Skocz do zawartości
Jans

Głodówka lecznicza

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek podziękowanie dla Jansa za podjęcie tematu, który dla wszystkich może być bardzo przydatny.

Rowniez dziekuje @kluczniku za Twoje podziekowanie. Masz racje, ze to temat wazny i pozyteczny.

Pomimo tego , ze glodowka jest znana od tysiacleci i we wszystkich kulturach stosowana to jednak budzi ciagle kontrowersje.

Spowodowane jest to konfliktem miedzy rozsadkiem a instynktem ciaglego zaspokajania glodu.

Dopiero podczas glodowki po 3-4 dniach udaje sie wylaczyc ten instynkt i czlowiek juz go nie odczuwa i wtedy moze glodowac do woli.

Jesli ktos mnie spyta jak dlugo powinna trwac glodowka to odpowiem , ze ... kazda jest dobra.

Obojetnie czy 7 dni czy 40 dni.

Pozwala ona bowiem odpoczac organizmowi od ciaglego trawienia i wydalania.

Pozwala na balans procesow zyciowych i na wydalenie niepotrzebnych zlogow i toksyn.

Ciesze sie , ze Twoje spostrzezenia potwierdzaja tez moje i innych praktykujacych ta odnowe organizmu.

Tej akurat ksiazki nie znam ale polecam ja w celu doksztalcenia sie w roznych aspektach glodowek i wyszukania dla siebie optymalnej.

Z racji popularnosci glodowek i diet jest ich bardzo duzo na swiecie pod roznymi nazwami i roznych autorow.

Trudno dyskutowac ktora z nich jest najlepsza bo roznice miedzy nimi sa niewielkie.

Najlepiej wyprobowac jedna z nich i nastepnym razem ewentualnie przystosowac lepiej do wlasnych potrzeb.

Ciekawym faktem w glodowkach leczniczych jest mozliwosc wyjscia z typowych nalogow np tytoniowy,alkoholowy,narkotykowy.

Podczas glodowki nie odczuwa sie typowego "glodu" i pozniejsze wyjscie z tych nalogow jest duzo latwiejsze.

Glodowki nie nalezy traktowac jako diety odchudzajacej poniewaz ma calkiem inne zadanie jak tylko zmniejszenie wagi.

Zmniejszenie wagi w glodowce  jest "efektem ubocznym" ktory moze posluzyc pozniej do powrotu wlasciwej sylwetki i proporcji.

To zawsze jest dobry bodziec pokazujacy efekty.

A nasze autentyczne doswiadczenia z glodowka sa rownie wazne jak opisy ksiazkowe.

Warto sie nimi dzielic i pomagac sobie wzajemnie.

!  Zwracam rowniez uwage na sprzyjajaca teraz pore do rozpoczecia glodowki.

Mamy wlasnie poczatek wiosny czyli przednowek.

To pora rodzenia sie natury do zycia i odnowy.

Ta pora roku zawsze przez setki lat byla wykorzystywana do robienia glodowek bo przeciez zwykle plony byly o tej porze juz wyczerpane a wieksza ilosc slonca zapewniala energie i optymizm.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj przyklad, najlepiej wlasny .

Prosze bardzo:

1.  przerzucenie ok. 12 m3 kruszywa budowlanego z pryzmy na taczke , przewiezienie na odl. ok 60 m, wykiprowanie, ulozenie, wyrownanie i posprzatanie miejsca po pryzmie. wszystko w ramach jednego zadania i pracy ciaglej

2.  wycinka 2 drzew o srednicy pni 30-35 cm, odgalezienie, pociecie na kloce i reczna odwozka klocow na miejsce skladu. jedno zadanie

3.  odkopanie i udroznienie studni kanalizacyjnej gl. 1.6 m odsloniecie przewodu, odkopanie i wymiana czesci przewodu  na odc. 5-6 m doprowadzajacego , ustabilozowanie, uszczelnienie i zasypanie

4.  wymiana czesci oblacenia budynku, ok  6 m2: zdjecie blacharki, zdjecie izolacji, usuniecie deskowania, wymiana na nowe, uszczelnienie, zagruntowanie, spasownanie i montaz nowej blacharki, czyczczenie pod wymalunek. Jedno zadanie.

5.  plywanie: z jednego brzegu jeziora na drugi i z powrotem.  2 x 700 m

6.  mecz pilkarski, w polu

7. wycieczka rowerem, 55 km.

8. wycieczki piesze 25 - 30 km

9.  prowadzenie auta 2 x 420 km - jeden cykl

Itd itp.

Dopiero podczas glodowki po 3-4 dniach udaje sie wylaczyc ten instynkt i czlowiek juz go nie odczuwa i wtedy moze glodowac do woli.

Mowisz nie o glodowce, ale o wchodzeniu w glodowke. Godowka zaczyna sie od chwili, gdy instynkt jedzenia sie wycisza i dzieje sie to dosyc szybko.  Osoba wprawiona moze to zrobic w ciagu kilku godzin.

Jesli ktos mnie spyta jak dlugo powinna trwac glodowka to odpowiem , ze ... kazda jest dobra. Obojetnie czy 7 dni czy 40 dni.

Nie kazda dlugosc glodowki jest dobra dla kazdego.  Niezalezne od osoby, 7 dni to cos zupelnie innego niz 40.

Glodowki nie nalezy traktowac jako diety odchudzajacej

Po czesci - tak. Jesli ktos ma glebsze powodu niz schudniecie - oczywiscie.  Ale celem moze tez byc utrata wagi i nic w tym zlego.  Podczas glodowki zreszta doznaje sie takich stanow, ktore moga poglebic motywy i sens prowadzenia glodowki.

Wiec i po czesci - nie.

A nasze autentyczne doswiadczenia z glodowka sa rownie wazne jak opisy ksiazkowe.

Oczywiscie

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans, dnia 21 Marca 2017 - 00:53, napisał(a):

Podaj przyklad, najlepiej wlasny .

Prosze bardzo:

1. przerzucenie ok. 12 m3 kru

itd...

Bardzo dobrze. Szkoda tylko , ze nie napisales przy jak dlugo trwajacej glodowce mogles wykonywac taka prace fizyczna.

Zwykle zapytania dotycza wlasnie mozliwosci ciezkiej pracy w czasie glodowki.

Poza tym czlowiek czlowiekowi nierowny i nie mozna generalnie powiedziec ,ze kazdy moze glodowac i jednoczesnie wykonywac ciezka prace.

Jans, dnia 21 Marca 2017 - 11:43, napisał(a):

Mowisz nie o glodowce, ale o wchodzeniu w glodowke. Godowka zaczyna sie od chwili, gdy instynkt jedzenia sie wycisza i dzieje sie to dosyc szybko. Osoba wprawiona moze to zrobic w ciagu kilku godzin.

Glodowka zaczyna sie juz od chwili przygotowania do niej.Tego przygotowanie nie mozna zrobic w ciagu kilku godzin.

Najpierw musi nastapic przynajmniej czesciowe oczyszczenie organizmu przed rozpoczeciem zasadniczej glodowki czyli wykluczenie z codziennej diety miesa i produktow zawierajacych cukier.

Po to wlasnie sa te 3-4 dni a nie tylko kilka godzin bo trzeba przejsc na diete niskokaloryczna.

Organizm trzeba stopniowo przyzwyczaic do braku doplywu energii.

To samo dotyczy wychodzenia z glodowki ktore trzeba stopniowo przeprowadzic.

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz moje wczesniejsze lakoniczne posty na temat glodowki leczniczej wzbudzily duze zainteresowanie chcialbym podac dalsze wiarygodne wskazowki tym razem lekarzy i naturoterapeutow dotyczace tego tematu.

Pomoze to forumowiczom znalezc orientacje w gaszczu roznych niekoniecznie prawdziwych informacji w internecie na temat glodowek leczniczych.

Pomoze to tez trzezwo spojrzec na stanowisko lekarzy i naturoterapeutow w tym temacie.

Zachecam tutaj aby zapoznac sie z jedna z wielu prac Giennadija Malachowa naturoterapeuty z zawodu slusarza :

https://merlin.pl/lecznicza-glodowka-giennadij-malachow/2760166/

oraz na poczatek z dwoma tylko wykladami dr Ewy Dabrowskiej :

https://www.youtube.com/watch?v=tFlQXgbi2ns

https://www.youtube.com/watch?v=yJn4bf0chxc

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem kiedyś te filmiki. Dużo wiedzy przelanej dla przeciętnego kowalskiego, dlatego lubię tę panią ;) Mówi prosto i jasno, można śmiało każdemu polecić. Jeśli ktoś nie jest w stanie przejść od razu na taką głodówkę, zawsze może spróbować częściowo zobaczyć jak to jest i co najważniejsze trzeba sobie przygotować wiele PRZEPISÓW na dania, dzięki czemu można zjeść zdrowo i smacznie.

Jeszcze dwa lata temu nie uwierzyłbym, że teraz to piszę (jadłbym kabanoski/chipsy cebulkowe zapijając miodową perłą :D), a jednak zobaczyłem że nie jest tak źle i wszystko zaczyna się w głowie. Jak to mówi koksu "nie ma lipy!" :D

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Długotrwała głodówka nie detoksyfikuje. Nie ma czegoś takiego jak detoksyfikacja -

http://sceptycy.org/?p=1540

Długotrwała głodówka obniża tempo metabolizmu. Głodząc się długotrwale doprowadza się także do zatrucia mózgu i wątroby ciałami ketonowymi, co w aspekcie niemedycznym było/jest wykorzystywane do osiągnięcia odurzenia - głodówka bywa także przygotowaniem przed spożyciem substancji psychoaktywnych, które działają wtedy silniej lub innych praktyk zmieniających percepcję (np. długotrwały post łączony z pokutniczym biczowaniem prowadził do uwolnienia do krwiobiegu naturalnych substancji psychoaktywnych)  - wiedziano o tym kiedyś bardziej powszechnie, dziś ten aspekt bywa pomijany / przemilczany - nie na darmo Jung powiedział „Misterium wytworzyło rytuały; dziś znamy tylko rytuały – puste skrzynie, z których znikło złoto”.

A krótkotrwała (jednodniowa) głodówka podejmowana co kilkanaście/kilkadziesiąt dni rzeczywiście może pomóc odciążyć układ pokarmowy, ale w zasadzie tylko bardzo konsekwentne podjęcie świadomego zdrowego odżywiania prowadzi do zachowania zdrowia - cudowne diety, głodówki oczyszczające, suplementacja potrzebnych składników zamiast dostarczanie ich w formie naturalnej i właściwych proporcjach to sposób raczej na kłopoty niż recepta na zdrowie.

Pozdrawiam

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz przedstawionej tutaj wczesniej dr Ewy Dabrowskiej i jej wykladu na temat glodowki leczniczej polecam tlumaczona z jezyka niemieckiego ksiazke autorstwa

dr med. Hermanna Geesinga i dr med. Thomasa Adriana o tytule :

GLODOWKA LECZNICZA  Droga do ponownej mlodosci.

Wydawnictwo ASTRUM Wroclaw

ISBN 83-85242-16-3

Ksiazka omawia w sposob kompleksowy temat glodowki leczniczej i jest godna polecenia.

Autorzy ksiazki sa zgodni z przedstawionymi tutaj w temacie wnioskami dr Ewy Dabrowskiej.

Dr hab. Jadwiga  Biernat w Przedmowie ksiazki stwierdza, ze w Polsce niewiele osrodkow stosuje polecana przez dra Geesinga terapie.

Doswiadczenia dra Geesinga z pacjentami prowadzacymi glodowki lecznicze sa bardzo bogate a ich rezultaty czesto zdumiewaja i lekarza i pacjenta.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jansie ja się mogę pochwalić swoimi skutkami ubocznymi, widoczne na gołe oko. Otóż musiałem zmienić cała garderobę bo waga i wymiary zmieniły się bardzo po 6 miesiącach diet i ćwiczeń. Miałem 86kg, 96cm w pasie, a teraz waga 65kg i 84cm w pasie! Forma i sylwetka super, grunt aby nogi i mięśnie brzucha ćwiczyć to przynosi bardzo pozytywne efekty :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jansie ja się mogę pochwalić swoimi skutkami ubocznymi, widoczne na gołe oko. Otóż musiałem zmienić cała garderobę bo waga i wymiary zmieniły się bardzo po 6 miesiącach diet i ćwiczeń. Miałem 86kg, 96cm w pasie, a teraz waga 65kg i 84cm w pasie! Forma i sylwetka super, grunt aby nogi i mięśnie brzucha ćwiczyć to przynosi bardzo pozytywne efekty :)

Gratulacje ! Tak trzymac. A wiec mozna !

Dobrze , ze sie zabrales za siebie zanim jeszcze nie przekroczyles krytycznej granicy 100 cm w pasie.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje ! Tak trzymac. A wiec mozna !

Dobrze , ze sie zabrales za siebie zanim jeszcze nie przekroczyles krytycznej granicy 100 cm w pasie.

Wiele czynników złożyło się na to abym rozpoczął nowy rozdział, w tym niestety byłem zmuszony. W styczniu tamtego roku miałem wypadek (noga zlamana, miednica itp), a gdy przybrałem na wadze z powodu braku ruchu jeszcze gorzej się czułem i moje zdolności robiły się słabe. Żeby czuć się dobrze, być zdrowym samcem dla żony (może i nie tylko? :D), rehabilitować się, połączyłem dietę i ćwieczenia. W dodatku nie pije alko % i zaprzestałem papierosów. Nie chwaląc się, ale jestem dumny sam z siebie! :D huehuehue  :redevil:

A pomysleć że kiedyś jadło się fast foody, piło napoje gazowane i procentowe w dużych ilościach (potrafiłem wypić dziennie litr tigera! O_o), fajki i domówki non stop. Kiedyś sam bym się śmiał z samego siebie, ale widzę teraz jaką drogę trzeba pokonać aby "dorosnąć" ;) Jeszcze mam córkę 2 letnią, więc mogę bawić się z nią, opiekować i zawsze być przy niej w pełnej sprawności :] No i żona chyba nie narzeka, chyba że od nadmiaru mojej osoby :D haha

Polecam wszystkim, bo to działa lepiej niż redbul! Dodaje skrzydeł i nie tylko :mbanana:

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...