Skocz do zawartości
Wichura

Zdrowie, badania, profilaktyka

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, napisano:

Ja tam uważam, że lepiej jest wiedzieć, że jest się na coś chorym, niż tego nie wiedzieć. Właśnie po to, by próbować się leczyć. Chorobę zawsze można spowolnić, złagodzić objawy a nawet uśpić.  

... a do tego dochodzi kwestia odpowiedzialności za innych - zarówno partnera (lub partnerkę) życiowego jak i osoby z którymi się spotykamy

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie wystarczy zostac honorowym dawcą krwi. Jesli oczywiscie jestes nadal zdrowy, mozesz oddawac krew i pomagać innym . Jako bonus dla siebie bedziesz wiedziec czy twoja krew jest w porządku, czy tez ją odrzucili. Jesli tak sie stanie,wtedy pozostaje wizyta u lekarza rodzinnego i on skieruje Ciebie na pełną diagnostyke krwi.  

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2019 o 08:58, napisano:

A czy nie wystarczy zostac honorowym dawcą krwi. Jesli oczywiscie jestes nadal zdrowy, mozesz oddawac krew i pomagać innym

Nie bez powodu przed pobraniem wypełnia się ankietę, w której zawarte są również ryzykowne zachowania seksualne. Niektóre świństwa wychodzą w badaniach dopiero po czasie więc taka zabawa w "darmowe badania" jest bardzo nieodpowiedzialna. Może być tak że ty się niczego nie dowiesz a ktoś się od ciebie zarazi.

Krew powinniśmy oddawać tylko w przypadku gdy mamy pewność że ewentualne świństwo wyjdzie na tych badaniach bo miną odpowiedni czas. /On

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, napisano:

Nie bez powodu przed pobraniem wypełnia się ankietę, w której zawarte są również ryzykowne zachowania seksualne. Niektóre świństwa wychodzą w badaniach dopiero po czasie więc taka zabawa w "darmowe badania" jest bardzo nieodpowiedzialna. Może być tak że ty się niczego nie dowiesz a ktoś się od ciebie zarazi.

Krew powinniśmy oddawać tylko w przypadku gdy mamy pewność że ewentualne świństwo wyjdzie na tych badaniach bo miną odpowiedni czas. /On

Ankieta ankietą ,ale po oddaniu krwi przechodzi ona testy i badania . Nie można tak poprostu wziasc od kogos krew dac drugiej ,wierzac tylko na słowo co napisał w ankiecie. Znam to po swoim przykładzie.  Gdy poszedlem to nawet nie bylem pewny jaka mam grupę krwi. Po pobraniu i okolo dwóch tygodniach czekania dostalem odpowiedz, ze krew się nadaje i mam potwierdzona grupe krwi. Oczywiscie krew oddaje dobrowolnie,nie ma to zwiazku z zabawami seksualnymi.  

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, napisano:

Ankieta ankietą ,ale po oddaniu krwi przechodzi ona testy i badania .

Tak przechodzi testy i badania, jednak istnieje coś takiego jak okienko serologiczne - Okres po zakażeniu, przez który badania na przeciwciała nic nie wskażą gdy jesteś zakażony. Z tego co wiem przyjmuje się że trwa 3msc. Chociaż pewnie jest różnie w zależności od konkretnego syfu. 

Dokształciłem się, testy, które są wykonywane przy honorowym oddawaniu krwi wykonywane są metodą PCR - sprawdzenie obecności materiału genetycznego więc okienko serologiczne nie występuje w tej metodzie. 

Przyznaje się do błędu, sorka :D

/On 

• Lubię 4
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, napisano:

Oczywiscie krew oddaje dobrowolnie,nie ma to zwiazku z zabawami seksualnymi.

Związek istnieje i moim zdaniem powinieneś zdawać sobie z niego sprawę będąc honorowym krwiodawca bo jednym z kryteriów dyskwalifikujacych i będących przeciwskazaniem do pobrania krwi sa

zachowania seksualne kandydatów na dawców krwi lub dawcy krwi, którzy ze względu na swoje zachowania seksualne należą do grup podwyższonego ryzyka zakażenia poważnymi chorobami mogącymi przenosić się drogą przetoczenia krwi
– narkomani
– osoby uprawiające prostytucję
– osoby często zmieniające partnerów seksualnych

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, napisano:

Związek istnieje i moim zdaniem powinieneś zdawać sobie z niego sprawę będąc honorowym krwiodawca

Z względu na te zapisy, myślałem że te badania są wykonywane tą bardziej zawodną metodą, chociaż to było by lekkomyślne. 

I teraz pytanie - ten zapis istnieje bo:

a) chcą odsiać osoby z grupy wysokiego ryzyka żeby nie marnować funduszy

b) ta metoda też jest zawodna

c) oba naraz 

/On

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, napisano:

Związek istnieje i moim zdaniem powinieneś zdawać sobie z niego sprawę będąc honorowym krwiodawca bo jednym z kryteriów dyskwalifikujacych i będących przeciwskazaniem do pobrania krwi sa

zachowania seksualne kandydatów na dawców krwi lub dawcy krwi, którzy ze względu na swoje zachowania seksualne należą do grup podwyższonego ryzyka zakażenia poważnymi chorobami mogącymi przenosić się drogą przetoczenia krwi
– narkomani
– osoby uprawiające prostytucję
– osoby często zmieniające partnerów

Moze źle  się  określiłem. Nie należę do tych grup,bo mam tylko jedną partnerkę-moją żonę.  Nie uprawiamy seksu z innymi osobami (zobaczymy w przyszłości) puki co pomagam bo warto czasem zrobić coś bezinteresownie. Kazdy chce brać, jesli dojdzie do wypaku ,ale mało chce dawac .

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, napisano:

Nie należę do tych grup,bo mam tylko jedną partnerkę-moją żonę.  Nie uprawiamy seksu z innymi osobami

A Twoja żona ? Bo jeżeli ona ma innych parnerów to z epidemiologiczno-zdrowotnego punktu widzenia Ty także

• Lubię 3
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...