać. Zlikwidowali. Generalnie, to prepaid można mieć w Millenium, ale tylko powiązany z rachunkiem bieżącym. Tylko SkyCash działa podobnie, prepaidowo, ale te ich limity i prowizje to jakaś kpina, w dodatku do SkyCash nie ma żadnej karty Visa ani Mastercard. A punkty przyjmujące płatności samą aplikacją SkyCash to ze świecą szukać. Więc nie ma co nawet porównywać. Gdzie Rzym a gdzie Krym.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, że nie trzeba wysyłać dowodu, bo można prawo jazdy :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

bo można prawo jazdy :)

Hahah, no Ty jak zwykle z poczuciem humoru :)

A nawet nie wiem czy cokolwiek można w tej aplikacji zrobić bez autoryzacji. Nie próbowałem, bo najpierw dokonałem autoryzacji. Pewnie się włącza i można pewnie do Revoluta przelać, ale wątpię by można było z niego coś wylać na zewnątrz, bez dokumentu i bez pokazania facjaty. Tak mi podpowiada rozum.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...