Skocz do zawartości
Cuckoldplace

terytorialność, urażona duma czy co...?

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ pieprzycie, przepraszam za wyrażenie, podświadomość czyli superego to jest właśnie ta część naszego umysłu na którą kompletnie nie mamy wpływu

Oczywiście, że nie mamy wpływu. Natomiast post factum możemy sobie uświadomić co było przyczyną wewnętrzną uruchomienia danej emocji.  

Co innego dla mnie oznacza terytorialność i urażona duma - to nie są dla mnie emocje, tylko stany wywołane przez emocje, ich następstwo.

Może masz i rację, że to nie emocje. Ciekawe podejście... 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

wiec czym to jest ?

terytorialnoscia ?

urazona duma?

zazdroscia?

chyba każdy z nas to inaczej przeżywa i odbiera... i każdy sobie to określa jeśli mu wystąpi...

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

jak coś jest podświadome, to jak można to pojmować???

powiedzialem "pojmowac",nie "rozumiec", bo rozumienie jest zwiazane ze swiadomym procesem umyslowym.  Nasz przyjaciel pies wiecej pojmuje niz my obaj wzieci, mimo,, ze nie rozumie.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzialem "pojmowac",nie "rozumiec"

zwał jak zwał, ale dalej uważam, że podświadomość, możemy "rozumieć", "pojmować" dopiero po fakcie, analizując nasze zachowanie.

"rozumienie jest związane ze świadomym procesem umysłowym", a "pojmowanie" to emocje?? Jeżeli tak to dalej będę twierdził, że emocji nie jesteśmy wstanie opanować, one są w nas, możemy natomiast panować nad swoim zachowaniem wynikającym z emocji.

Jednym to się udaje lepiej, innym mniej.

a pies też czasami pokąsa ;)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że jesteśmy w stanie emocje opanować. Rozumem właśnie.

Nie od razu. Czasami po chwili. Czasami po latach.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że jesteśmy w stanie emocje opanować. Rozumem właśnie.

emocje (uczucia), czy nasze zachowanie z nich wynikające ??? 

rozumem nie potrafię opanowywać uczuć, mogę co najwyżej starać się rozumem na nie reagować

po czasie wszystko jesteśmy wstanie opanować, nawet kaca ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Umiesz opanować zazdrość? Zostawić ją w sobie i nie siać dalej?

Umiesz opanować wściekłość by nie powiedzieć o jedno zdanie za dużo?

Umiesz opanować wylewającą się z Ciebie radość zdradzania tam gdzie nie powinna ona być widoczna?

tak tylko pytam ;) nie trzeba odpowiadać :)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Umiesz opanować zazdrość? Zostawić ją w sobie i nie siać dalej?

uczucia zazdrości nie potrafię, umie opanować reakcję na nie

Umiesz opanować wściekłość by nie powiedzieć o jedno zdanie za dużo?

wściekłość czuję, potrafię opanować reakcję na nią

Umiesz opanować wylewającą się z Ciebie radość zdradzania

radość mam w sobie, potrafię jej nie okazywać

tak więc dalej twierdzę, że panuję nad reakcją, nie nad emocją

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

tak więc dalej twierdzę, że panuję nad reakcją, nie nad emocją

Gratuluję umiejętności panowania nad emocjami, mało kto to potrafi.

trzeba jeszcze rozróżnić pojęcia dwa: emocja i uczucie

emocja to silna, gwałtowna reakcja pozytywna lub negatywna,powstała w wyniku  jakiegoś zdarzenia, z kolei uczucie to proces, atencja np. na inne osoby,uczucie jest pochodną emocji, które dana osoba / zdarzenia w nas wywołują i utrwalają, emocje są chwilowe, uczucia na ogół dłużej trwają niż emocje 

jeśli kogoś lubię to jest uczucie, ale ta osoba może doprowadzić mnie do wściekłości czyli wywołuje we mnie emocję, nad którą staram się lub nie zapanować w zależności od kontekstu,

i teraz tak, wg mnie nie zapanujesz nad uczuciem, a nad emocją jest to możliwe

ooo tak to ja rozumiem emocje, chwilowe stany czymś wywołane a uczucia to nie w tym temacie :)

wg mnie , nie da sie opanowac emocji , ale zalezy to w gruncie rzeczy od charakteru bywam impulsywna , szybciej robie niz mysle ...no i zastanawiam sie po fakcie nie w trakcie ..

jestem cholernie impulsywna, ale w otoczeniu tych bardzo bardzo bliskich mi osób, im potrafię armagedon zafundować (w zasadzie he he, podobno wystarczy w moje oczy spojrzeć by poczuć się jak zbity pies, a jak potem dołożę słowa....)

jednak, gdy jestem poza "pierwotnym środowiskiem", właśnie staram się panować nad emocjami, zwłaszcza tymi negatywnymi, bo też tak mam, że gadam / robię dopiero potem przychodzi refleksja, że może ktoś inny co innego miał na myśli a moja interpretacja była zła i robi się z tego emocjonalna chryja :)

mam takiego współpracownika, totalny malkontent, wiecznie niezadowolony, w życiu nie znałam taaakiego człowieka, jakież on we mnie negatywne emocje budzi a rozmawiam z nim normalnie, panuję nad tymi swoimi negatywnymi emocjami wobec tej osoby, bo mam dla niego uczucie współczucia, bo z takim podejściem to życie musi być strasznie przykre...

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie , nie da sie opanowac emocji ,

czyli co, jestem wkurwiony to zabijam ????  fakt zdarzają się zabójstwa w afekcie, ale jednak normalni ludzie panują nad emocjami.

uczucia, emocje, zwał jak zwał są w nas i w jakiś sposób na nie reagujemy, okazując to na zewnątrz. Jeden za byle co potrafi zabić , a drugi się tylko spojrzy z politowaniem, czy to znaczy że tym pierwszym targają większe emocje, albo bardziej kocha nienawidzi??? 

nie on poprostu nie potrafi panować nad swoimi reakcjami.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...