Skocz do zawartości
Cuckoldplace

dyskryminacja mężczyzn

Rekomendowane odpowiedzi

warto posluchac

Wysłuchałem. Zgadzam się z tym, że ten problem istnieje. Zmuszanie do seksu, niezgłaszanie takich przypadków z obawy o posądzenie o śmieszność. Przypuszczam jednak, że spora część kobiet także nie zgłasza faktu zmuszania do seksu - czyli de facto gwałtu. Przyczyny są oczywiście różne. I zgadzam się, że u mężczyzn (bardziej niż u kobiet) fakt niezgłaszania gwałtu wynika ze wstydu jak na to zareaguje otoczenie, a nawet, że nikt mu nie uwierzy, potraktuje jak głupka, który nie potrafi się cieszyć  z "zaliczenia" panienki. 

Nie zmienia to mojej opinii: uważam, iż to jednak kobiety częściej padają ofiarami napaści seksualnej.

Zastanawiają mnie te miejsca parkingowe dla kobiet. Jaki jest powód? 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek

wg mnie może to być ekonomia

po prostu częstszym klientem galerii są kobiety i to one są skłonne do większych kwotowo zakupów niż mężczyźni (wynika to z badań marketingowych w różnych branżach produktowych)  i by brak miejsc nie zniechęcał ich do zakupów w tym miejscu, kolejne udogodnienie... 

to jeśli chodzi o miejsca zakupów 

natomiast hmmm jeśli chodzi o jakieś parkingi publiczne w Europie - no może właśnie durno pojmowana równość? na to nie mam pomysłu i i wytłumaczenia innego 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nie widze zadnych racjonalnych powodow dla ktorych kobieta parkujaca auto ma pierwszenstwo przed np swoim mezem siedzacym obok nie mowiac juz o innych kierowcach.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca jesteśmy równi wobec prawa.

Wszystkie tematy okołociążowe dają kobietom więcej praw: (jeszcze przez chwilę) decyzja o aborcji, możliwość przebywania na L4 ze względu na obecność ciąży, skrócony czas pracy ze względu na karmienie piersią, etc.

Kwestia wspomnianego wieku emerytalnego.

Przepisy BHP przyznają mężczyznom możliwość dźwigania większych ciężarów, jednocześnie zwalniając kobiety w ciąży z dźwigania czegokolwiek.

I, o ile większość akceptuje odmienne warunki wobec osób szczególnie chronionych, o tyle różne warunki w prawie pracy uwzględniające dymorfizm płciowy nie stawiają mężczyzn i kobiety na równi.

• Lubię 7

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca jesteśmy równi wobec prawa.

Wszystkie tematy okołociążowe dają kobietom więcej praw: (jeszcze przez chwilę) decyzja o aborcji, możliwość przebywania na L4 ze względu na obecność ciąży, skrócony czas pracy ze względu na karmienie piersią, etc.

Kwestia wspomnianego wieku emerytalnego.

Przepisy BHP przyznają mężczyznom możliwość dźwigania większych ciężarów, jednocześnie zwalniając kobiety w ciąży z dźwigania czegokolwiek.

I, o ile większość akceptuje odmienne warunki wobec osób szczególnie chronionych, o tyle różne warunki w prawie pracy uwzględniające dymorfizm płciowy nie stawiają mężczyzn i kobiety na równi.

Ale owego dymorfizmu nie przeskoczymy i prawo winno mieć do niego poszanowanie...

Lula.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo w prawie pracy lub osobnymi rozporządzeniami pewne ulgi mają osoby, bez względu na płeć lecz wykonujące pracę w tzw. trudnych warunkach (np. hutnictwo i przemysł metalowy, przemysł chemiczny i cały wykaz takich zawodów) w którym osoby, ze względu na szkodliwe dla zdrowia łącznie z ryzykiem jego utraty, przed osiągnięciem wieku emerytalnego) mają prawo do np. emerytury pomostowej lub inny czas pracy przy stanowisku

ciąża bywa swojego rodzaju utrudnieniem w pracy (nie zawsze, nie u każdej kobiety); a wszelkie inne udogodnienia związane z okresem opieki nad dzieckiem po prostu leżą w interesie ekonomicznym państwa, by ludzie chcieli się mnożyć; pamiętajmy, że rodziny wychowujące dzieci ponoszą dodatkowo wysiłek (oczywiście chcieli być rodzicami), jednak chociażby dochód pracujących rodziców nie jest opodatkowany od ilości członków rodziny a o wyłącznie od pracujących dorosłych osób (bo państwa po prostu nie stać, stąd szuka udogodnień innych by realizować swoje cele odnośnie dzietności narodu)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie neguję zasadności odstępstw w prawie ze względu na szczególne warunki, czy dymorfizm.

Ja jedynie sygnalizuję, gdzie nie ma równouprawnienia i wcale mi nie trzeba tłumaczyć podstaw prawnych i uwarunkowań ekonomicznych dyktujących tę konieczność.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

zainspirowana wątkiem "opcja feministyczna" ( https://www.cuckoldplace.pl/topic/26439-opcja-feministyczna/page-16?do=findComment&comment=385566)

tak sobie pomyślałam, że może warto porozmawiać o obszarach w których mężczyźni są dyskryminowani i w jaki sposób oraz przez jakie postawy i zachowania starają się temu przeciwdziałać

wymienione w poprzednim wątku obszary to:

- wiek emerytalny

- parytety

- przyznawanie opieki nad dzieckiem przez sądy

- feminizm 

mi przychodzą do głowy jeszcze stereotypy przypisywane płci np. mężczyzna nie powinien okazywać słabości, płakać

zatem, gdzie widzicie jeszcze obszary dyskryminacji ze względu na płeć, seksistowskie zachowania wobec mężczyzn

jak to jest z tym "zniewieścieniem" mężczyzn, co się za tym kryje, jakie są tego przyczyny i kto jest temu winien

nie jest moją intencją wywołanie gównoburzy a kolejna rozmowa, skupiona na płci męskiej :)

Winda iko, winda :) jak już kogoś o coś w windzie oskarżają to zawsze faceta że zgwałcić chciał, i sprawa cholera zawsze kiepsko wygląda :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo w prawie pracy lub osobnymi rozporządzeniami pewne ulgi mają osoby, bez względu na płeć lecz wykonujące pracę w tzw. trudnych warunkach (np. hutnictwo i przemysł metalowy, przemysł chemiczny i cały wykaz takich zawodów) w którym osoby, ze względu na szkodliwe dla zdrowia łącznie z ryzykiem jego utraty, przed osiągnięciem wieku emerytalnego) mają prawo do np. emerytury pomostowej lub inny czas pracy przy stanowisku

Zgadza się. Z tym że "bez względu na płeć" to pomimo faktu że zapisane jako prawo, nijak się nie ma do rzeczywistości. Nie słyszałem o kobietach pracujących przy wielkim piecu w temperaturze 55 stopni, nie ma Pań w przodku ścianowym kopalni gdzie panuje upał rzędu 38 - 45 stopni, gdzie czas pracy skrócony jest z ośmiu do sześciu godzin (to jeszcze zależy od ściany), a na emeryturę idzie się po dwudziestu pięciu latach przepracowanych w takich warunkach, jako pomarszczony na twarzy, wysuszony rodzynek.

Najlepsze są nieszczelne zapisy prawa. "Warunki szkodliwe dla zdrowia łącznie z ryzykiem jego utraty". Uhm.

Pani Listonoszka co nosi renty i już ma jeden bark od tej torby skrzywiony do ziemi, ryzykuje codziennie, nosząc emerytury. Ryzykuje, że zostanie napadnięta, zabita dla tych pieniędzy z torby. Pan Listonosz który wygląda jak ośmiu Szwarcenegerów też ryzykuje, spoczko. Ryzykuje tak samo, co nie? :) Dlatego są traktowani po równo. Panowie, mogą wykonywać przecież lżejsze czasem uznawane za "kobiece" prace zawodowe, być mistrzami krawiectwa, pracować w gar kuchni, być fryzjerami, a i tu jest cholernie szerokie pole do interpretacji jak to w ogóle rozgraniczać by nie popaść w patriarchat, która praca jest bardziej męska która bardziej żeńska, wiele też zależy od punktu widzenia.

wymienione w poprzednim wątku obszary to: - wiek emerytalny - parytety - przyznawanie opieki nad dzieckiem przez sądy - feminizm

zatem, gdzie widzicie jeszcze obszary dyskryminacji ze względu na płeć, seksistowskie zachowania wobec mężczyzn jak to jest z tym "zniewieścieniem" mężczyzn, co się za tym kryje, jakie są tego przyczyny i kto jest temu winien

Gdzie JESZCZE widać obszary dyskryminacji ze względu na płeć? Nigdzie. Sąd nie przyznaje opieki nad dzieckiem kobiecie dlatego że jest kobietą i ma taką płeć, tylko dlatego że jest matką, uznaje jej pierwszeństwo tak samo jak w Kodeksie Drogowym ma pierwszeństwo ten, kto ma przed sobą znak pierwszeństwa przejazdu. Jest uprzywilejowana jako matka. Jednak w przypadku gdy działa na szkodę dziecka, nadużywa alkoholu a Ojciec jest w stanie przed Sądem to wykazać, to wszelki znak pierwszeństwa znika. Sąd kieruje się dobrem dziecka. Feminizm? Jaki feminizm, jakie zniewieścienie. Próba omawiania tego, to jednocześnie próba wgryzania się w każdy poszczególny problem jednostki indywidualnie, czyli postów jak Polaków by musiało być, liczonych w milionach.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...