Skocz do zawartości
Blord

Prawda o tym ile jest w nas ZŁA i czy akceptujemy to ZŁO które w nas jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Goniu, och cynizm przez Ciebie przemawia. ;)

Nie, to nie francuska zupa. ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Goniu, och cynizm przez Ciebie przemawia. ;)

Nie, to nie francuska zupa. ;)

a w życiu!!!!!!!

raz jeden chciałam naprawdę byc dobra i postawić pomnik

i powiedziec prawdę, ze go stawiam

naprawdę ten pomnik postawiłabym  :facepalm:

i co??? 

jednak prawda to czyste zło.........wyszło na Twoje Zoł  :klaszcze:

tak przy okazji;-)) pfffffffffff znam kilka nazw tych francuskich, z azjatyckimi mam problem;-)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zauważyła "może?",jak to zmierzyć, zważyć, porównać????

Już dawno napisałam o braku punktu odniesienia, hehe ;)

Ale nie w tym rzecz.

Mnie zastanawia coś innego: jak czarne jest to moje zło....

To mnie zaciekawiło. Bardzo.

Może kiedyś o tym porozmawiamy?

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie boję się, jestem pewna.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z wpisu otwierającego dyskusję:

“Prawda o tym ile jest w nas ZŁA i czy akceptujemy to ZŁO które w nas jest?

Postaram się ta myśl rozwinąć. W życiu balansujemy gdzies pomiedzy prawda a klamstwem, między dobrem i złem, ale w każdym z nas jest ten cholerny pierwiastek zla, pytanie jest czy jestesmy tego swiadomi i czy potrafimy to zło w sobie zaakceptować?

Może jest tak że ukrywamy je w sobie, maskujemy, udajemy że go niema?

(...)

A może jest jeszcze inaczej?

Zło i dobro to pojęcia bardzo subiektywne. Dla nazisty zabicie Żyda to dobro. Dla Żyda będzie to złem. Itp. itd.

Więc bardzo sensownym jest spróbować rozpatrywać je w odniesieniu do samego siebie. Zapytać samego siebie: "czy jest to dobre dla mnie?"

Warto też mieć świadomość, że jesteśmy ssakami stadnymi. To grupa daje nam siłę. I to co będzie subiektywnie widziane jako dobre przeze mnie niekoniecznie musi być dobre dla całej społeczności w której żyję. A więc trzeba by dodać drugie kryterium: czy to co robię nie wpływa negatywnie na losy całej grupy? A więc zarówno także w dalszej perspektywie negatywnie również i na moje losy.

P.S. To punkt widzenia mojej osoby jako ateisty. Dodaję tę informację, w odniesieniu do dziwnego wpisu Jansa zalatującego fanatyzmem religijnym :P .

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. To punkt widzenia mojej osoby jako ateisty. Dodaję tę informację, w odniesieniu do dziwnego wpisu Jansa zalatującego fanatyzmem religijnym :P .

Jestem jak najdalej od wszelkiego fanatyzmu a juz fanatyzm religijny zdecydowanie odrzucam :-P .

Przedstawilem tylko dwa przeciwstawne w spoleczenstwie pojecia zla i dobra ktore wszyscy chyba ludzie uzywaja i interpretuja na swoj sposob. To pojecia istniejace w swiecie teologiczno - filozoficznym i swieckim.

Mnie jest blizej do pojecia swieckiego prezentowanego przez Platona.

A kazdy moze te pojecia na codzien dopasowywac do wlasnych potrzeb : co dobre a co zle ?

No to jak ? Czy jeszcze cos zalatuje ? Nie ma tutaj przeciez drugiego dna. Albo dobre albo zle . Albo jedno i drugie.

A zabicie czlowieka bylo i jest dla mnie zawsze zlem.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś tam wąż, skusił jakąś tam Ewę by zerwała jabłko. Jakieś tam. Skusił, ujawniając nieposłuszeństwo. Słabość. Czyli dobrze zrobił. Nie jest wcale taki zły, procentowo.

Można tak w nieskończoność.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...