Skocz do zawartości
Jans

BITCOIN

Rekomendowane odpowiedzi

Popularne ostatnio w sieci stały się narzędzia oparte rzekomo na Sztucznej Inteligencji, które inwestują za nas, przewidując z rzekomo 90% skutecznością sytuację na rynku. Ile w tym prawdy, ktoś korzysta/korzystał?

Czytałem o tym ostatnio co nieco i wiele pozytywnych "opinii" i "testów".

Ile w nich prawdy, a ile z nich to fake newsy tak jak ten wykorzystujący osobę Roberta Lewandowskiego? Ktoś coś?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, bigboy89 pisze:

Popularne ostatnio w sieci stały się narzędzia oparte rzekomo na Sztucznej Inteligencji, które inwestują za nas, przewidując z rzekomo 90% skutecznością sytuację na rynku. Ile w tym prawdy, ktoś korzysta/korzystał?

Czytałem o tym ostatnio co nieco i wiele pozytywnych "opinii" i "testów".

Ile w nich prawdy, a ile z nich to fake newsy tak jak ten wykorzystujący osobę Roberta Lewandowskiego? Ktoś coś?

Takie narzędzia istnieją na pewno dla tradycyjnych modeli inwestowania. Zwykle gwarancja ich skuteczności zwiększa się wraz z czasem inwestycji. Krótkie okresy to większe ryzyko niewstrzelenia się w trendy ale i większe wachania zysków/strat przez co można więcej zarobić (lub stracić). Inwestycje długoterminowe opierają się na tym, że jeżeli 90% procent trendów zostanie prawidłowo przewidzianych to przy umiarkowanym stopnio inwestowania wypracowanie zysku jest niemal pewne choć nie będzie to bardzo wysoka stopa. Tyle teorii.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Wichura pisze:

Takie narzędzia istnieją na pewno dla tradycyjnych modeli inwestowania. Zwykle gwarancja ich skuteczności zwiększa się wraz z czasem inwestycji. Krótkie okresy to większe ryzyko niewstrzelenia się w trendy ale i większe wachania zysków/strat przez co można więcej zarobić (lub stracić).

Dokładnie coś takiego słyszałem. Na początku niektórzy tracili, ale w kontekście dłuższego okresu wychodzili na plus i to całkiem sporo

9 minut temu, Wichura pisze:

Tyle teorii.

No właśnie stąd moje pytanie, czy są tutaj praktycy jeśli chodzi o kryptowaluty, żeby odnieść się szerzej do mojego pytania?

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, bigboy89 pisze:

No właśnie stąd moje pytanie, czy są tutaj praktycy jeśli chodzi o kryptowaluty, żeby odnieść się szerzej do mojego pytania?

Sam z tych narzędzi nie korzystałem ale znam osoby które w tym siedzą i potwierdzają skuteczność. Do przełożenia tego na rynek kryptowalut podszedłbym jednak sceptycznie. Zbyt duża nieprzewidywalność rynku i zbyt duże/nagłe skoki jak dla mnie. Z drugiej jednak strony są osoby które to w miarę dobrze też przewidują

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Wichura pisze:

Z drugiej jednak strony są osoby które to w miarę dobrze też przewidują

Przypadek, przyjacielu, przypadek...

Samo stwierdzenie, „przewidują” , wskazuje, że to nie jest nauka ścisła. Na forexie jestem od lat, i dzięki temu że jestem praktykiem, a nie teoretykiem, mam mocny dystans do prognoz fx,, kryptowalut. 

Trener Łazarek mawiał :, „gramy na typowe udo, albo się udo, albo nie udo”  i to jest chyba najlepsza taktyka na kryptowaluty z punktu widzenia drobnego inswestora. Jeśli masz jakaś kwotę wolną do zainwestowania, i do stracenia, i nie są to wszystkie twoje oszczędności, to się zabaw. Albo się udo, albo nie udo.

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.09.2019 o 07:22, bigboy89 pisze:

Sporo jest narzędzi opartych na data miningu, sieciach neuronowych etc. Jak wszystko mają swoje wady i zalety. Podstawową zaletą narzędzi opartych na róznego rodzaju algorytmach jest to, że eleminują kluczową ludzką słabość, czyli psychikę i jej reakcje na  zmienności rynku. Maszyna nie zachowa się jak człowiek i nie wpadnie w panikę, nie pójdzie w owczy pęd etc.

Wady? Sieci neuronowe z nazwy są sztuczną inteligencją, ale do tej naszej inteligencji im daleko. Nie ma obecnie narzędzi analitycznych ani zautomatyzowanych modeli, które wzięłyby pod uwagę wszystkie dostępne informacje o rynkach finansowych, o gospodarce czy polityce, która na nie wpływa etc. Po prostu liczba zmiennych jest tak duża, że żaden algorytm nie byłby w stanie tego obrobić i zostać programem inwestującym ze skutecznością Warrena Buffeta.

Kto i w jaki sposób przewidzi na przykład, że niejaki Donald Trump napisze na wkurwie tłita i  zaora na wiele tygodni rynki:) A tak się dzieje...

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że zorganizowane modele inwestycyjne są bardziej efektywne w dłuższym horyzoncie czasowym. Ale żaden porządny fundusz inwestycyjny nie mógłby się opierać tylko na automatach i algorytmach, muszą też być żywi traderzy, ilościowcy, którzy cały czas modyfikują algorytmy i analizuą dane itp. 

Generalnie więc maszynka, która będzie za nas inwestowała z dabielną skutecznością, to na dzień dzisiejszy wg. mojej wiedzy nieosiągalny miraż.

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Te reklamy Lewandowskim to oszustwo. Gdzieś widziałem w sieci informacje ze ktoś bezprawnie wykorzystuje jego wizerunek. Jeśli ktoś  kradnie fotki to tym bardziej ukradnie Twoje pieniądze. Lewy by się nie bawił w jakieś forex krypto przy takiej kasie jaką zarabia. Anka zresztą  parę groszy do domu też przyniesie. Forex czy CFD można spróbować ale po solidnej dawce wiedzy i wycwiczenia charakteru. Zacząć od małych kwot i do dzieła.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej podchodzę do tego sceptycznie. Dzisiaj pieniądz realny jest wirtualny, ze względu na płatność kartami i elektronicznie. Boje się jak to z kryptowalutami będzie. Każdemu kto w to się bawi, oczywiście życzę realnych zysków.

• Facepalm 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...