Skocz do zawartości
Jans

BITCOIN

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz ostrzegam lepiej sobie odpuścić a dla przykladu dam przestroge z mojego życia.

Inwestowalem na GPW w czasie gdy notowania byly jednorazowe 3 dni w tygodniu, powiększyłem swoj kapitał ok 10 razy (nie zostalem milionerem bo kapital 16 latka byl mały ;). Str ze stanów mowil że u nich ostrzegają że spółki na GPW sa przewartosciowane i zaraz to padnie posluchalem go i wszystko sprzedałem ale jak kazdego dnia notowań ceny rozly o 10% to żal mi sie zrobilo ze nie zarabiam wiec znowu kupiłem potem po jakichs 2 tygodniach zaczęło taniec koniec końców i tak zarobilem wiecej niz inflacja i odsetki razem wziete ale bylo to mniej co miałem wczesniej. Wedlug mnie cena bitcoina jest tyakim momentem (przypomnijcie sobie gorączkę .com kazda firma ktora oglosila ze wchodzi w internet szybowala w górę nawet taka garbarnia skór ;))

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wchodźcie w żadne konszachty z "wilkami z Wall Street", naganiaczy na ryzykowne "inwestycje" jest bez liku. BTC owszem, trwa teraz histeria ale wykres jest max pionowy, póki co idzie jak burza domykając tylko korekty ale rynek jest strasznie gorący. Proponowałbym jedynie aktywnym traderom potrafiącym mierzyć korekty i handlować z ciasnym SL, obcemu nie oddałbym moich pieniędzy w zarządzanie na rozgrzanym rynku.
https://pl.investing.com/currencies/btc-usd-chart

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w Bitcoinie przeraża ilość pożeranej przez niego energii: http://wysokienapiecie.pl/technologie/2719-bitcoin-rekordowo-energochlonna-waluta.html.

"Bitcoin potrzebuje tyle samo prądu, co na przykład Maroko, ma niedaleko do Danii i Białoruś. Jego udział w globalnym zużyciu [prądu] wynosi 0,13%."

Zużycie energii przez Bitcoina w terawatogodzinach (tera = tysiąc miliardów = 10^12) na rok:

https://ocs-pl.oktawave.com/v1/AUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2/spidersweb/2017/07/bitcoin.png

Bitcoin zużywa rocznie tyle prądu, co całe państwa jak: Chorwacja, Korea Północna, Tunezja czy Liban.

Bitcon potrzebuje około 15TWh energii rocznie i wartość ta ciągle rośnie (nie jest to zużycie stabilne lecz stale rosnące). Widać, że trwa wyścig komu przypadną "darmowe" bitcoiny z powoli kończącej się puli 21 milionów. Ciekawy jestem jak się zmieni sytuacja, gdy ostatnie bitcoiny zostaną zdobyte? Jaka będzie wówczas ekonomia bitcoina? Czy farmom bitcoinowym będzie opłacać się zarabianie na opłatach za potwierdzanie transakcji? Czy pokryje to koszty prądu dla tak prądożernych kryptowaluty? Czy użytkownicy bitcoina będą skłonni płacić za potwierdzanie transakcji i gdzie spotkają się popyt i podaż za te opłaty transakcyjne?

Podobno jedna transakcja na bitcoinie pochłania 185 KWh (kilowatogodzin) energii elektrycznej, czyli kosztuje to około 100 zł w cenie polskiego prądu. Kto tyle jest skłonny zapłacić za transakcję przelewu? Na chwilę obecną opłaty te finansują nagrody w postaci puli "darmowych" bitcoinów.

Aczkolwiek koszty transakcji mogą być znacznie niższe. Podobno obecnie są one głównie potwierdzane przez Chińczyków (około 90% transakcji), którzy lokują farmy komputerowe (tzw. "koparki bitcoinów") w lokacjach z tanim prądem (i blisko elektrowni, bo pobierają prąd rzędu 1000 MWh dziennie - Bitmain Technologies) i z niskimi temperaturami otoczenia (by jak najmniej marnować prądu na chłodzenie sewerowni klimatyzatorami).

Z drugiej jednak strony, gdyby spojrzeć ile energii ludzie "marnują" na dotychczasowe rozwiązania finansowe (wszelakie instytucje bankowe z całą infrastrukturą), to być może bitcoin nie jest aż tak energetycznie zły? Tym niemniej sądzę, że bitcoin czeka kolejna zmiana w technologii by przynajmniej trochę zmniejszyć zużycie prądu, nie zmniejszając zarazem jego wiarygodności (uzyskiwanej dzięki potwierdzaniu transakcji wykonaniem prądożernych obliczeń, którą może dałoby się przesunąć na bardziej ekologiczne rozwiazanie związane np. z jakąś funkcją bieżącego czasu?).

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak donosi Bankier wykopano już 80% dostępnych Bitcoinów więc o kolejne po pierwsze będzie trudniej ponieważ został przekroczony kolejny pułap jak też oczywiście wpływa to na cenę. Artykułu przepisywać nie będę. Odsyłam:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/80-proc-bitcoinow-juz-wykopano-O-kolejne-bedzie-coraz-trudniej-7567127.html

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś skorzystał na moich przestrogach (i dzieki nim nie stracił) to dam sobie postawić piwo ;)))

to ja też, ja też chcę piwo :D Ponieważ coś tam wspominałem:

To jest bańka, która pęknie

Jebło jak chuj. 70% wartości w dół.

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...