Skocz do zawartości
Cuckoldplace

alfa - kim jest? jakie ma cechy?

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, iko pisze:

Sailora nie znam. Jednak, czytając Ciebie na forum - hmmmm... no aspołeczności tutaj nie widzę :)

Samotny Wilk nie potrzebuje zarządzać, ustawiać procesów - idzie swoją ścieżką nie porządkując świata. Tak to widzę ja. Alfa ma wewnętrzny imperatyw by to co dookoła niego się dzieje było zgodne z jego wizją. Co nie znaczy, że napiera nachalnie. Idzie, konsekwentnie, w tym obszarze na którym mu zależy. 

Samotny Wilk - w mojej ocenie, ma w d... co się dzieje dookoła. Nie ma to dla niego znaczenia, że pół świata w jego ocenie błądzi czy się myli. Alfa natomiast będzie wdrażał, wyraźnie komunikował swoją niezgodę. Samotny Wilk nie ma takiej potrzeby.

przyjdzie K ze SplitKM i mnie w razie co poprawi :)

Oj, samotne wilki nie mają w dupie tego, jak poukładany jest swiat :D my tworzymy swoj świat, niezależnie. Komunikujemy niezgody, dyskutujemy, ale jeśli ktoś przyzna nam rację - nie pragniemy, by szedł za nami...

K., dobrze celuję?

Lula.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Wichura pisze:

Samotny wilk może mieć wg mnie wiele wspólnych cech z alfa jednak nie należy tych pojęć mylić. Rożnica leży w tym co jest credo samca alfa a o czym pisała K. Samiec Alfa to przywódca za którym podąża stado i któremu jest ono w pewnym stopniu podporządkowane. Samotny wilk to jednostka całkowicie niezależna, silna ale nie związana w ten czy inny sposób ze stadem.

Rozumiem to w podobny sposób :)  To, że @Sailor&Lula mają silne, dominujące osobowości, nie ulega dla mnie wątpliwości (takie rymy sobie tworzę ;)) jednak nie trzymacie się na czele stada ani nie dążycie do tego - z tego co wnioskuję z Twoich wypowiedzi Lula. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, iko pisze:

przyjdzie K ze SplitKM i mnie w razie co poprawi :)

1 minutę temu, Sailor&Lula pisze:

K., dobrze celuję?

Dziewczyny, ja bym tu nie chciała niczego rozstrzygać :) Jesteście obie dostatecznie świadome i mądre, aby rozstrzygnąć to w sobie same :) Wyrażam jedynie swoje zdanie, z którym można się zgodzić bądź też nie, można wziąć pod uwagę, można odrzucić w całości. Jeśli coś ma rację bytu dla Was, to ma rację bytu w ogóle :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek
Teraz, SplitKiM pisze:

Dziewczyny, ja bym tu nie chciała niczego rozstrzygać :) Jesteście obie dostatecznie świadome i mądre, aby rozstrzygnąć to w sobie same :) Wyrażam jedynie swoje zdanie, z którym można się zgodzić bądź też nie, można wziąć pod uwagę, można odrzucić w całości. Jeśli coś ma rację bytu dla Was, to ma rację bytu w ogóle :)

i zupełnie nieświadomie zbudowałaś swój autorytet, że gdzieś tam w psychologii cżłowieka siedzisz głębiej, mocniej osadzona - być może zdobytym wykształceniem

ja tylko książki czytam i ludzi obserwuję :lach:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

@SplitKiM Lubisz odniesienia do środowiska pracy i życia zawodowego więc takie tez dam na swoim przykładzie. Jakiś czas temu tworzyła się nowa struktura mojego działu i w związku z tym mogłem "przejść wyżej" albo na stanowisko związane z zarządzaniem ludźmi i kierowaniem zespołem albo zarządzania procesami i statystyką. Zdecydowanie i bez zastanowienia poszedłem w to to drugie. Wiele osób mówi mi, że byłbym dobrym team leaderem jednak ja jestem bardziej skłonny przyznać, że moje działania bywają zbyt radykalne i nie jestem odpowiednią osoba na to stanowisko bo prędzej bym ludzi pozabijał lub zraził niż zjednał. W pracy analitycznej, statystykach, określaniu trendów i zarządzaniu procesami czuję się natomiast jak ryba w wodzie a dla  "kierownika od ludzi" jestem doradcą i bazą wiedzy. Moja prawie najgłówniejsza dyrektorka też jest zresztą menadżerem wysokiego stopnia który nigdy nie zarządzał ludźmi - zawsze usługami i procesami. Myślę, że to też dobrze pokazuje różnice między Alfa a Samotnym wilkiem w zyciu codziennym

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, iko pisze:

i zupełnie nieświadomie zbudowałaś swój autorytet, że gdzieś tam w psychologii cżłowieka siedzisz głębiej, mocniej osadzona - być może zdobytym wykształceniem

Dziękuję ❤️ 

4 minuty temu, Wichura pisze:

Zdecydowanie i bez zastanowienia poszedłem w to to drugie. Wiele osób mówi mi, że byłbym dobrym team leaderem jednak ja jestem bardziej skłonny przyznać, że moje działania bywają zbyt radykalne i nie jestem odpowiednią osoba na to stanowisko bo prędzej bym ludzi pozabijał lub zraził niż zjednał. W pracy analitycznej, statystykach, określaniu trendów i zarządzaniu procesami czuję się natomiast jak ryba w wodzie a dla  "kierownika od ludzi" jestem doradcą i bazą wiedzy. Moja prawie najgłówniejsza dyrektorka też jest zresztą menadżerem wysokiego stopnia który nigdy nie zarządzał ludźmi - zawsze usługami i procesami. Myślę, że to też dobrze pokazuje różnice między Alfa a Samotnym wilkiem w zyciu codziennym

Wichura, nie jestem pewna czy chciałbyś abym tutaj rozkładała to na czynniki pierwsze :) Ale postaram się odnieść. W tym co piszesz widzę również dużą świadomość siebie. Wiesz, że nie nadajesz się na lidera, mimo, że inni są innego zdania. Czasami w firmach popełnia się kardynalny błąd robiąc ze świetnego specjalisty (jednostki niezależnej i mocno indywidualnej), managera - firma traci wówczas świetnego specjalistę i zyskuje kiepskiego managera. Nie twierdzę, że tak byłoby również w Twoim przypadku, ale tak bywa... Jako "ciało doradcze" prawdopodobnie wniesiesz o wiele więcej dobrego, a lider, który zechce skorzystać z Twoich wskazówek, zyska bardzo cenne źródło wiedzy i wsparcie na wagę złota. 

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, SplitKiM pisze:

Mi chodziło po prostu o odniesienie się do teorii, do pewnych pojęć. Nie znam się na tego rodzaju wiedzy, toteż pytałam :) .

Edycja: Co ciekawe, mnie też chciano zrobic kierownikiem... i odmowilam ;) .

Lula.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek
Teraz, Sailor&Lula pisze:

Edycja: Co ciekawe, mnie też chciano zrobic kierownikiem... i odmowilam ;) .

ja byłam... a nade mną stanowiskowo wyżej dwóch samców alfa z innymi wizjami na zarządzanie danym obszarem / działaniami

9 lat jazdy bez trzymanki :lach: bo ja raz zgadzałam się z poglądem jednego a raz drugiego :)  między młotem a kowadłem permanentnie, ileś to było sytuacji gdy oni zaczynali się kąsać a ja z uśmiechem na ustach (najniższa w hierarchii w tej trójce) mówiłam "dobra, to wy sobie teraz pokogucicie, ja wyjdę i wrócę jak będzie można z wami rozmawiać konstruktywnie" (tak, brak mi instynktu samozachowawczego w takich sytuacjach a uprawianiem polityki wszelkiej się po prostu brzydzę  - nie lubię rozgrywać )

oni się pstrykali a ja sobie boczkiem, boczkiem przez poziom wyżej - bezpośrednio w HQ "sprzedawałam" i dopieszczałam moje pomysły a potem one na lokalne władze spadały z góry - nie potrzebowałam tego by wiedzieli Ci lokalni, że pomysł jest mój, dla mnie liczył się skutek bo ja przecież wiedziałam że mam rację :)

to kim ja, kurwa jestem? :facepalm: :lach:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, iko pisze:

to kim ja, kurwa jestem? :facepalm: :lach:

Samotnym wilkiem z borderline ? :lach: sorry, musiałem :D

• Haha 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek
Teraz, Wichura pisze:

Samotnym wilkiem z borderline ? :lach: sorry, musiałem :D

jeszcze tylko niech diagnozę potwierdzi K ze SplitKM to ją przyjmę za wiążącą.... wiesz.... mnie tam męskie postrzegania średnio przekonują - co wyżej opisałam :lach:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...