Skocz do zawartości
Jans

BITCOIN

Rekomendowane odpowiedzi

No i powoli wraca byczy trend. Mozliwe, ze w zwiazku z ETF.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No i powoli wraca byczy trend. Mozliwe, ze w zwiazku z ETF.

Raczej szybko niz powoli. W 3 miesiace 1BTC zyskal 1.000 USD

Ale trend oczywisty.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

W wyniku przeprowadzonych testow okazalo sie jednak , ze realne zyski “gornikow” czyli kopaczy naszch Bitcoinow I innych sa znikome. Nie powinno to nas uspokajac bo my tracimy realne pieniadze z powodu zuzycia pradu przez nasze komputery.

Nie słyszałem żeby ostatnio ktokolwiek kopał BTC w taki sposób bo to się w żaden sposób nie opłaca nawet dla osób atakujących. BTC obecnie kopie się na układach ASIC. Jest to jedna z kolejnych "ewolucji" najpierw kopano na CPU, potem odkryto że możliwe jest to na kartach graficznych i do tego dużo bardziej opłacalne. Nastąpił wtedy nagły skok hash rate sieci. Następnie przerzucono się na ASIC.

Teraz najpopularniejsza krypto przy takich działaniach jak ataki na komputery, czy ostatnio bardzo popularne skrypty w stronach jest MONERO gdyż zapewnia bardzo wysoką anonimowość. Jednak wydaje mi się że stosunkowo niedługo odejdzie to do lamusa z względu na coraz mniejszą popularność algorytmu konsensusu Proof of Work oraz trend przechodzenia na rozwiązania takie jak Proof of Stake - np. EOS.

On

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.11.2018 o 12:07, Wichura pisze:

A Bitcoin dalej nurkuje.

W dodatku okazuje się że da się "dodrukować" kyptowalutę, czyli zrobić coś, teoretycznie niemożliwego. Coś co było najmocniejszą stroną krypto "niemożność dodrukowania" to jednak fikcja. Pisał o tym Portal Zaufanatrzeciastrona. Na jednej z giełd, możliwe było podrobienie timestampu oraz manipulowanie "trudnością" giełdy:

https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/ekspresowe-drukowanie-kryptowalut-czyli-jak-szybko-stac-sie-bogatym/

Bardzo interesująca lektura, tak w nawiasie.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest faktycznie ciekawe szczególnie w kontekście tego, że obecnie większość kluczy została już wykopana > efektywność kopania spada > opłacalność kopania spada > wartość Bitcoina i zainteresowanie kryptowalutą spada. Czyżby zatem próba wypuszczenia dodatkowej puli mogłaby byc próbą odbicia się od regresu ? Z drugiej strony artykuł z tego co przejrzałem nie dotyczy Bitcoina jako takiego. Z trzeciej tu nie mówimy o "dodruku" czyli pojawieniu się nieistniejących (i nie mających wcześniej istnieć) bloków a jedynie o zhakowaniu aby kopać je szybciej. Tak czy inaczej ciekawe...

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Wichura pisze:

Z drugiej strony artykuł z tego co przejrzałem nie dotyczy Bitcoina jako takiego.

Dlatego użyłem sformułowania krypowaluta a nie Bitcoin.  Tak czy inaczej, jedno i drugie, jest kryptowalutą i "skoro coś się wydarzyło, to znaczy że może się wydarzyć". Ta stara jak świat zasada, zawsze się sprawdza. Skoro znalazł się sposób z timestampami w tej walucie, to znajdzie się inny sposób na inną kryptowalutę, lub nawet na przesławny Bitcoin.

39 minut temu, Wichura pisze:

Z trzeciej tu nie mówimy o "dodruku" czyli pojawieniu się nieistniejących (i nie mających wcześniej istnieć) bloków a jedynie o zhakowaniu aby kopać je szybciej. Tak czy inaczej ciekawe...

Czy to nie jedno i to samo co "dodruk"? Zaistniała waluta, której miało nie być. To tak samo, jakby włamać się do Mennicy Państwowej i korzystając z jakichś błędów oprogramowania drukarek, dojebać do druku dwa razy tyle hajsu ile miało być drukowane, i tę nadwyżkę wywieźć tirami w ustronne miejsce.  A to wszystko i tak jest pikuś w porównaniu z tą wpadką TheDao, który reklamował się mniej więcej tak, że "możliwości skryptu są jednocześnie Regulaminem zasad":

https://niebezpiecznik.pl/post/znalazl-blad-w-funkcji-i-sprytnie-wyprowadzil-56-milionow-dolarow-w-wirtualnej-walucie/

Wszystko więc wskazuje na to, że skoro dało się podpierdolić 56 milionów dolarów w wirtualnej walucie z TheDao, to znaczy że legalnie się dało, bo skrypt to umożliwił. A przecież "skrypt to regulamin i zasady". Wszystko co da się zrobić, jest dopuszczalne. Przeczytajcie, bo niezłe z tego wyszły hocki klocki, coś na wzór "Hej Górnicy nie dajcie się zaktualizować, wspólnie opierdolmy TheDao do czysta" :) Bo przecież atakujący chce przekupić Górników, i oferuje im 15 milionów dolarów w zamian za to, by nie zainstalowali aktualizacji "uwsteczniającej" atak. Są nawet oficjalne apele.

Atakującego :)

Paranoja.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Sem. pisze:

Czy to nie jedno i to samo co "dodruk"?

Dla mnie nie. W moim rozumieniu to jest tak: dajmy na to, że pula łańcuchów dla danej kryptowaluty to 1mln. Aktualnie jest wykopanych 950 tyś więc zostało 50 tyś "niewykopanych" łańcuchów i teraz można tak:

1. Zhakować kryptowalutę tak, żeby dużo szybciej kopać pozostałe 50 tyś i z taką sytuacją mamy tutaj do czynienia.

2. Zhakować system tak aby się pojawiły "lewe" łąńcuchy co nazwałbym właśnie "dodrukiem" a pula 50 tyś pozostałych jest nienaruszona.

Tak przynajmniej ja to rozumiem, choć być może rozumiem źle ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wichura pisze:

Dla mnie nie. W moim rozumieniu to jest tak: dajmy na to, że pula łańcuchów dla danej kryptowaluty to 1mln. Aktualnie jest wykopanych 950 tyś więc zostało 50 tyś "niewykopanych" łańcuchów i teraz można tak:

1. Zhakować kryptowalutę tak, żeby dużo szybciej kopać pozostałe 50 tyś i z taką sytuacją mamy tutaj do czynienia.

2. Zhakować system tak aby się pojawiły "lewe" łąńcuchy co nazwałbym właśnie "dodrukiem" a pula 50 tyś pozostałych jest nienaruszona.

Tak przynajmniej ja to rozumiem, choć być może rozumiem źle ;)

Hej :)

ad 1. Rozumiem o co Ci chodzi, natomiast jednak mimo tej samej puli coś się dzieje szybciej, wiec zwiększa to podaż pieniądza jaka jest dostępna w czasie. A czas to pieniądz :) . Można powiedzieć ze to forma „dodruku”

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...