Skocz do zawartości
Jans

Szybkosc internetu w kraju i na swiecie

Rekomendowane odpowiedzi

Oby tylo z tym internetem nie bylo tak jak ze srednią krajową w PL. Nie wiem. Nie znam się ale patrzac przez pryzmat wspomnianej sredniej krajowej z duzym dystansem podchodze do wszelkiego rodzaju statystyk.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A jak już piszecie o swojej prędkości netu że takie super ekstra to ja mogę wam pozazdrościć, do 10M c więcej nie da rady :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

a tylko zauważyłem iż nie są dla mnie wiarygodne chociażby dlatego iż nie uściśliłes czego konkretnie dotyczą - racz zauważyć że "internet" to dosć ogólne stwierdzenie.. nie wiem czy polski internet jest najszybszy czy najwolniejszy.. co do innych źródeł: polecam zacząć od popularnych teterów prędkości online

Ja nie rozumiem z czym masz problem. Testy dotyczą szybkości połączeń internetowych z jakich korzystają użytkownicy internetu w Polsce. Ogólnie. Jeśli zajrzysz w jakikolwiek tego typu raport to część organizacji, które tworzą te raporty opisuje jaka jest metodologia i właśnie są to popularne testery prędkości połączenia. Jak sobie otworzysz speedtest.net chociażby i wykonasz test, to na końcowym wykresie w swoich wynikach masz zaznaczoną linię ze światową średnią na poziomie 25Mb/s

Kiedyś zaznaczali średnią dla kraju z którego się łączysz.
Tu masz przykładowy opis jak jedna z organizacji tworzy taki raport: https://blogs.akamai.com/2013/04/clarifying-state-of-the-internet-report-metrics.html

Nikt nie rozdziela tego na internet mobilny, wdzwaniany, szerokopasmowy, światłowodowy, wyciągana jest po prostu średnia.

Takie testy "gazetowe" są dla mnie (podkreślam) niesprawdzalne i przez to podatne na manipulację

Jakie testy gazetowe. Wpisz sobie "szybkośc internetu w polsce" w google, będziesz miał szereg stron powołujących się na różne raporty, różnych organizacji, wyniki są bardzo zbliżone. Większość testów wynika z testerów szybkości, więc o czym "gazetowym" piszesz. Jans akurat skorzystał z portalu mniej branżowego, ale są bardziej branżowe, których wyniki nie odbiegają.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Turbo.. Ty weź się nie gotuj.. Jansa adwokatem jesteś? Przemysł raz jeszcze i przeczytaj co napisałem - test z portalu cytujacego inny, w dodatku bez precyzowania szczegółow, jest zbyt ogólny i zatem mało wiarygodny. Podałem przykład jak ja mierzę swoje łącza między innymi właśnie testerami online czyli może być też speedest (ale wiarygodniej byłoby gdyby z stoperem w ręku zmierzyć czas pobierania jakiegoś pliku.. dla downlodu). Zatem nie broń tak statystyk bo one kłamią..

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jansa adwokatem jesteś?

Za przeproszeniem, jebłeś jak łysy grzywą o kant kuli....

Przemysł raz jeszcze i przeczytaj co napisałem - test z portalu cytujacego inny, w dodatku bez precyzowania szczegółow, jest zbyt ogólny i zatem mało wiarygodny.

Przeczytaj co napisałem.

Organizacji które wydają takie raporty jest kilka. Wszystkie są zbieżne. Bazują na testach syntetycznych jakie sam przywołałeś.

To, że portal X cytuje inny nie jest niczym nowym. Wiele portali stosuje takie zagrania, trudno żeby zatrudnili sztab ludzi, który przygotował by dla nich taki raport.

Jakich szczegółów Ci brakuje?

"Raport został przygotowany w oparciu o dane grupy M-Lab, w której skład wchodzą ośrodki badawcze Open Technology Institute, Google Open Source Research oraz PlanetLab z Uniwersytetu Princeton, zebrane z ponad 63 mln testów w 158 krajach świata." :D

Tu masz więcej szczegółów, włącznie z tym czym zajmuje się Cable.co.uk (czyli organizacja która przygotowała raport cytowany przez Jansa): https://www.cable.co.uk/media-centre/release/New-Worldwide-Broadband-Speed-League-Unveiled-UK-Ranks-31

Podałem przykład jak ja mierzę swoje łącza między innymi właśnie testerami online

A co to ma za znaczenie jak Ty jeden testujesz i co. Jeden STAG jest próbą reprezentatywną, żeby wyniki raportu na podstawie Twoich testów publikować?

Jak Policja opublikuje raport, że 70% kierowców przekracza dozwoloną prędkość w Polsce, a ja jej nie przekraczam, to znaczy, że raport jest nierzetelny i niewiarygodny? No zastanów się przez moment jaki Ty jeden masz wpływ na szybkość internetu w Polsce.

Raport przygotowany jest przez jakąś tam organizacje, z iluś set tysięcy a może i milionów takich testów jak Twój, z czego wyciągana jest średnia, z tego ktoś tworzy raport, publikuje. Prawem cytatu inny portal z tego korzysta.

ale wiarygodniej byłoby gdyby z stoperem w ręku zmierzyć czas pobierania jakiegoś pliku.. dla downlodu

Wcale nie wiarygodniej, jakiś plik musi być na jakimś serwerze, który musi mieć jakieś dobre łącze, aby osiągnąć jakiś wiarygodny rezultat. A i jeszcze jakiś stoper musi być jakoś precyzyjny ;)

Zatem nie broń tak statystyk bo one kłamią..

Kłamią bo....? Tylko proszę nie dawaj jako argumentu, że Twój wynik na speedtest jest wyższy.

Dałem Ci link do metodologii jaką stosuje Akamai. Akamai nie jest jakimś tam portalem o wszystkim, a firmą która działa w branży IT.

Regularnie wydaje raporty. W załączniku masz najnowszy abyś nie musiał się logować na ich stronie.

Z głowy strzelam, jesteśmy na 41 miejscu na świecie i 23 w Europie. Wartości są zbliżone z tym co podał Jans.

Pogoogluj i zobacz, że większość źródeł ma zbliżone wyniki. Twój osobisty test w żaden sposób nie podważa wiarygodności takich raportów. Masz jakiś inny wiarygodny raport, który przeczy tym wynikom?

q1-2017-state-of-the-internet-connectivity-report.pdf

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę mi się już dalej bić piany.. nie wyjeżdzaj teraz z tymi linkami i raportami bo nie do nich się odnosiłem.. co do łącza serwera na którym byłby ów hipotetyczny plik to jest to oczywiste że będą różne wyniki (można ich zrobić kilka przecież) ale jest to kolejna metoda którą możemy sami sobie przeprowadzić i porównać z pozostałymi a nastepnie wysnuć wnioski.. speedesty sprawdzaą łącznośc pomiedzy popularnymi witrynami a naszym hostem i zdaję sobię sprawę iż to że nasz ISP daje nam teoretycznie kosmiczną to w praktyce jest ona od nas do niego właśnie.. kolejna zmienna to natężenie ruchu.. jeżeli nadal nie rozumiesz iż nie zawierzam ogólnym opiniom/wynikom testów, bez szczegółowych informacji co było brane pod uwagę,  to będę musiał z tym spróbować żyć. Ja już się nie będę powtarzał. Bez odbioru w tym temacie. 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
Duszek
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...