Skocz do zawartości
Jans

BITCOIN

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z tym , ze temat regularnie zbacza na jalowa dyskusje o „wrozkach“ , „bańkach finansowych“ i tym podobnych produkcjach forumowych „mentorow“ prosze o zamieszczanie w tym temacie tylko konstruktywnych wypowiedzi nie powielajacych ciagle tego co zostalo juz wczesniej kilkakrotnie powiedziane w dyskusji.

Straszenie ryzykami Bitcoina zostalo juz na samym poczatku tematu dostatecznie podkreslone.

Teraz przyszedl czas zeby odstawic bicie piany i zaczac prezentowac stanowiska instytucji finansowych i bankowych na swiecie w kwestii Bitcoin.

Te stanowiska w swiecie realnych walut sa istotne w odniesieniu do Bitcoina a nie tylko nasze forumowe fantazje w tym temacie.
Nasze anonimowe stanowiska forumowiczow maja tylko wtedy wartosc gdy podajemy pod rozwage sprawdzone fakty na swiecie w ramach wirtualnych walut .

1 Kwietnia 2017 japoński rząd nadał Bitcoinowi oficjalny status „przedpłaconego środka płatniczego”.

Niemcy uznają walutę za pełnoprawny środek płatniczy.
Warto sie nad tym faktem pochylic.

Jako dorosli ludzie mamy prawo dowolnie dysponowac wlasnymi srodkami finansowymi tak jak to robimy podczas gry w totolotka lub obstawiajac konie na Sluzewcu albo tez kupujac akcje w banku.
Tyle tylko, ze to nie sa nowe sprawdzone fakty i nie dotycza walut wirtualnych.

Dodam jeszcze , ze Wences Casares, CEO portfela Xapo i członek rady dyrektorów firmy PayPal prognozuje , że wartosc jednego BTC może wzrosnac do 1 miliona dolarów w ciągu 5-10 lat.

On nie wysyla inwestorow do wrozki Magdy .

Jak wiadomo Bitcoinów może być tylko 21 milionów. Ludzi na świecie jest już około 7,5 miliarda.
Bitcoin jest podzielny do 8 miejsc po przecinku więc spokojnie będzie możliwe aby jego wartość mogła dalej rosnąc.

Prosze wiec o powrot do konstruktywnej dyskusji.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam dwie niedawne  wypowiedzi  czołowych postaci z Wall Street o bitcoinie -źródło Wall Street Journal - https://blogs.wsj.com/moneybeat/2017/10/13/why-james-dimon-and-larry-fink-arent-buying-bitcoin/ 

James Dimon z JP Morgan Chase -  "Osobiście nie widzę żadnej wartości, w czymś co nie ma aktualnej wartości. nic mnie nie obchodzi po co, jak i kto handluje bitcoinem. Jeżeli jesteś na tyle głupi, żeby go kupować, któregoś dnia zapłacisz za to cenę".

"Rządy, któregoś dnia to zniszczą. Władze lubią wiedzieć gdzie są pieniądze, kto je ma i co z nimi robi. Gdybyście nie zauważyli, Rządy lubię kontrolować swoją walutę, lubią kontrolować swoją ekonomię. Chiny już sobie z tym poradziły. Mówią, że Japonia zaakceptowała Bitcoina, ale to nieprawda. Japonia zaakceptowała cyfrową walutę, jako środek płatniczy a nie jako walutę, a to nie to samo, to ogromna różnica". 

Larry Fink z Blacrock Inc. - "Pozwólcie mi powiedzieć jedną rzecz o Bitcoinie. Bitcoin, to indeks, który pokazuje nam jaki jest popyt na świecie na pranie brudnych pieniędzy". 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłam jeszcze raz tłumaczeni, bo miałem problemy techniczne z wysłaniem wiadomości a link chyba źle odsyła

James Dimon z JP Morgan Chase -  "Osobiście nie widzę żadnej wartości, w czymś co nie ma aktualnej wartości. nic mnie nie obchodzi po co, jak i kto handluje bitcoinem. Jeżeli jesteś na tyle głupi, żeby go kupować, któregoś dnia zapłacisz za to cenę".

"Rządy, któregoś dnia to zniszczą. Władze lubią wiedzieć gdzie są pieniądze, kto je ma i co z nimi robi. Gdybyście nie zauważyli, Rządy lubię kontrolować swoją walutę, lubią kontrolować swoją ekonomię. Chiny już sobie z tym poradziły. Mówią, że Japonia zaakceptowała Bitcoina, ale to nieprawda. Japonia zaakceptowała cyfrową walutę, jako środek płatniczy a nie jako walutę, a to nie to samo, to ogromna różnica". 

Larry Fink z Blacrock Inc. - "Pozwólcie mi powiedzieć jedną rzecz o Bitcoinie. Bitcoin, to indeks, który pokazuje nam jaki jest popyt na świecie na pranie brudnych pieniędzy". 

James Dimon z JP Morgan Chase -  "Osobiście nie widzę żadnej wartości, w czymś co nie ma aktualnej wartości. nic mnie nie obchodzi po co, jak i kto handluje bitcoinem. Jeżeli jesteś na tyle głupi, żeby go kupować, któregoś dnia zapłacisz za to cenę".

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

O ile nie miałem wcześniej doświadczenia z kryptowalutami o tyle dziś zainteresowałem się gridcoin'ami aby po kilku godzinach grzebania w temacie porzucić go ale po kolei...

Jest sobie coś takiego jak BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) będące platformą skupiającą różne projekty z dziedziny obliczeń rozproszonych na potrzeb nauki. Zasadniczo chodzi o to, że ochotnicy mogą zainstalować na swoich komputerach program który udostępnia wolne zasoby procesora do obliczeń różnych projektów naukowych (coś a'la osiągnięcie potrzebnej do obliczeń naukowych mocy superkomputera poprzez zebranie zasobów komputerów wolontariuszy). No i spoko. Sama idea jest słuszna, niewymuszona, można pomóc więc czemu nie. Wolontariusze mają za to zasadniczo satysfakcje oraz poczucie dobrze spełnionego obowiązku. Sami wybierają projekty i decydują czy będą pomagać w liczeniu struktur białek na potrzeby medycyny i walki z chorobami, liczyć modele klimatyczne czy trajektorie asteroid, Są też zespoły w które można się łączyć, rywalizować w nich w tym kto ile policzył itd. Niemniej dziś zainteresowałem się zespołem gdzie efekty naszych obliczeń mają przekładać się na gotówkę w postaci Gridcoinów. No i tak.

Sam kurs Grindoina np w stosunku do BTC jest żałosny jak cholera co nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem. Do programu można przystąpić na dwa sposoby:

-Tzn "pool". Zakłada on tyle, że zapisujesz się do programu, rejestrujesz na stronie, dołączasz do "pool"a i podajesz adres swojego portfela Gridcoinów. Jest to sposób dużo łatwiejszy i prostszy gdyż nie trzeba konfigurować zbytnio klienta Gridcoinów, trzymać clienta najlepiej cały czas online, wszystko leci na jedno konto gdzie serwer przydziela wewnętrznie punkty w zależności od wkładu. Jednocześnie ten sposób daje mniejszy zysk za obliczenia oraz pozbawia praktycznie wszystkich statystyk czyli w sumie jedynej wartości dodanej jeżeli chodzi o fan brania udziału w takich obliczeniach.

- liczenie "solo". Tu jest się zupełnie niezależnym ale to zabawa dla ludzi którzy faktycznie są nastawieni na kopanie na poważnie a nie na połączenie przyjemnego z pożytecznym. Wszystko łącznie z osobnym klientem Gridcoinów konfiguruje się osobno, komp na którym jest klient najlepiej żeby był cały czas online, najlepiej zainwestować w sprzęt i jak wszystko dobrze pójdzie to przy dobrych wiatrach wyciągniesz więcej niż na czteropak piwa miesięcznie.

Zasadniczo więc temat odpuściłem i z kryptowalutami dalej nie będę miał bliższego związku z z Boinc'em zostanę dla własnej satysfakcji i zabawy.

Sznurki dla ciekawskich:

Strona oficjalna BOINC: https://boinc.berkeley.edu/

Wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Open_Infrastructure_for_Network_Computing

Jedna z lepszych Polskich stron o Boinc: http://www.boincatpoland.org/

Strona oficjalna Gridcoin: http://www.gridcoin.us/

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam uwagę na jeden szczegół który umyka chyba wszystkim miłośnikom wirtualnych towarów tak jak bitcion one wszystkie działają "na prąd" oczywiście oprócz nikłego ryzyka burzy elektromagnetycznej (na skutek władowań elektromagnetycznych na słońcu) wywołującej ogólnoświatowe kłopoty jest ryzyko prostej interwencji rządów przez "wyłączenie wtyczek" poczytajcie sobie jak szwajcaria w praktyce zlikwidowała tajemnicę bankową - inne rządy gdy miały interes wywarły skuteczną presję na szwajcarię która praktycznie żyje z tajemnicy bankowej ;))

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Pan juz powinien na emeryturze być.  Nikt go nie musi do niczego przekonywać ;)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

kto by pomyślał że na początku kosztował dosłownie grosze a teraz 12tys $

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...