Skocz do zawartości
Jans

Jerzy Zieba – polski fenomen.

Rekomendowane odpowiedzi

zabawne i zarazem straszne jest to iż nagle neguje się dorobek wielu pokoleń w radzeniu sobie z regularnymi choróbskami..

A ktoś neguje dorobek medycyny alternatywnej, czy naturoterapii?

Bo może mi umknęło.

JA, jak już powiedziałam, jestem jak najbardziej za naturalnymi środkami - zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, ale jako terapii wspomagającej, a nie zamiast, szczególnie w sytuacjach zagrożenia życia, czy poważnego zagrożenia zdrowia.

I jeśli nie są to historie typu: "maść na szczury - posmarujesz szczura, a on zdycha". Z tym ostatnim przykładem - wiem, przejaskrawiłam, ale tak samo patrzę na "czułe mówienie do wody, by się ustrukturyzowała". No c'mon!

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapomnial jednak o najwazniejszym ... o leczeniu pacjenta za ktore ponosi odpowiedzialnosc i jego skutkach.

Że cooooooooo??? :lach:

Jaką odpowiedzialność?

Przecież jego nawet za błąd w sztuce lekarskiej nie można pozwać, lekarzem nie jest.

A ze swojej strony internetowej kasuje wszelkie niepochlebne opinie byłych "pacjentów", ale poczytać można wiele z nich w necie.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek

https://www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/jerzy-zieba-witamina-c,30,0,2412318.html

Jak podaje artykuł zanotował 23 mln zysku na swoich suplementach. Jestem pod wrażeniem sprawności biznesowej...

gdyby to jeszcze było etyczne ;)

tym nie mniej, jak padło w artykule - grupa docelowa dobrze dobrana, znajomość jej potrzeb również

plus siła tzw. marketingu szeptanego

i ponoć Polska jako rynek zbytu dla suplementów jest rajem, żremy je na potęgę :)

jest fajny blog pantabletka.pl prowadzony przez farmaceutę - polecam lekturę

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wkleić link z money.pl i poprosić Jansa o komentarz ale widzę ze już ktoś to wkleił i komentarza Jansa nie będzie ? KO? Może i lepiej

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie zastanawiałem się czy coś tu jeszcze pisać ale skoro temat ma przybliżyć zainteresowanym postać p.Zięby to w sumie...

Było już o zarabianiu na witaminie C. Tutaj o zarabianiu trochę szerzej i z innego źródła:
http://m.newsweek.pl/wiedza/nauka/jerzy-zieba-znachor-i-pseudonaukowiec-zarabia-miliony,artykuly,430973,1.html

Można też przyjrzeć się sylwetce p.Zięby i jego działalności która została szerzej opisana na blogu popularno-naukowym: Totylkoteoria:

https://www.totylkoteoria.pl/2016/08/jerzy-zieba-ukryte-terapie.html

i jeszcze w jednym miejscu:

https://dyskusja.biz/biznes/ukryte-terapie-czy-ukryte-sciemy-czyli-jak-szarlatani-zarabiaja-miliony-59501

No ale to tylko "jakieśtam" blogi. Pójdźmy do bardziej wiarygodnych źródeł:

https://www.wprost.pl/tygodnik/10083722/ukryte-terapie-ukryte-zyski.html

i odpowiedź na zarzuty jakie pojawiły się w związku z tym artykułem zawierające kolejne manipulacje:

https://www.wprost.pl/tylko-u-nas/10085085/kolejne-manipulacje-jerzego-zieby.html

Podejście do innych ludzi było już tu też poruszane jednak pozwolę sobie jeszcze coś w tym temacie zostawić też kolejny przykład na który się natknąłem:

post-22713-0-06036600-1534403439_thumb.png

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda gadać . To szarlatan. Jans promując go tutaj niestety ubrudził się przy okazji :((((

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że już samym mówieniem o Jerzym Ziębie przyczyniamy się do propagowania jego szkodliwej działalności. Dlatego tyle czasu tylko przyglądałam się z boku tej dyskusji.

Owszem, ten osobnik jakimś tam fenomenem jest, bo wie jak wykorzystać ludzki pierwotny lęk, jak go podsycić i jak na nim bez skrupułów zarabiać. I to na taką skalę. Podziwiam, bo ja bym tak nie potrafiła.

Kilka lat temu, jedna z moich klientek przyniosła mi do pracy "Ukryte Terapie" Jerzego Zięby. Przeczytałam to oraz obejrzałam kilka wystąpień Zięby w internecie i przeraziło mnie jak myślący ludzie mogą dać się tak zmanipulować. Ale ten strach jest chyba silniejszy. A ludzi, którzy mu się poddają wielu

Daleko nie muszę szukać. Blisko mnie, w pewnym kościele dwa razy w miesiącu są mitingi z uzdrowicielami na przemian z odprawianiem egzorcyzmów. Nigdy nikt nie był tam świadkiem żadnego uzdrowienia ani sam nie został wyleczony. Nigdy też nikt nie widział żadnych efektów odprawianych tam egzorcyzmów, a i tak ludzie tam tłumnie przybywają. Jeśli zapytasz ludzi, którzy tam byli czy czują się po tych "seansach" lepiej, to dowiesz się, że tego dnia chyba tak, ale potem trzeba jechać ponownie. Oto moc ludzkiej wiary w cuda.

Jeśli bardzo chcesz coś zobaczyć, to zobaczysz to nawet tam gdzie tego w ogóle nie ma (klasyk):

• Lubię 7

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Bałem się zajrzeć do tego wątku.

Ten człowiek lub osoby "za nim" świetnie przeprowadziły kampanie i idealnie dobrały grupę docelową. 

Wiecie co mnie boli? To że ta osoba żeruje na osobach chorych, które straciły nadzieje. Często prowokuje do odstawienia leczenia proponując w zamian niczym nie potwierdzone brednie. A sam zarabia duże pieniądze jednocześnie gadając o "big pharama" KTÓRA ROBI WSZYSTKO BYLE ZAROBIĆ A NIE LECZYĆ. 

Widzicie eleganckiego, serdecznego i uśmiechniętego pana.

Sam ten obraz działa bardzo przekonywająco bo co macie po przeciwnej stronie - Zmęczonego specjalistę, który widział tego dnia wiele chorych lub śmiertelnie chorych osób lub ich rodziny.

Będzie on wesoły i uśmiechnięty po wielu godzinach dyżuru, przekazywania złych informacji? Wątpię. 

Od pewnego czasu omijam informacje o tym kimś bo mi się serce kroi gdy myślę o jego ofiarach. Mam gdzieś osoby, które zamiast pójść do lekarza po poradę biorą coś od niego. Ale gdy widzę osoby chore, bez nadziei - nie mogę tego wytrzymać. Podobnie mam gdy czytam wątki o dzieciach, które nie mają szczepień. One nie są temu winne, a zagrażają innym oraz same są bardzo narażone. 

Prawdopodobnie napisałem to mało składnie, jestem po paru piwkach i tylko to mi pozwoliło spojrzeć w ten temat. Pisałem to ja TenOn

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W porannym programie TVN widziałem program z tym Panem.

Okazało się że w gabinecie gdzie przyjmuje sprzedaje witaminę C za 1000zł.

Pan ten odnosi się do różnych aspektów zdrowia.

Zajrzałem czy prowadzi w tym kierunku jakieś badania oraz jakie ma wykształcenie i doświadczenie.

Pozwolę sobie zacytować za wikipedią:

"Jerzy Zięba przedstawia się publicznie jako hipnoterapeuta kliniczny w Stanach Zjednoczonych i w Australii, a także magister inżynier, absolwent Wydziału Maszyn Górniczych i Hutniczych Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie (studia w latach 1976–1981)[1]. W 1982 wyemigrował do Niemiec, gdzie pracował w saunie, sprzątał restauracje i pracował jako elektryk w masarni[6], a rok później do Australii, gdzie spędził 22 lata i pracował m.in. jako kucharz, nurek, hipnoterapeuta, wykładowca nawigacji w szkole lotniczej oraz inżynier przy produkcji maszyn górniczych[10], a następnie zajmował się marketingiem[6]. Naturopatią zainteresował się w latach 90. XX wieku po przeczytaniu książki „Tłuste życie” Jana Kwaśniewskiego, twórcy diety Kwaśniewskiego[10][6]. Komitet Terapii Polskiej Akademii Nauk uznał tę dietę za wybitnie szkodliwą, wydając w 1999 oświadczenie o treści: „Wszystkie dotychczasowe duże programy badawcze wykazały, że ograniczenie w diecie tłuszczów zwierzęcych, mięsa wieprzowego, a zwiększenie podaży jarzyn i owoców oraz zmniejszenie kaloryczności diety – zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, ogranicza zapadalność na chorobę niedokrwienną, zawał serca, udar mózgu oraz przedłuża życie współczesnego człowieka. Komitet Terapii uznaje dietę optymalną Jana Kwaśniewskiego za wybitnie szkodliwą dla zdrowia”[11]. Zięba nie uwierzył w tę opinię i przyjął teorię spiskową, jakoby norma cholesterolu została sztucznie zaniżona, żeby koncerny farmaceutyczne sprzedawały więcej leków obniżających cholesterol[6].

W 2003 wrócił do Polski[6], gdzie nadal zajmuje się naturoterapią, którą propaguje publikując artykuły prasowe i filmy w serwisie YouTube oraz odbywając spotkania i prowadząc wykłady[4][12][13]. Założył też markę Visanto, która sprzedaje m.in. suplementy diety[14][15].

Był członkiem Rady Naukowej stowarzyszenia Polska Akademia Zdrowia[5].

W 2009 razem z Izabelą Dobrowolską przetłumaczył książkę Cholesterol – naukowe kłamstwo autorstwa duńskiego lekarza, dr. Uffe Ravnskova[4][16].

W 2016 część 1 książki Ukryte terapie. Czego ci lekarz nie powie znalazła się na 10. miejscu wśród najlepiej sprzedających się w ciągu roku pozycji w kategorii książki w księgarni internetowej empik.com[7]."

Po tej lekturze nie przekonuje mnie jego osoba.

Nie będę odnosił się do tego co on głosi...

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...