Skocz do zawartości
metfryt

Medycyna tradycyjna a medycyna niekonwencjonalna. Czyli czym sie leczycie?

Rekomendowane odpowiedzi

'TurboDymoMan', dnia 23 Listopada 2016 - 15:27, napisał(a): Na jakiej podstawie? Zacznijmy więc od tego co to jest tworzywo sztuczne. Niestety nie czytasz kontekstu wypowiedzi. Tutaj rozmawiamy o wyzywieniu. O tym co naturalne a co sztuczne. Margaryna nie jest naturalna i to na tyle. Przytoczylem na poparcie stanowisko FDA ktore jest znane juz od wielu lat. Proponuje zebys przekonal FDA ze jest inaczej

Moment moment. Kto nie czyta ze zrozumieniem to widać. Ja nie napisałem że FDA się myli, czy że margaryna jest zdrowa.

Ty napisałeś że margaryna to tworzywo sztuczne w związku z tym nadal proszę o rozwinięcie tej tezy bo nadal nie odpowiedziałeś na prośbę o definicię tworzyw sztucznych. Jakoś w wielu przypadkach dotychczas potrafiłeś błyskotliwie przeklejać definicje, czy kopiować z innych stron, tym razem jakoś tego unikasz. Jak już wiemy mefryt nie ogląda telewizji, może z google też nie korzysta, więc wyjasnij proszę.

Odwracasz kota ogonem

Pomidory, basilikum i mocarella to barwy wloskiej flagi narodowej.

A w naszej majonez i ketchup :D

A pomarancze, cytryny i oliwki rosna w kazdym ogrodku.

Nie wiem czy wiesz ale w Polsce mamy wiele miast gdzie dużą ich część stanowią budynki wielorodzinne, tzw. bloki ciężko jest aby każdy miał swój ogródek, a co dopiero świnię czy krowę.
W dodatku chciałbym zauważyć, że są na świecie plemiona które żywią się różnymi dziwnymi rzeczami, ale to co dobre dla nich nie znaczy że dobre będzie dla nas. wpływ ma na to wiele rzeczy. Chociażby klimat.

Już kilka osób próbowało Wam wyjasnić, że to co Pan rolnik Wam sprzedaje niekoniecznie jest tym co hoduje dla siebie, ale do Was i tak nie dotrze, obrócicie słowo tak żeby Wasze było na wierzchu. Zwyczajnie rolnikowi hodować na handel tak jak dla siebie się nie opłaca: krowa, świnia, czy kura musiałaby kosztować 4 razy tyle.

Natomiast podsumowując tą cała bezsensowną dyskusję czekam na tych pro eko żywicieli prosto od krowy aż przyjadą na następny zlot zaprzęgiem konnym, bo samochody też zatruwają śwodowisko i to też ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.

basilikum i mocarella to barwy wloskiej flagi narodowej.

Chyba popełniłeś duże faux pas pisząc o włoskiej fladze w narzeczu niemieckim. Popraw mnie jeśli się mylę: basillikum to z niemieckiego prawda? Bo mocarella to nie wiem z jakiego.

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba popełniłeś duże faux pas pisząc o włoskiej fladze w narzeczu niemieckim.

https://pl.wikipedia.org/wiki/NarzeczeNarzecze– termin stosowany dawniej jako synonim terminu "dialekt", w znaczeniu ogólniejszym także jako synonim terminu "gwara".

Zwracam uwage , ze  nieprawidlowo uzyles sformulowania "narzecze niemieckie" .

Odsylam do Wiki  ktora slowo "narzecze" okresla jako "gwara"  lub "dialekt" .

Jezyk niemiecki podobnie jak i jezyk polski nie jest gwara lub dialektem.

Popraw mnie jeśli się mylę: basillikum to z niemieckiego prawda? Bo mocarella to nie wiem z jakiego.

Popraw mnie jeśli się mylę: basillikum to z niemieckiego prawda? Bo mocarella to nie wiem z jakiego.

Zwracam Tobie uwage na zlosliwe wskazywanie na bledy ortograficzne

( co jest zabronione Regulaminem tego Forum ! )

i brak korzystania w razie potrzeby z ogolnie dostepnej Wikipedii w ktorej jednym kliknieciem mozna odszukac wymienione pojecia.

Natomiast podsumowując tą cała bezsensowną dyskusję czekam na tych pro eko żywicieli prosto od krowy aż przyjadą na następny zlot zaprzęgiem konnym, bo samochody też zatruwają śwodowisko i to też ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.

Rozumiem , ze podsumowales dyskusje uznajac ja osobiscie za bezsensowna.

To jest tylko Twoja decyzja.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A po kurczaka mozesz sie udac na maly miejski czy wiejski targ. Nie tylko mrozonki czy dodatki chemiczne sie licza. Gdzie tu widzisz naiwnosc ?

Naiwność polega na tym że robisz różnicę pomiędzy wielkopowierzchniowym sklepem a "małym targiem" zapewne, gdzie utarło się że wszystko jest lepsze, pochodzi z niewielkiej sprzedaży, więc jest dobre. i tak było. Kiedyś. Teraz mój drogi, jeśli chcesz mieć zdrowe jajka, to musisz mieć kury, albo babcię sąsiadkę której kury biegają po podwórku. Kupić kurę od tej baby na obiad. Reszta to antybiotyki, kurze fermy i dobre wrażenie. Zgadzam się jednak co do margaryn. Dzielimy je na bardzo syfiaste, mniej syfiaste i tylko trochę syfiaste. Te najtańsze, nadają się najwyżej do posmarowania zawiasu ale na pewno nie do jedzenia. Od lat kupuję, albo masło osełkowe albo masło roślinne (to ze słonecznikiem na opakowaniu każdy wie jakie) i to są dobre produkty.

kurczak którego kupujesz jest kurczakiem, a chleb ma coś wspólnego z chlebem sprzed choćby 20 lat.

Kurczak jest kurczakiem, co z tego, skoro nie ma nic wspólnego z dobrym mięsem kurzym i składa się w 50% z kurczaka a reszta to wypełniacze i woda. Chleb to też jest chleb, ale... Pamiętasz "Akademię Pana Kleksa?" Pan Kleks, nadmuchał kaczkę w brytfannie i potem jedli ją wszyscy w "Akademii". Gwarantuję Ci że chleb który kupiłeś w markecie, możesz ugniatając w rękach, zmniejszyć do rozmiaru piłki tenisowej. Bez żadnego kłopotu.

Rozmowa o dobrym żywieniu, jest bardzo blisko tematu zdrowia, więc nie uważam tego nawet za offtopic. Oczywiście można jeść dobrze i bardzo zdrowo, ale jak słusznie zauważyła Zuza, to kosztuje. Dla przykładu, chleb który nie przechodzi przez ręce Pana Kleksa i nie jest nadmuchiwany... i jest orkiszowy (a nie z domieszką orkiszu...), kosztuje od dziesięciu do nawet dwudziestu złotych za bochenek i wcale nie jest łatwo go kupić. Chleb, zawsze będzie zawierał spulchniacze, nawet ten najlepszy i najdroższy. W przeciwnym razie, na drugi dzień nie nadaje się do spożycia i można nim zabić człowieka, ponieważ jest jak skała. Taki "babciny" chleb z domowego wypieku ma ekstremalnie krótką datę spożycia.

Zrobię wyjątek i podam Wam film do obejrzenia z serwisu CDA.

http://www.cda.pl/video/97350329

CDA jest legalnym źródłem odtwarzania i odprowadza tantiemy producentom filmowym. Ten akurat film, dostępny jest za darmo, bez logowania i posiadania konta premium. Gorąco zachęcam do obejrzenia. Widziałem ten film jakiś czas temu w kinie studyjnym "Meduza" w Opolu. Gwarantuję tym, którzy nie wiedzą czym jest cukier tak naprawdę, że po obejrzeniu tego filmu, zmieni się całkowicie ich postrzeganie tego zabójcy. To cukier jest największym złem tego świata. To nie jest teoria spiskowa, to nie są wyssane z palca i wydumane pierdoły. Obejrzyjcie, skoro już rozmawiamy o jedzeniu a przede wszystkim zdrowiu.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem proekologiczny a i tak zawsze co sobie zrobisz sam jest lepsze bo nie nafaszerujesz tego chemia. Na tv mi po prostu szkoda czasu bo oglupia ludzi:) a z google czesto korzystam i gdybys kolego tez korzystal to moglbys wiele wiecej info wbic do swojej glowy a ty sie ujebales tworzywa sztucznego.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Sem ogladam film zlinkowany przez Ciebie. Bardzo ladnie obrazuje to co wiedzialem. Kazdy powinien go obejrzec.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak "medycyna niekonwencjonalna" czy "medycyna naturalna" czy jakakolwiek inna "medycyna z przymiotnikiem". Medycyna jest tylko jedna. Nauka jest obojętna ideologicznie i skupiona na tym, co skuteczne. Gdyby urynoterapia leczyła AIDS (a znalazłem taką informację w tym wątku obok innych równie wesołych deklaracji) to ta praktyka weszłaby w sklad leczenia stosowanego w poradniach profilaktyczno-leczniczych.

Proponowałbym przeniesienie wątku do działu "Na wesoło", bo ktoś może potraktować niektóre z napisanych tu rzeczy na serio, ku własnej lub innych szkodzie.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowałbym przeniesienie wątku do działu "Na wesoło", bo ktoś może potraktować niektóre z napisanych tu rzeczy na serio, ku własnej lub innych szkodzie.

Zwroc prosze uwage w jakim dziale zamieszczony jest ten temat , przypominam to : "Rozmowy i ciekawostki"

Zwroc uwage na podane zrodlo zamieszczonej informacji ktora Ciebie bulwersuje, to :

Autor: Marta Uler

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/urynoterapia-czy-picie-moczu-daje-zdrowie_43730.html

Jak wiec widzisz podane zostaly udokumentowane informacje do dyskusji. Co widzisz w tym smiesznego , twierdzac , ze nadaje sie do Dzialu : Na wesolo ? Co Ciebie tutaj smieszy ? Porozmawiajmy zamiast sie smiac.

Byc moze ktos inny poprze poglady wyrazone w poradnikuzdrowia i wcale nie bedzie ich uwazal za smieszne ?

A moze lepiej nawiaz bezposreni kontakt ze zrodlem informacji www.poradnikzdrowie.pl  jesli masz inny poglad i wyjasnij swoje watpliwosci jesli nie chcesz o nich tutaj w tym dziale dyskutowac.

Co do watpliwosci na temat slowa "medycyna" odsylam do poczatku tematu albo wikipedii.

• Lubię 3

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej zafrasował mnie disclaimer na końcu tej "udokumentowanej informacji". Z jednej strony muszą napisać, że nie ma dowodów naukowych na polecaną przez nich metodę (bo bez tego mogliby zostać pociągnięci do odpowiedzialności prawnej), a z drugiej strony sieją dalej altmedową propagandę pisząc jawne kłamstwo. Otóż urynoterapia została przebadana klinicznie na wszystkie możliwe sposoby i jak nie było dowodów jej skuteczności, tak nie ma.

Wątpliwości na temat słowa "medycyna" nie mam żadnych. Oczywiście można przypisywać istniejącym słowom dowolne znaczenie i tworzyć własne definicje. Przykładowo można na chleb mówić "bzibzibziabzi" i takim określeniem zwracać się do ekspedientki w piekarni, ale to już będzie świadczyło bezpośrednio o osobie, która tak robi - nie o brakach semantycznych u innych.

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiamy tutaj o medycynie niekonwencjonalnej . Jesli ja odrzucasz to nie musisz brac udzialu w dyskusji.

Wystarczy tylko Twoj jasny i zdecydowany komunikat. Nie trzeba sie z tego nasmiewac.

Uczestnikom dyskusji nie jest to potrzebne.

Tutaj podaje za Wikipedia znaczenie terminu "Medycyna niekonwencjonalna".

Byc moze znajdziesz cos tam znajomego ?

Medycyna niekonwencjonalna

– metody leczenia wcale lub słabo akceptowane przez medycynę opartą na badaniach naukowych. Zalicza się do niej zarówno metody leczenia, które w opinii większości lekarzy są bezwartościowe[1] (np. bioenergoterapia), jak i takie, których pewne elementy zaadaptowano do medycyny głównego nurtu (np. akwaterapia i fitoterapia)[potrzebny przypis]. Część metod leczenia zaliczanych do medycyny niekonwencjonalnej ma swoje źródło w wielowiekowej tradycji (np. akupunktura, medycyna ludowa), a inne powstały stosunkowo niedawno (np. homeopatia i bioenergoterapia).

Synonimy: medycyna alternatywna[2], holistyczna (całościowa), komplementarna, naturalna; paramedycyna
Dziedziny medycyny niekonwencjonalnej

Akupresura – leczenie uciskiem określonych miejsc ciała
    Akupunktura – leczenie igłami wbijanymi w określone miejsca na ciele
    Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi
    Aromaterapia – leczenie naturalnymi olejkami eterycznymi
    Bioenergoterapia – leczenie bioenergią
    Koloroterapia – leczenie kolorami
    Fitoterapia – leczenie ziołami (ziołolecznictwo)
    Hipnoterapia – leczenie hipnozą
    Homeopatia – leczenie zdynamizowanymi roztworami wodnymi danej substancji najczęściej pochodzenia roślinnego lub mineralnego
    Irydologia – diagnozowanie stanu zdrowia na podstawie wyglądu tęczówki oka
    Klawiterapia – leczenie pobudzające klawikami na strefy, punkty i receptory biologicznie czynne[potrzebny przypis]
    Litoterapia – leczenie za pomocą minerałów
    Osteopatia – metoda, w której badanie manualne wykorzystywane jest do stawiania diagnozy i leczenia chorych
    Ortopatia – leczenie oparte na samoregeneracyjnych mechanizmach organizmu
    Sylwoterapia – leczenie poprzez pobudzenie organizmu do samoleczenia poprzez przebywanie przy drzewach i krzewach
    Chiropraktyka – leczenie poprzez manipulację kręgosłupem
    Radiestezja – likwidacja jednostek chorobowych za pomocą wahadeł
    Urynoterapia – leczenie moczem
    Metoda Aleksandra[potrzebny przypis]
    Metoda Feldenkraisa[potrzebny przypis]
    Metoda Batesa – metoda reedukacji, leczenia, wzroku

Dodam jeszcze , ze medycyna akademicka bardzo czesto korzysta z mozliwosci medycyny niekonwencjonalnej.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2024

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...