Skocz do zawartości
Wichura

Zdrowie, badania, profilaktyka

Rekomendowane odpowiedzi

Tematy o zdrowiu i bezpieczeństwie spotkań pod tym kątem już niby były

na przykład:

jednak w moim odczuciu nie wyczerpywały tematu do którego chciałbym podejść z nieco innej strony. Zarówno w powyższym temacie jak i innych większość zgodnie twierdzi, że "prezerwatywa to podstawa" z czym się oczywiście zgadzam. To jednak jak wiemy nie zamyka kwestii chorób (w tym przenoszonych drogą płciową) i nie jest panaceum na wszystko.

Jakby nie patrzeć jesteśmy grupą ludzi o ponadprzeciętnej ilości partnerów seksualnych w życiu i z podobnymi osobami często się też spotykamy. Gdyby to nanieść na "siatkę kontaktów" uwzględniającą kontakt z osobą chorą wyniki mogą dać do myślenia. W związku z tym rodzi się kilka pytań

- Czy i jak często się badamy? Pod jakim kątem?

- Czy badania robimy przy okazji (np. Badania krwi podczas jej oddawania, wizyty kontrolne u ginekologa) lub działamy reaktywnie?

- Czy pytamy o badania potencjalnych kochanków / kochanki? Czym jest spowodowany ew. brak pytania?

Być może wsadzę kij w mrowisko ale osobiście odnoszę wrażenie że o ile każdy przyznaje wagę do kwestii zdrowia o tyle na deklaracji słownej kończymy. Nie pytamy partnerów o badania uznając to za pewne faux pax, krępujemy się zapytać lub po prostu ufamy mu w tej kwestii. Czy tak faktycznie jest i jeżeli tak to czy jest to słuszne?

Zapraszam do dyskusji

• Lubię 7
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako osoba z branzy medycznej mam troszkę fioła na tym punkcie... pytam bez skrępowania swoich partnerów i partnerki kiedy ostani raz się badali i na co... nieraz podpowiadam i wręcz oczekuje takich badań. Nie widzę w tym nic niestosownego, skoro jestesmy otwarci na różnych partnerów to musimy dbać o siebie... i być współodpowiedzialni... wychodzę z założenia ze idąc z kimś do przysłowiowego łóżka to tak jak bym szła z każdym poprzednim partnerem tej osoby...

Sama badam się regularnie... co kwartał obowiązkowo...ale zdarza się ze częściej... obowiązkowe badania HIV, p/c anty-HCV, VDRL- badanie na kiłę, Antygen HbS, Chlamydia Trachomatis (IgG, IgM), badanie ogólne moczu, ostatnio również wirus opryszczki ale w kontekście nie tego czy ktoś ma tylko jaki jest jego poziom.

• Lubię 14
  • Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

nieraz podpowiadam i wręcz oczekuje takich badań.

Zakładając więc, że jest fajny facet, kandydat na kochanka, rozmowa się klei, wszystko idzie w dobrą stronę. Pytasz i mówi, że nie bada się regularnie/wcale. O przeprowadzenie jakich konkretnych badań go prosisz ? Wszystkie wymienione przez Ciebie, które sama robisz ?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek

Być może wsadzę kij w mrowisko

żaden kij, mądre i poważne pytanie, kiedyś pytałam, teraz nie pytam

ryzyko jest ZAWSZE; jedyne jego zminimalizowanie to odstąpienie od tego stylu życia

sama się badam tak szczegółowo, niemalże jak Mia, 2 x do roku czasami 3x

poniższe pytanie może zostać bez odpowiedzi lecz je wyartykuuję:

ile osób uprawia seks oralny z zabezpieczeniem maseczką czy prezerwatywą?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś pytałam, teraz nie pytam

A dlaczego zaprzestałaś ?

ryzyko jest ZAWSZE; jedyne jego zminimalizowanie to odstąpienie od tego stylu życia

Nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy. Owszem ryzyko zawsze jest i będzie ale to nie znaczy, że nie można go ograniczać. Tak samo zawsze jest ryzyko, że wyjeżdżając autem na ulicę możesz wziąć udział w śmiertelnym wypadku nie ze swojej winy ale nie oznacza to żeby nie zapinać pasów.

ile osób uprawia seks oralny z zabezpieczeniem maseczką czy prezerwatywą?

Obstawiam jednocyfrowy procent ale statystyk nie znam. Zresztą to tylko jedna z kolejnych potencjalnych dróg rozprzestrzeniania się chorób. O ile takie występują rzecz jasna.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek

A dlaczego zaprzestałaś ?

bo jeśli ma badanie np. z 1 czerwca a spotykamy się 20 czerwca 

jest przestrzeń w której mogła się owa osoba zarazić, a na temat pojawienia się przeciwciał w wynikach krwi to już jest osobny długi wątek

a jeśli mówi, że nie miała kontaktów to są tylko słowa, słowa, słowa....

Obstawiam jednocyfrowy procent ale statystyk nie znam. Zresztą to tylko jedna z kolejnych potencjalnych dróg rozprzestrzeniania się chorób. O ile takie występują rzecz jasna.

bodajże 1% czy 2% 

owszem jednocyfrowe, jednak ryzyko dalej jest

nie czuję się jakaś wyjątkowa, że mnie akurat owo jednoprocentowe ryzyko NIE DOTYCZY

Nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy. Owszem ryzyko zawsze jest i będzie ale to nie znaczy, że nie można go ograniczać. Tak samo zawsze jest ryzyko, że wyjeżdżając autem na ulicę możesz wziąć udział w śmiertelnym wypadku nie ze swojej winy ale nie oznacza to żeby nie zapinać pasów.  

jak możesz ograniczyć to ryzyko i jak faktycznie je ograniczasz?

np. na zlot też bierzesz swoje ostatnie wyniki gdyby Ci się spontan trafił i padłoby pytanie? serio pytam 

nie miewasz spontanów?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając więc, że jest fajny facet, kandydat na kochanka, rozmowa się klei, wszystko idzie w dobrą stronę. Pytasz i mówi, że nie bada się regularnie/wcale. O przeprowadzenie jakich konkretnych badań go prosisz ? Wszystkie wymienione przez Ciebie, które sama robisz ?

Obowiązkowo HIV HCV i HBV, reszta tez wskazana i powoduje u mnie większy komfort

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że szczególnie wartościowy w tym wątku będzie głos i porady Jansa (dla tych którzy nie wiedzą - to ekspert w sprawach zdrowia i medycyny). Będę śledził ten topik głównie jako uczeń zadający pytania.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

bo jeśli ma badanie np. z 1 czerwca a spotykamy się 20 czerwca 

jest przestrzeń w której mogła się owa osoba zarazić, a na temat pojawienia się przeciwciał w wynikach krwi to już jest osobny długi wątek

a jeśli mówi, że nie miała kontaktów to są tylko słowa, słowa, słowa....

A nie wolisz mieć świadomości, że badanie było 20 dni wcześniej niż np nigdy ? Jeżeli chodzi o słowa to wiesz... Z osobami którym nie ufam nie chodzę po prostu do łóżka. Przykładowo zdarzało mi się spytać o badania choć raczej nie wprost a bardziej ogólnie we wcześniejszych rozmowach ale nigdy nie kazałem sobie żadnych badań pokazywać. Wierzę na słowo osobom z którymi chodzę do łózka - w przeciwnym wypadku nie chodziłbym.

jak możesz ograniczyć to ryzyko i jak faktycznie je ograniczasz?

Myślę, że np dobór partnerów zwracających uwagę na kwestie zdrowia i badań jest takim realnym ograniczaniem ryzyka.

nie miewasz spontanów?

To jest skomplikowane pytanie. Tzn odpowiedź jest skomplikowana. Spontany mi się zdarzały a jakże ale raczej unikam spontanów na zasadzie pójścia do łózka z osobą dopiero co poznaną o której nie wiem absolutnie nic. Częściej się zdarza i zdarzało wylądowanie w łóżku z osobą mniej lub bardziej znajomą o której cokolwiek wiem a jedynie wylądować z nią w łóżku wcześniej nie planowałem

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że szczególnie wartościowy w tym wątku będzie głos i porady Jansa (dla tych którzy nie wiedzą - to ekspert w sprawach zdrowia i medycyny). Będę śledził ten topik głównie jako uczeń zadający pytania.

Zdania i opinie w tym temacie mogą być różne...i każdy z nas jak już widać może mieć inne podejście do tematu...

Jesli chodzi o Mnie to nie zawsze a prawie nigdy nie zgadzam sie z opiniami Jansa...

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...