Skocz do zawartości
Blord

Kłamstwo - prawda

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym żyć w świecie w którym jestem otoczony ludzmi którzy cenią prawdę, są gotowi jej wysłuchać i nie jest ona powodem do obrażania się, niesnasek czy nawet, zle zrozumiana, staje się pretekstem do ataku. Mówienie prawdy jest piękne i wartościowe ale rownież trudne i bardzo kosztowne. Nie wszystkich na to stać, a Ci którzy spróbowali z czasem musza polubić samotność ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Sama widzisz...

Ale też nie powiedziałabym, że nie zrobiłabym tego.... Nie chę być w takiej sytuacji...

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, wszystko zależy od sytuacji, to złożony temat

Niczego nie odkryje pisząc że ludzie szczerzy postrzegani są jako wredni. Nie chcę też wszystkich wrzucać do jednego worka ale wiele ludzi po prostu nie lubi prawdy...

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

prawdę też trzeba umieć powiedzieć, dobrać słowa do drugiej osoby, lub też rozłożyć w czasie przekazywanie tej prawdy

osobiście maksymalnie staram się mówić prawdę, zwłaszcza osobom które są dla mnie ważne

w innych, codziennych relacjach, wśród pozostałych osób tak naprawdę nie dostrzegam pola dla kłamstwa, bywa że strzelam z kałasza na końcu dodając, że to nie ochrzan czy ocena a wyłącznie moje postrzeganie sprawy

przykłady proste, umiem wprost powiedzieć, że nie będę z daną osobą na ów ciężki temat rozmawiać lub też nie chce wiedzieć co o niej sądzę bo ją niepotrzebnie ubodę, choć mało znam

czy osoby mówiące prawdę są postrzegane za wredne? chyba nie do końca, może raczej za trudne w rozmowie a nawet tępo uparte

gdy ktoś się na mnie obraża za usłyszenie szczerej prawdy, umiem przeprosić, że celem nie było dowalenie lecz pokazanie własnej oceny, a jak się dalej zachowa ta osoba no to jej sprawa

tak samo w relacjach z dziećmi, nie kłamię, tłumacząc rzeczywistość dostosowując komunikat do wieku, wg wielu osób czasami jest to postrzegane że za ostro idę w tej edukacji ale przykład, gdy po tygodniach śpiączki odszedł mój tata, dzieci które były z dziadkiwm bardzo związane emocjonalnie a my na bieżąco rozmawialiśmy ogólnie o śmierci, chorobach i ludzkich postawach wobec takich zdarzeń, śmiem twierdzić że uniosły to lżej, bo nie są chowane pod kloszem, że życie składa się z samych miłych zdarzeń

nie przypominam sobie kiedy ostatni raz kłamałam, lecz prawda jest taka że w relacjach czysto ludzkich umiem dość jasno i wyraźnie powiedzieć TAK, NIE bez wymyślania zbędnych tłumaczeń

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Tobą, sposób przekazania jest bardzo istotny.

Pisząc o wredności użyłem skrótu myślowego w sytuacji kiedy to rozmówca słysząc prawdę odbiera to niemalże jak atak na swoją osobę i może postrzegać kogoś jako wredną/wrednego.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

I tu zgadzam się z Iko w 100% w wielu kwestiach :).  Zależy też  komu, w jakiej sytuacji i w jaki sposób możemy powiedzieć prawdę. Co prawda nie lubimy być okłamywani, ale czy odrobina kłamstwa w niektórych przypadkach nie jest lepsza niż szczera prawda??? Oj trudne to, trudne. W życiu codziennym staram się być szczera, ale komu z nas nie zdarzyło się przemycić odrobiny kłamstewka?? ;)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym żyć w świecie w którym jestem otoczony ludzmi którzy cenią prawdę, są gotowi jej wysłuchać i nie jest ona powodem do obrażania się, niesnasek czy nawet, zle zrozumiana, staje się pretekstem do ataku. Mówienie prawdy jest piękne i wartościowe ale rownież trudne i bardzo kosztowne. Nie wszystkich na to stać, a Ci którzy spróbowali z czasem musza polubić samotność ;)

Nie zgodze sie z tym ze musza polubic samotnosc. Moim zdaniem mowienie prawdy jest oznaka dojrzalosci i sily osobowosci, ludzie slabi, maluccy, bezwartosciowi uciekaja od prawdy nie tylko z wygody ale dlatego ze nie potrafia sie z nia zmierzyc, nie maja tyle sily by wziasc na siebie odpowiedzialnosc za ta prawde, bo prawda zawsze wiarze sie z odpowiedzialnoscia. W ten sposob przeszlismy z tematu prawdy plynnie do zagadnienia ze ludzie oduczani sa od mlodosci brania na siebie odpowiedzialnosci co zwlaszcza widac kiedy mieszka sie za granica, tutaj w UK spoleczenstwo jest jedno pokolenie dalej w tej destrukcji ktora zachodzi w Polsce i widac jak na dloni efekty tej drogi... cholera znowu mi sie pesymizm wynikajacy chyba z jakiejs flustracji wlaczyl... 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposob przeszlismy z tematu prawdy plynnie do zagadnienia ze ludzie oduczani sa od mlodosci brania na siebie odpowiedzialnosci co zwlaszcza widac kiedy mieszka sie za granica, tutaj w UK spoleczenstwo jest jedno pokolenie dalej w tej destrukcji ktora zachodzi w Polsce i widac jak na dloni efekty tej drogi... cholera znowu mi sie pesymizm wynikajacy chyba z jakiejs flustracji wlaczyl...

rozwiń proszę wątek owej destrukcji, bo coś czuję, że bardzo się z Tobą niezgodzę :D

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nie lubimy być okłamywani, ale czy odrobina kłamstwa w niektórych przypadkach nie jest lepsza niż szczera prawda???

wg mnie ta odrobina może spowodować lawinę

lepszym wydaje się niewypowiedzenie, a tego się trzeba nauczyć zwłaszcza gdy jest się pytanym WPROST 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerość, absolutna szczerość.

Autobus:

- szanowny panie, niech pan się odwróci, bo jedzie panu z paszczy. ;)

No ciekawe jak zareagowałbyś na taką szczerość od obcego człowieka, dla którego nie byłoby żadnym problemem przejść 2 metry dalej. :D

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...