Skocz do zawartości
Jans

BITCOIN

Rekomendowane odpowiedzi

a alty przezywaja taki rozkwit, ze stawiam zaraz 2 dodatkowe koparki :)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

BTC dalej rosnie

post-8255-0-29911700-1496529546_thumb.png

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

BITCOIN to dopiero poczatek. Tutaj dalsze informacje na ten temat.

Rynek cyfrowej (krypto) waluty rozwija sie dynamicznie na calym swiecie z roznych powodow.

BITSTAMP to rodzaj kantoru cyfrowej waluty wprowadzajacego rowniez LITECOIN i ETHEREUM do handlu.

https://www.bitstamp.net/

Tak wiec BITSTAMP jako licencjonowany i najwiekszy w Europie partner objal wlasnie siedzibe  w Luxemburgu .
Wszystkie 28 panstw czlonkow Unii Europejskiej  zaakceptowalo ta platforme finansowa.
LTC / BTC, LTC / EUR i LTC / USD sa juz od poczatku czerwca tego roku realizowane.
Litecoin (LTC) z powodzeniem aktywuje Segregated Witness (SegWit) *.

Bitstamp podkreslil swoja otwartosc na przyjecie do asortymentu dalszych walut wirtualnych.

Wartosc BTC dalej gwaltownie rosnie.Od poczatku tego roku wzrost ten wyniosl wiecej niz dwukrotnosc .

BTC ze swoim rynkowym udzialem ponad 41 Miliardow  USD jest obecnie najwieksza wirtualna waluta na swiecie.

Na poczatku tego roku powstala kapitalowa grupa firm Enterprise Ethereum Alliance (EEA) aktywnie promujaca wirtualne waluty.
Jej zadaniem bylo rowniez wytworzenie nowej wlasnej waluty.
W ten sposob powstala nowa waluta ETHEREUM (ETH) ktora w czwartek osiagnela wartosc 210 USD / ETH to jest 144% przyrostu w tym tygodniu.
Do udzialowcow w EEA naleza JPMorgan, Microsoft i Intel.

*Segregated Witness (SegWit)   to Update dla Kodu Zrodlowego Bitcoin Core pochodzace od Bitcoin Core Team. Bitcoin Core Client  i Core Node jest najbardziej znanym na swiecie Bitcoin software.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zdobywac Bitcoiny ?

To wirtualna waluta a wiec trzeba ja “wirtualnie “wydobywac”.

„Wydobywanie“ przez “gornikow” kryptowaluty np. Bitcoinow to proces w pelni zautomatyzowany i

zorganizowany.

Po to zeby czerpac zyski potrzeba tak jak w kazdej inwestycji zrobic kalkulacje wstepna  i biznes plan.
Taka dzialalnosc gospodarcza trzeba zarejestrowac i opodatkowac w Urzedzie Skarbowym.

Kapital poczatkowy to minimum 10.000 PLN. Gornej granicy nie ma , bo im wieksze inwestycje tym wieksze zyski.

Trzeba sie liczyc z regularnymi i znacznymi wydatkami na energie elektryczna.

Trzeba wynegocjowac z ZE korzystna taryfe.
Doprowadzenie do domu 3 faz czyli tzw „sily“ to koniecznosc.

Zainstalowanie w domu rekuperatorow w celu czesciowego odzysku ciepla z “koparek” do ogrzewania i wentylacji mieszkania to koniecznosc.

To tez inwestycja!

Tutaj podpowiedz do konstrukcji wlasnego rozwiazania :

http://instalator24.net/wiadomosci/artykul/rekuperacja-podstawowe-informacje/

Zwracam uwage na gwaltowny wzrost cen wysokiej klasy kart graficznych (nawet do 100 %) uzywanych w “koparkach”.

W zwiazku z tym ceny rynkowe dobrych kart  graficznych uzywanych rowniez do zaawansowanych gier komputerowych beda rosly coraz bardziej. 
Przy minimalnej konfiguracji “koparki” nie mozna na poczatku oczekiwac znacznych zyskow.

Dobrze bedzie jesli “koparka “ nie przyniesie najpierw deficytu.

Dopiero pozniej w miare czasu i powiekszania inwestycji mozna oczekiwac zyskow.
Ryzyko inwestycji nie jest duze poniewaz wlozone koszty zawsze mozna odzyskac sprzedajac caly sprzet i uzyskac zwrot podatkowy.

Realizacje :

Tutaj jeden z przykladow dostepnych na rynku „koparek“ oferowanych na polskim portalu aukcyjnym :

http://allegro.pl/koparka-kryptowalut-gtx1080-ethereum-bitcoin-f-ra-i6902250420.html

Mozliwe jest tez korzystanie z cudzej mocy obliczeniowej oczywiscie odplatnie w celu wytwarzania tej waluty :

https://www.genesis-mining.com/

Na koniec dodam, ze ryzyko takiego przedsiewziecia lezy w rozsadnych granicach jesli zrobimy dokladny biznes plan i to bez upiekszen.

Jans

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zdobywac Bitcoiny ?

To wirtualna waluta a wiec trzeba ja “wirtualnie “wydobywac”.

„Wydobywanie“ przez “gornikow” kryptowaluty np. Bitcoinow to proces w pelni zautomatyzowany i

zorganizowany.

Po to zeby czerpac zyski potrzeba tak jak w kazdej inwestycji zrobic kalkulacje wstepna  i biznes plan.

Taka dzialalnosc gospodarcza trzeba zarejestrowac i opodatkowac w Urzedzie Skarbowym.

Kapital poczatkowy to minimum 10.000 PLN. Gornej granicy nie ma , bo im wieksze inwestycje tym wieksze zyski.

Trzeba sie liczyc z regularnymi i znacznymi wydatkami na energie elektryczna.

Trzeba wynegocjowac z ZE korzystna taryfe.

Doprowadzenie do domu 3 faz czyli tzw „sily“ to koniecznosc.

Zainstalowanie w domu rekuperatorow w celu czesciowego odzysku ciepla z “koparek” do ogrzewania i wentylacji mieszkania to koniecznosc.

To tez inwestycja!

Tutaj podpowiedz do konstrukcji wlasnego rozwiazania :

http://instalator24.net/wiadomosci/artykul/rekuperacja-podstawowe-informacje/

Zwracam uwage na gwaltowny wzrost cen wysokiej klasy kart graficznych (nawet do 100 %) uzywanych w “koparkach”.

W zwiazku z tym ceny rynkowe dobrych kart  graficznych uzywanych rowniez do zaawansowanych gier komputerowych beda rosly coraz bardziej. 

Przy minimalnej konfiguracji “koparki” nie mozna na poczatku oczekiwac znacznych zyskow.

Dobrze bedzie jesli “koparka “ nie przyniesie najpierw deficytu.

Dopiero pozniej w miare czasu i powiekszania inwestycji mozna oczekiwac zyskow.

Ryzyko inwestycji nie jest duze poniewaz wlozone koszty zawsze mozna odzyskac sprzedajac caly sprzet i uzyskac zwrot podatkowy.

Realizacje :

Tutaj jeden z przykladow dostepnych na rynku „koparek“ oferowanych na polskim portalu aukcyjnym :

http://allegro.pl/koparka-kryptowalut-gtx1080-ethereum-bitcoin-f-ra-i6902250420.html

Mozliwe jest tez korzystanie z cudzej mocy obliczeniowej oczywiscie odplatnie w celu wytwarzania tej waluty :

https://www.genesis-mining.com/

Na koniec dodam, ze ryzyko takiego przedsiewziecia lezy w rozsadnych granicach jesli zrobimy dokladny biznes plan i to bez upiekszen.

Jans

Jans a masz jakieś doświadczenia własne bitcoinami? Ja raczej nie zainwestuję, ale od strony zawodowej jestem naprawdę ciekawy jak przygotować model biznesowy do tego. Jak oszacować ryzyko, skoro jest wirtualne.  

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Jans a masz jakieś doświadczenia własne bitcoinami?

Tak.

Jak oszacować ryzyko, skoro jest wirtualne.

Po pierwsze to prosze nie traktowac moich rozwazan jako prowadzacych w najgorszym wypadku do niekorzystnego rozporzadzania wlasnym mieniem.To nie jest moj zamiar.

Moim zamiarem nie jest tez naklanianie kogokolwiek do jakichkolwiek czynnosci.

Po prostu dyskutuje i nic wiecej.

Po drugie to , ze ja mam takie a nie inne doswiadczenia ze swiatem wirtualnym nie oznacza , ze wszyscy beda je rowniez mieli.

Mysle , ze wlasnie tutaj tkwi Twoj problem.

Cos wirtualnego czego nie widac to chyba cos ryzykownego ?

A jednak zyjemy juz od dawna w wirtualnym swiecie ktory zapoczatkowal kiedys Orwell.

To nie tylko Radio,TV, komputer czy internet.

Rowniez pieniadz moze byc wirtualny.Taki ktorego nie da sie dotknac bo jest np na koncie w banku.

I ten pieniadz jest tam zamiast kolorowego obrazka cyfrowa informacja o naszym nazwisku i stanem posiadania.

W rzeczywistosci nasze 1.000 PLN moze miec w banku forme malutkiej sztabki zlota. Albo innego realnego zabezpieczenia.

Mozemy nim dzisiaj dysponowac nie majac w reku BANKNOTU NARODOWEGO BANKU POLSKIEGO.

Czy stan naszego posiadania nie jest wirtualny skoro jest on tylko gdzies tam zapisany a nie lezy spokojnie w szufladzie lub w skarpecie ?

Tak ! juz dawno zyjemy w swiecie wirtualnym i forma pieniadza nic tutaj nie zmienia.

Bitcoin – fanaberia internautów, czy realna przyszłość pieniądza?

Aby dobrze wytłumaczyć zjawisko wirtualnej waluty, musimy cofnąć się do roku 2008.

Na świecie zaczął szaleć największy w historii kryzys finansowy. Dziesiątki walut w oczach zaczęły tracić na wartości – był to znak, że tradycyjne sposoby wyceny pieniędzy i ich wzajemne uzależnienie pod względem kursów, mogą w złym momencie przyczynić się do ekonomicznej katastrofy.

Pierwsze ruchy, które mogły zwiastować odejście od tradycyjnych walut, obserwowaliśmy w Grecji. Zadłużeni po uszy Grecy szybko przypomnieli sobie o najstarszym sposobie płatności – barterze.

Trudno jednak zakładać, że cały świat zacznie się nagle wymieniać na towary i usługi.

Tu wielkie pole do popisu ma natomiast wirtualna waluta.

Bitcoin narodził się w roku 2008. Jego twórcą jest osoba ukrywająca się pod nickiem Satoshi Nakamoto. Jest duże prawdopodobieństwo, że za sukcesem waluty nie stoi jeden człowiek, a grupa genialnych programistów i matematyków.

No i oczywiście – marketingowców.

Wirtualna waluta na początku wydawała się być tylko kolejnym ciekawym wymysłem Internetu. Pokazywały to szczególnie bardzo niskie notowania Bitcoina, gdy ten zadebiutował na giełdzie MtGox i kosztował zaledwie 0,063 dolara za sztukę.

Słaby start przerodził się jednak w bardzo dynamiczny pochód po miano największej i najbardziej rozpoznawalnej wirtualnej waluty świata, z którą zaczynają się liczyć nawet potężne instytucje finansowe.

Wystarczy wspomnieć, że w niektórych okresach, wartość Bitcoina wzrastała rok do roku nawet o 1400 procent!

Bitcoin jest pojęciem absolutnie abstrakcyjnym.

To w zasadzie ciąg kilkudziesięciu znaków, pod którymi kryje się zaszyfrowany kod.

Waluty tej nie można dotknąć, ani jej fizycznie zobaczyć.

W dużym uproszczeniu powiedzmy, że to wytwór gigantycznej operacji matematycznej, którą wykonuje specjalnie zaprojektowane oprogramowanie komputerowe.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie mam problemu z czymś co jest wirtualne. Bo w finansach cięgle obracamy wirtualnym pieniądzem, czego najlepszym dowodem są różnej maści kontrakty terminowe. Problem z bitcoinem mam ten, że  większość "klasycznych" finansistów, w tym i instytucji regulujących rynek wykazuje do niego dużą rezerwę. Nie wartościuję tego, tylko stwierdzam fakt. 

Pozwolę sobie zauważyć, że ja również dyskutuję;-) Odniosłem się do tej części Twojej wypowiedzi cyt: "Na koniec dodam, ze ryzyko takiego przedsiewziecia lezy w rozsadnych granicach jeśli zrobimy dokładny biznes plan i to bez upiększen". I nie krytykuję jej, tylko  pytam czy jesteś w stanie się podzielić jakąś metodologią, bo zwyczajnie jestem tym zainteresowany. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z bitcoinem mam ten, że większość "klasycznych" finansistów, w tym i instytucji regulujących rynek wykazuje do niego dużą rezerwę.

Rozumiem !

Ja rowniez jestem ostrozny w okreslaniu stopnia ryzyka bo jestem przyzwyczajony do konserwatywnej dynamiki rozwoju waluty. Dlatego dla mnie istotne jest kiedy i jak moje naklady na ten projekt sie zwroca i w jakim stopniu jest to realne.

Jestem ostroznym pragmatykiem a nie entuzjastycznym finansista.

Obserwuje rynek i wyciagam wnioski.Jak na razie to teoria bo praktycznie to Bitcoiny tylko konsumuje a nie produkuje.

Z drugiej jednak strony tylko ryzykowne spekulacje gwarantuja wysoka stope zwrotu.

Staram sie poznac wiecej mechanizmow sterujacych tym rynkiem.

Jakie masz nadzieje zwiazane z wirtualna waluta ? Czy widzisz w niej przyszlosc ?

Ja zauwazylem , ze juz dawno Bitcoin przestal byc tematem dla amatorow i teraz zajmuja sie nim swiatowe koncerny z roznych powodow.

Nie tylko organizacje finansowe ale i przemysl stara sie w tej kwestii dotrzymac kroku.

Rowniez gospodarki roznych krajow staraja sie znalezc korzysci w systemie (Blockchain)

Programowalny, otwarty charakter bitcoin pozwoli całkowicie przebudować sektor finansowy. A nawet więcej – niektóre jego elementy nadzorczo-rozliczeniowe będą zbędne. Procesy handlowe, wymiany informacji staną się przejrzyste i szybsze oraz znacznie tańsze, bez kosztów ponoszonych na utrzymanie całego systemu finansowego na świecie.

Czy tak się rzeczywiście stanie?

Bitcoin i fundament tej krypto waluty – blockchain – są ciągle na początku swojej drogi.

Instytucje zaufania publicznego – banki, giełdy i pośrednicy transakcji finansowych również widzą w nim ogromny potencjał, ale i zagrożenie dla status quo.

Bitcoin otworzy nowe rynki dla instytucji finansowych, ale również zmieni ich status. Jeśli sektor finansowy nie zdąży w porę się przeobrazić, w miejsce podmiotów niedostosowanych do nowych realiów wejdą nowe organizacje

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie lubię spekulacji. A bitcoin czy inne waluty, to czysta spekulacja. Ja jestem niepoprawnym "fundamentalistą" (dla tych, którzy nie siedzą w inwestowaniu fanem analizy fundamentalnej, a nie dżihadystą;-)). Lubię inwestować w konkretny biznes, konkretne przedsięwzięcie. Bitcoin mi tego nie gwarantuje.  

Ale przyznam, że po Twoich wpisach trochę mnie ten temat wkręcił. Spróbuję zgłębić temat i przyjrzeć się temu sposobowi inwestycji, bo jak na razie moja wiedza o nim jest nad wyraz powierzchowna. 

• Lubię 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...