Skocz do zawartości
Blord

Kłamstwo - prawda

Rekomendowane odpowiedzi

I tu nie moge sie zgodzic, nie jestem pewien czy to bylo trafnym wyborem, moje postepowanie. Zadzialalo to na mnie dowartosciowujaco " o jaki ja jestem madry, rozszyfrowalem go " ale z drugiej strony wywolalem cierpienie u czlowieka prawda, a ta prawda nic nie dala, czlowiek sie nie zmienil, jedyna zmiana jaka nastapila to zaczol mnie unikac... Wiec po co to bylo wogule??

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jesnak idealem, i czasem tez ide ta sama droga co wszyscy, wybieram klamstwo jako mniejszy dyskonfort dla innych osob, i znowu patrz oklamuje sie tu, bo tak naprawde to chodzi o moj wlasny konfort ktory moze zostac naruszony przez czlowieka ktory dowiedzial sie prawdy. . .( wszyscy jestesmy przede wszystkim egoistami - to trudna prawda)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

I tu nie moge sie zgodzic, nie jestem pewien czy to bylo trafnym wyborem, moje postepowanie.

Ja mówiłam o moim postępowaniu, Twojego nie oceniałam.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówiłam o moim postępowaniu, Twojego nie oceniałam.

No i zobacz kazdy mysli tylko o sobie  :facepalm:

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy, zapewniam Cię. :)

Jak pisałam wcześniej - moje kłamstwo, a raczej niepowiedzenie, wynikało właśnie z myślenia o innej osobie.

Niemniej czasem warto mieć w sobie też choćby nutę egoizmu. ;)

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nadal twierdzę, że prawda jest często krzywdząca i wcale życie w prawdzie nie daje szczęścia i dla prawdy nie warto niczego poświęcać.

Oczywiście nie uważam, że powinno budować się swoje życie i karierę na kłamstwie, ale równocześnie nie uważam, że powinno się stawiać prawdy zawsze ponad wszystko.

Zgodzę się z Tobą jaid w całej rozciągłości. Jednakże biorę również pod uwagę kwestię własnego sumienia. I tu zaczyna się problem. Skłamałam - sumienie mówi mi, że nie powinnam. Nie powiedziałam prawdy - że może jednak postąpiłam źle. Nie chcę, czy nie umiem powiedzieć prawdy komuś, bo wiem że go tym skrzywdzę. Jeśli nie powiem... możliwe że też go skrzywdzę. 

I tu nawiązując, kiedyś usłyszałam od bliskiej osoby: "gdybym wiedziała o tym wcześniej". I było mi bardzo, bardzo źle z tym, że pozwoliłam jej tkwić w tej "błogiej nieświadomości". 

Odwieczny dylemat: mówić prawdę, czy skłamać? A może lepiej milczeć...

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety wychowałem się w kłamstwie, albo bardziej w braku szczerości, nie mówieniu wprost. No i brzydząc się kłamstwem sam stałem się jego niewolnikiem. Żeby móc coś zrobić, gdzieś na chwilę pojechać, coś sobie kupiç bardzo często musiałem kłamać - bo bez tego pół swojego życia siedzialbym w domu albo tylko biegał za piłką. I tak teraz gdy już nie mam nad sobą rodzicielskiego bata staram się swoje potomstwo w prawdzie. Nie ma kar za szczerość nawet gdyby zrobiło największe zło.

A ja w tym jestem hipokrytą - bo sam może nie kłamie, ale nie potrafię szczerze rozmawiać o większości rzeczy, które robię a odbiegają od normy są tylko dla mnie - np moja obecność tutaj.

Ale wolę milczeć niż kłamać tych na których mi zależy.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Choć potrafię powiedzieć szczerze: nie, to nie przez te ciuchy wyglądasz grubo.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W okresach życia (mój stan emocjonalny określam jako: mało stabilny - wynik dużej krzywdy i traumy z dziecinstwa) gdy mam odwagę, a ktoś mnie poprosi o szczerą opinię to potrafię ją wyrazić. Oczywiście to z ciuchami to tylko był przykład.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...